|

Avrupa, Rus gazı olmadan yapamaz

Putin'in Güney Akım'ı iptal edip Türkiye üzerinden geçecek yeni botu hattı kuracaklarını açıklamasının yankıları sürüyor. Avusturya enerji şirketi OMV'nin Başkanı Gerhard Roiss, Avrupa'nın Rus gazına ihtiyacı olduğunu belirterek, "Güney Akım'dan vazgeçmesi üzücü. Avrupa, Rus gazı olmadan yapamaz" dedi. New York Times, "Bir kazanan varsa o da Türkiye" yorumunu yaptı.

04:00 - 4/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 11:08 - 4/12/2014 Perşembe
Yeni Şafak

Avusturya enerji şirketi OMV Başkanı Gerhard Roiss, Avrupa’nın Rus gazına ihtiyacı olduğunu belirterek, “Avrupa, Rus gazı olmadan yapamaz” dedi. Türkiye ile yeni enerji koridorları üzerinde işbirliği görüşmelerine başlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Güney Akım Doğalgaz Hattı Projesi’ne devam etmeyeceklerini açıklaması, Avusturya’da tepkilere neden oldu. Avusturya enerji şirketi OMV Başkanı Gerhard Roiss, devlet televizyonu ORF’ye yaptığı açıklamada, Rusya’nın Güney Akım Doğalgaz Hattı Projesi’nden vazgeçmesini “Avrupa için üzücü bir gelişme” olarak nitelendirdi.


TÜRK-RUS İŞBİRLİĞİNE HALA İNANAMIYORLAR

Avrupa’nın Rusya’nın gazına ihtiyacı olduğunu kaydeden Roiss, “Bu, Avrupa için üzücü bir gelişmedir çünkü Avrupa’nın Rus gazına ihtiyacı vardır. Avrupa, Rus gazı olmadan yapamaz” ifadelerini kullandı. Güvenli enerji arzının sağlanmasının herkesin yararına olduğunu vurgulayan Roiss, “Güney-Doğu Avrupa gaz tedarik ihtimalinin azalması, tek bir üreticiye bağımlılık ve Ukrayna üzerinden tek hattın olması asıl sorundur” diye konuştu. Avusturya Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner ise Putin’in işbirliği yönünü Türkiye’ye çevirmesine hala inanamıyor. Mitterlehner, “Biz bu sorunun, halen aydınlığa kavuşturulması gereken bir sorun olduğuna inanıyoruz” dedi.

DÜNYA BASINI SONUNDA GERÇEĞİ KABUL ETTİ

Türk-Rus enerji işbirliği planlarının yankıları ise hala devam ediyor. Türkiye ve Rusya’nın enerji işbirliğini güçlendirecek adımlar atması ABD ve Avrupa basınında geniş yer buldu. Projenin Türkiye için büyük bir kazanım olacağına işaret eden ABD basını yeni güç merkezinin de sinyalini verdi. New York Times, “Eğer bir kazanan varsa o da Türkiye” başlığıyla dev işbirliğini duyururken, Associated Press, “Türkiye ve Rusya doğalgaz pazarını sarsacak” değerlendirmesinde bulundu. Wall Street Journal, “Putin’in kararı Avrupa’yı karmaşık bir duruma düşürdü” mesajını verirken, İngiliz Reuters ise, “Rusya projeye (Güney Akım) yeni ortak olarak Türkiye’yi seçti” manşetiyle haberi duyurdu. 

Erdoğan'ı ikna etmesi, zafer

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’yi ziyaretinde Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı’nın Türkiye’den geçebileceğine dair açıklamaları, batıya karşı stratejik hamle olarak nitelendirildi. Sidney’deki New South Wales Üniversitesi'nden Doç.Dr. Stephen Fortescue, “Putin, Erdoğan’ı AB’nin ikna olmadığı Güney Akım’a alternatif yaratmak konusunda ikna ederek zafer elde etti” değerlendirmesinde bulundu. 

TÜRKİYE BELİRLEYİCİ OLACAK

Fortescue, Türkiye’nin bu projede finansal ve siyasi açıdan söz sahibi olacağını savunarak, “Türkiye, Rusya karşısında pazarlık gücünü artırdı. Yeni boru hattı inşa ederken Türkiye’nin finansmanına dahi ihtiyaç duyulabilir” diye konuştu. Ukrayna’daki I. Mechnikov Ulusal Üniversitesi'nden Sergey Glebov ise, “AB, Güney Akım’ı reddettiyse, Güney Akım 2’yi neden kabul etsin? Birçok şey Türkiye’nin siyasi ve finansal iradesine bağlı” dedi.

NYT: Kazanan varsa o da Türkiye

New York Times, Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birçok alanda mutabakat sağlamasını manşetten verdi ve “Eğer bir kazanan varsa o da Türkiye” ifadesini kullandı. NYT, ayrıca Rusya'dan Türkiye'ye ulaştırılan doğalgaz fiyatının düşürülmesi ve transit hacminin yaklaşık 3 milyar metreküp artırılmasının Türk ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı. 


AP: Doğalgaz pazarını sarsacak

ABD’li haber ajansı Associated Press (AP) anlaşmaları, “Türkiye ve Rusya doğalgaz pazarını sarsacak” başlığıyla verirken, Güney Akım Projesi boru hatlarının Türkiye’den geçmesinin ülkeyi enerji terminaline dönüştüreceğine işaret etti. AP, bölgedeki ülkeler ve AB'nin boru hattı güzergahındaki değişikliğin politik ve finansal sonuçlarını tarttığını belirtti.


Reuters: Putin'in blöfü mü?

Reuters 40 milyar dolarlık Güney Akım Projesi’nin AB krizi nedeniyle iptal olduğunu kaydederken, Rusya’nın projeye yeni ortak olarak Türkiye’yi seçtiğini yazdı. Gazprom'un CEO’su Miller’ın Türkiye’de yeni bir boru hattı inşa edileceğine dair açıklamasının da yer aldığı haberde, Putin’in 'blöf yapıp yapmadığı' sorgulandı.


Wall Street Journal: Sürpriz

Wall Street Journal, Putin’in Güney Akım kararını “sürpriz” olarak niteledi ve bunun Avrupa’yı karmaşık bir duruma düşürdüğünü savundu. Brüksel’in Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltmaya yönelik politikalarına atıfta yapılan haberde, AB’nin alternatif tedarikçiler bulana kadar Rus gazına ihtiyaç duyacağını yazdı.

#Gerhard Roiss
#Rus gazı
#Avrupa
9 yıl önce