|

Araç kiralama TL ile rahatladı

Dövizle araç kiralama yapan firmalar Türk Lirası’na dönünce rahatladı. TOKKDER Başkanı İnan Ekici, “Son dönemde kurların biraz düşmüş olması ve bundan sonrası için araç kiralamalarının TL bazında yapılacak olmasından kaynaklı bir rahatlama var” dedi.

Şuayip Alabay
04:00 - 31/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:47 - 31/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Döviz sözleşmeleri birçok firmayı batırmıştı
Döviz sözleşmeleri birçok firmayı batırmıştı

2018’de 40 bin adet daralarak 320 bin adet seviyelerinde kapatan araç kiralama sektörü birçok batışa sahne oldu. Batışların sebebi döviz fiyatlarının yükselmesiyle finansmanı iyi yönetememek olarak gösterilirken, devletin de teşviğiyle Türk Lirası’na dönüldü. Sektörü değerlendiren Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı İnan Ekici, TL’ye dönen firmaların rahatladığını söyledi.

TÜRK LİRASI SEKTÖRÜ RAHATLATTI

Kasım’dan bu yana araç kiralamada talep artışı olduğuna dikkat çeken İnan Ekici, “Son dönemde kurların biraz düşmüş olması ve bundan sonrası için araç kiralamalarının TL bazında yapılacak olmasından kaynaklı bir rahatlama var. Dolayısıyla, Kasım ayından itibaren talep tarafında bir artış yaşamaya başladık. Ancak, artık tüm işletmeler, operasyonel verimliliğe odaklanarak daha dengeli ve sağlam bir finansal sistem için tekrar yapılanacaklar. Devletin de kurumlarıyla birlikte bazı önlemler aldığını görüyoruz” şeklinde konuştu.

2019’DA ARAÇ YATIRIMI ÇOK FAZLA OLMAYACAK

2019’da kısa dönem araç kiralama sektörünün çok fazla araç yatırımı yapmayacağını aktaran TOKKDER Başkanı, “Bu sebeple kısa dönem araç kiralamada araçları elde tutma süreleri 7 – 8 aylardan 12 ay ve üzerine çıkacaktır. Dolayısıyla 2019 yılında toplam parkın 33 binler civarında olacağını öngörüyorum. Turizmde beklenen yüksek artışlar ve talep göz önüne alındığında, 2019’u, verimlilik tabanına oturtulmuş kârlı ve dengeli yönetim için bir fırsat yılı olarak değerlendiriyoruz. 2019’da kısa dönem kiralama, var olan işi kaçırmamaya ve verimliliğe odaklanacak” ifadelerini kullandı.

2020’DE 375 BİNLİK FİLOYA ULAŞACAK

Operasyonel kiralama sektörü araç parkının 2017 yılını 360 bin adet ile kapamasının ardından 2018 yılı yükselen bir ivme ile başladığını söyleyen Ekici sözlerini şöyle sürdürdü: “Son 5 senedir, yıllık ortalama yüzde 15 ile yüzde 20 arasında çift haneli büyümelerin yaşandığı sektörde bu yıl 410 bin adetlik bir filoya ulaşmayı hedefliyorduk. Dalgalı döviz kuru ve olumsuzluklarla birlikte 360 bin ile başladığımız yılı 320 binler seviyesinde bir araç parkıyla kapatacağımızı tahmin ediyoruz.2019 yılı ise bir toparlanma yılı olacaktır. 2019 yılı sonuna doğru operasyonel kiralama sektöründe büyüme trendinin başlayacağını ve 2020 yılı sonunda yine 375 bin civarındaki filo büyüklüğüne ulaşacağımızı tahmin ediyorum.”

  • DİĞER SEKTÖRLERDEN DAHA AZ ETKİLENDİK
  • Yaz aylarında başlayan likidite sıkıntısının araç kiralama sektörünün de her sektörün olduğu gibi etkilendiğine işaret eden İnan Ekici, “Önce harcamalar azaldı, ardından finans ve bankacılık tarafında Türkiye’nin paraya ulaşma durumu zorlaştı. Avro ve doların TL karşısında hızlı değer artışı, döviz yükümlülükleri olan tüm sektörlerde bir pozisyon açığı ortaya çıkardı. Her kiralama şirketinin etkilenme derecesi, işin yönetimi, yabancı para cinsinden portföyünün büyüklüğü ve krediyi nasıl kullandığı gibi farklı parametrelere göre değişkenlik gösterir. Sektörümüz genel olarak diğer iş kollarına nazaran daha az etkilenerek Türkiye’deki daralmadan daha büyük bir daralış yaşamadı” açıklamasında bulundu.
#Kiralık
#Araç
#TOKDER
#İnan Ekici
#TL
5 yıl önce