|

Avrupalı’ya gerçeği anlatıp ev satacak

Uluslararası gayrimenkul şirketi ERA, Türkiye’deki gayrimenkulleri Avrupalı’ya pazarlamak için kolları sıvadı. Yabancı basında, Türkiye ile ilgili gerçeği yansıtmayan haberlerle karşılaşıldığını belirten ERA Avrupa Başkanı François Gagnon, “Türkiye’nin güvenli ve yatırım yapılabilir ülke olduğunu anlatacağız” dedi.

Mine Açar
04:00 - 13/04/2019 Cumartesi
Güncelleme: 04:48 - 13/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Dolar kurunun yükselmesi Türkiye’deki gayrimenkulleri cazip hale getirdi. Daha önce 500 bin dolara satın alınan bir gayrimenkulün yüksek kur nedeniyle şimdi 250 bin dolara satın alınabilmesi, uluslararası gayrimenkul pazarlama şirketlerini harekete geçirdi. Bunlardan biri de ABD kökenli ERA oldu. Biz de Türkiye’deki fırsatları yerinde görmek için Türkiye’ye gelen şirketin Avrupa Başkanı François Gagnon ile İstanbul’da bir araya geldik.


AVRUPA’DA TÜRKİYE YILI

Türk lirasının değer kaybından üzüntü duyduklarını ama bunun Türkiye’yi yabancı yatırımcılar açısından cazip hale getirdiğini belirten ERA Avrupa Başkanı François Gagnon, Avrupa’da ‘Türkiye yılı’ ilan ettiklerini söyledi. Gagnon, “Türkiye’nin özellikle sahil kesimleri Nice’ten ve Côte d’Azur’den hem daha kaliteli hem de daha ucuz. Almanya ve Hollanda gibi Türk nüfusun yoğun olduğu bölgelerin yanı sıra İskandinav ülkelerinden de Türkiye ile ilgili çok ciddi talep alıyoruz. Türkiye bugün gayrimenkulde Avrupa’nın parlayan yıldızı” dedi.

GERÇEĞİ YANSITMAYAN HABER ALGISINI KIRACAĞIZ

Bu günlerde özellikle yabancı basında, Türkiye ile ilgili gerçeği yansıtmayan, taraflı haberlerle yoğun olarak karşılaşıldığını belirten Gagnon, şunları söyledi: “Şunu çok net ifade etmek gerekir ki; Türkiye’nin kendine has bir tılsımı var. Ve bu tılsımın da en doğru şekilde anlatılması gerekiyor. Türkiye son derece güvenli bir ülke. Müthiş fırsatlar barındırıyor ve Türkiye’de gerçekten çok yüksek bir hayat standardı var. Türkiye’nin tılsımının bu unsurları kamuoyuna doğru biçimde aktarıldığında yabancıya satış konusunda müthiş bir başarı hikayesi yazılabilir. Biz Türkiye’nin tüm güzelliklerini videolar çekerek satış ağımızda sosyal medya üzerinden yayınlayacağız. Bu güzellikleri gören Türkiye’ye yatırım yapacaktır. ”

TÜRKİYE, 4-5 YIL ÖNCEKİ PORTEKİZ GİBİ

Fransızların bundan 4-5 yıl önce büyük gruplar halinde Portekiz’den gayrimenkul satın aldığını ifade eden Gagnon, “Bugün baktığımızda Lizbon başta olmak üzere Portekiz’deki fiyatlar çok ciddi yükselmiş durumda. Bugün Türk gayrimenkul sektörü, 4-5 yıl önceki Portekiz gayrimenkul sektörünü bana hatırlatıyor. Şu an Türkiye, Avrupa’nın en yüksek potansiyel vadeden ülkesi. Buradaki kilit nokta ise bu potansiyelin doğru biçimde yabancılara aktarılması; Türkiye’nin tanıtımının yurtdışında etkin biçimde yapılması” şeklinde konuştu.

  • Terzi usulü çözüm
  • Coldwell Banker Commercial Projeler Pazarlama ve Satış Direktörü Bilge Özdemir, bugün Avrupa’da 10 milyonluk bir Türk nüfusunun olduğunu söyledi. Özdemir, “Baktığımızda Avrupa’daki tüm Türk ailelerinin Türkiye’de bir evi var. Ama aradan geçen zamanda bu konutlar artık ihtiyaca karşılık verememeye başlamış. Şimdi başlatacağımız akıllı değişim programıyla bu evleri kendilerinden alıp, onlara ihtiyaçlarına uygun yeni evler sunacağız” dedi. Özdemir, Avrupa’dan sonra yoğunlaşmayı planladıkları diğer bir coğrafyanın da Uzak Doğu olduğunu söyledi.

Konutları 14 ülkede 5 bin danışman pazarlayacak

Türkiye’ye gelerek kendisinin de bu fırsatı yerinde gördüğünü aktaran Gagnon, “ABD merkezli ERA, 1993 yılında Avrupa’da faaliyete başladı. ERA Avrupa olarak bugün itibarıyla 14 ülkede 1.100 ofis ve 5 binin üzerinde danışmanla yola devam ediyoruz. Bu 14 ülke içinde Türkiye ayrı bir yere sahip. Potansiyeli çok yüksek” dedi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ERA Türkiye Genel Müdürü Can Özatay da ERA Türkiye olarak 2019 yılında 2 binden fazla yabancı bireysel yatırımcıya Türkiye’den gayrimenkul satmayı hedeflediklerini söyledi. Bu satışın cari açığa katkısının konut fiyatının ortalama 200 bin dolar olarak baz alındığında 400-500 milyon dolar olacağını belirten Özatay, ERA Türkiye’nin bugün 12 ofisiyle faaliyet gösterdiğini yıl sonunda ise 70 ofisin üzerine çıkmayı hedeflediklerini aktardı. Şirketin İstanbul’un yanı sıra varlığını güçlendireceği şehirler de Ankara, Bursa, İzmir ve Adana olarak sıralandı.

SATIŞ RAKAMLARI İLGİYİ YANSITIYOR

  • Türk müteahhitler tarafından yüksek yapı kalitesiyle Türkiye’de inşa edilen gayrimenkullerin cazibesi rakamlara da yansıdı. Geçen yıl Türkiye genelinde yabancıya 40 bine yakın konut satıldı. Bu yılın ilk iki ayındaki satış rakamı da 6 bin 489 adede ulaştı. Yabancıya satış geçen yılın ilk iki ayına göre yüzde 87 arttı. 2018’in ilk iki ayında 3 bin 471 adet konut satılmıştı.
#ERA
#Emlak
#François Gagnon
5 yıl önce