|

Almanya'nın Aydın Doğan'ı rekabete takıldı

Alman Televizyon Üst Kurulu, ülkede medya imparatoru konumunda bulunan Matthias Döpfner'in 3 milyar dolara Pro7 ve Sat1 televizyonlarını alma girişimini rekabeti bozacağı endişesiyle Kartel Kurulu'na şikayet etti

Yeni Şafak
01:00 - 14/01/2006 Cumartesi
Güncelleme: 11:54 - 4/07/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Alman medya imparatoru Springer Yayınevinin Pro7 ve Sat1 kanallarını satın alarak tarihin en büyük medya birleşmesi Alman Televizyon Üst Kurulu'nun (KEK) 'kartel oluşumu' uyarısı nedeniyle tehlikeye girdi.

Almanya'nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild, Die Welt, Berliner Morgenpost, Hamburger Abendblatt gibi etkin gazetelerin sahibi olan ve bünyesinde yüzlerce dergi barındıran Springer Yayınevi, Alman ulusal televizyon şirketleri Pro7 ve Sat1'in yaklaşık 3 milyar avroluk hisselerini satın aldığını duyurmuştu.

ÇOK SESLİLİK TEHLİKEDE

Alman Televizyon Üst Kurulu, sözkonusu televizyonların yüksek izlenirlik oranı ile Springer Yayınevi'nin yazılı basındaki ağırlığını hatırlatarak, bu birleşmenin medyadaki çok sesliliği tehdit ettiği gerekçesiyle, birleşmenin kartel dairesi tarafından iptal edilmesi çağrısında bulundu. Pro7 ve Sat1'in toplam izlenirlik oranının yüzde 42 olduğu kaydedilen açıklamada, Avrupa'nın en çok satan gazetelerinden olan Bild ve diğer gazeteler ile Springer Yayınevi'nin medyadaki etkisinin buna ilave edilmesi gerektiği vurgulandı. Benzer bir durum, Türkiye'deki medya pastasının önemli bir kısmını elinde bulunduran Aydın Doğan'ın Star TV ihalesini kazanması sırasında yaşanmış, ancak Doğan Star TV'yi de grubuna katmıştı.

Springer Yayınevi Yönetim Kurulu Başkanı Matthias Döpfner ise yaptığı açıklamada, KEK ile değişik modeller üzerinden bir anlaşma zemini aradıklarını belirterek, yayınevi olarak uzun zamandır bir televizyona sahip olmak istediklerini hatırlattı.

TARAFSIZ YÖNETİCİ ÖNERDİ

Amerikalı yatırımcı Haim Saban'ın sahibi olduğu tv şirketlerinin hisselerini 3 milyar euroya satın aldıklarını açıklayan Döpfner, KEK'e sundukları alternatifler arasında her iki televizyon şirketinin yönetim kurullarına tarafsız ve uzman kişilerin atanması olduğunu belirterek, iki kanaldan birini satma teklifininin ise seçenekler arasında olmadığını kaydetti. Kartel Dairesi, birleşme ile ilgili verdiği ara kararında Springer Yayınevi'nden ellerindeki Bild, Pro7 veya Sat1 varlıklarından birini satmasını istemişti. Nihai karar ise 20 Ocak'ta açıklanacak.

  • BERLİN


  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce