|

Avrasya ekonomide sıçrayacak

Bu yıl 18.’si düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde enerji, ticaret ve ülke ilişkileri masaya yatırıldı. Türkiye’nin İpek Yolu üzerindeki siyasi ve stratejik konumuna vurgu yapılan zirvede konuşan İTO Başkan Yardımcısı Murat Kalsın, Avrasya’nın yakın dönemde enerji ve ekonomi alanında sıçrama yapacağını söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 9/04/2015 Perşembe
Güncelleme: 23:12 - 8/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Marmara Grubu Vakfı'nın düzenlediği 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi İstanbul'da başladı. 3 Cumhurbaşkanı, 1 Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın yanı sıra 13 de Eski Cumhurbaşkanın katıldığı zirvede; “Finans”, “Telekomünikasyon”, “Bilişim”, “Enerji”, “Ulaştırma ve Lojistik”, “Bir Ekonomi Köprüsü: İpekyolu”, “Ekonomi-Demokrasi İlişkisi-Toplumsal Eşitsizlik”, “Barışa Giden Yol-İnsanlık Nereye Gidiyor?” konuları ele alındı. Zirveye ev sahipliği yapan Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Dr. Akkan


Suver, açılış konuşmasında, “TANAP Projesi'ne yalnız bir ekonomi, enerji projesi olarak bakmak yanlıştır. TANAP, enerji kaynaklarının silah olarak kullanılmasının önüne geçecek, kalıcı barışın oluşmasına


ön ayak olacak” dedi.



BALKANLARIN TÜRKİYE UMUDU


Bosna-Hersek Federasyonu Cumhurbaşkanı Marinko Cavara, çalışma ve üretim olmadan yeni bir değer oluşturulamayacağını, yeni değer oluşturulmadan da refahın olmayacağını söyledi. Türkiye ile Bosna-Hersek arasında yüzyıllardır süren bir ilişki geçmişi olduğunu bildiren Cavara, iki ülke arasında büyük bir ekonomik potansiyel bulunduğunu dile getirdi.



ZORLUKLARI AŞMAK İÇİN BİRLİK


Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov da herkesin dünyanın değiştiğini söylediğini belirterek, “Hayır yanlış, dünya değişiyor değil, dünya değişti bile. Değişen ne? Yeni dünyanın gerçeklerini algılamamız değişiyor” dedi. Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç ise küresel sorunların kendi bölgelerine de yansıdığını, bu nedenle küresel zorlukları aşmak için ülkelerin birlikte çalışması gerektiğini anlattı.



GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ GÜNDEMDE


İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın; son 20-25 yılda yaşanan gelişmeler; Avrasya coğrafyasının hem siyasi hem de iktisadi açıdan sahnedeki tarihi yerini yeniden aldığını göstergesi olduğunu söyledi. Türkiye'nin içinde bulunduğu bölge ve tüm dünyanın iktisadi, politik ve felsefi olarak yeniden şekillendiği günlerden geçildiğini belirten Kalsın, Türkiye'nin bu yeni şekillenmenin önemli aktörlerinden biri olduğunu söyledi.


#İstanbul Ticaret Odası
#Gökhan Murat Kalsın
#Gjorge Ivanov
#Avrasya Ekonomi Zirvesi
9 yıl önce