|

Alüminyum kartelini kavgayla kırdık

Türk alüminyum sektörü, küresel pazarlardaki payını her geçen gün arttırıyor. Ekimdeki fuarın da etkisiyle 2017’yi 2 milyar doların üzerinde ihracatla kapatması beklenen sektörün en önemli gündemi hammadde. Uluslararası firmaların hammadde maliyetlerini şişirerek Türkiye’yi sıkıştırmaya çalıştığını hatırlatan TALSAD Başkanı Ali Kibar, “Ekonomi Bakanlığı ile Avrupa’da bunun kavgasını birlikte verdik ve karteli kırdık” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 01:12 - 6/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Alüminyum kartelini kavgayla kırdık
Alüminyum kartelini kavgayla kırdık

Türkiye alüminyum sektörü, Ekim ayında uluslararası görücüye çıkacağı büyük fuara hazırlanıyor. Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı (ALUEXPO 2017) öncesi bir araya geldiğimiz Türkiye Alüminyum Derneği (TALSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ile sektör ve ekonomi gündemi üzerine konuştuk. Alüminyum sektörünün bu yılı 2 milyar doların üzerinde ihracatla kapatmasını beklediklerini belirten Ali Kibar; özellikle inşaat sektörüne verilen destek ve avantajlarla yurt içi tüketiminin kapasite kullanım oranlarını arttığını söyledi.


KARŞI GİRİŞİLEN DÜZENİ BOZDUK

Sektörün hammadde tedariğinin dolara endeksli olduğunu belirten Kibar, “Sektörde Türkiye’nin tedarik ettiği en önemli girdi hammadde. Bazı global trader ve büyük firmalar hammaddede 3 yıl önce Türkiye’nin maliyetlerini artıracak bir düzen içinde oldu. Ekonomi Bakanlığı da bizim şikâyetlerimize destek vererek Avrupa’da bunu kavgası verildi. Ve birkaç kartel durumunu kırma imkânımız oldu” diye konuştu Kibar, uzak coğrafyalardan yüklü miktarda tedarik yapılabilme imkânı sayesinde bölgesel coğrafyalarda kartel oluşturma etkinliklerinin minimize edildiğini kaydetti. Türkiye’nin Almanya ile yaşadığı sürecin sektöre etkisine ilişkin ise Kibar, “İş dünyasını aktivitesi serbest piyasa kurallarına göre oluşuyor. İş dünyası kendi aktivitesini siyasi ortamlardan uzak tutacak şekilde konumlandırmaya çalışıyor” dedi. Alman firmalarının Türkiye’de iş yapma iştahlarına dikkat çeken Kibar, “Önümüzdeki günlerde çok önemli ve büyük bir Alman kuruluşu dünya yönetim kurulu toplantısını Türkiye’de yapıyor. Türkiye ile ilgili herhangi bir sorun yaşamayacaklarını garanti edecek şekilde programlarımız oluyor” ifadelerini kullandı.

SORUN YAŞANMAYACAK

Kibar, yaklaşık 1 milyon 300 bin ton iş hacmi olan alüminyum sektörünün, ithalatının 2,5 milyar dolar, ihracatının ise 2 milyar dolar seviyesinde olduğunu kaydetti. Kibar, sektörün yeni hedef pazarları olarak; Güney Amerika ve Afrika'yı gösterdi.

  • ALUEXPO 11 BİN ZİYARETÇİ
    BEKLİYOR
  • Bu yıl beşincisi düzenlenen ALUEXPO 2017, 5-7 Ekim’de İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Fuarda, 77 ülkeden gelecek ziyaretçilerle sektör için çok önemli ticari anlaşmalara imza atılması bekleniyor. Hannover-Messe Ankiros Fuarcılık Genel Müdürü İbrahim Anıl ise fuarda 156’sı yurt dışından olmak üzere 320 civarında firmanın yer alacağı bilgisini verdi. Anıl, 11 bin ziyaretçi beklediklerini dile getirdi.

#Ekonomi
#ALUEXPO
#İbrahim Anıl
7 yıl önce