|

Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye’nin yakın gelecekte dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacağına inandığını belirterek, Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Mine Açar
04:00 - 16/11/2018 الجمعة
Güncelleme: 01:02 - 16/11/2018 الجمعة
Yeni Şafak
Viktor Orban - Adnan Polat
Viktor Orban - Adnan Polat

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, batı medyasının Türkiye’ye ilişkin haksız eleştiriler yayımladığını belirterek: “Macaristan, hiç kimseye ülkesini nasıl yöneteceği konusunda eğitim verme taraftarı değil. Türkler kendi ülkelerini yönetmeyi herkesten daha iyi bilir” dedi. Başkent Budapeşte'deki Gül Baba Türbesi'ni ziyaret ederek Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat ve beraberindeki Türk basın mensuplarıyla biraraya gelen Başbakan Orban, seçimle gelenlere saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizip, “Türkiye'ye saygımızı kendisini iyi ağırlayarak gösterdik” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE İLE İŞ BİRLİĞİ ŞART

Macar ve Türk halkının birbiri hakkında olumlu düşüncelerde olduğunu aktaran Başbakan Orban, “Türkiye'yi çok önemli bir ülke olarak kabul ediyoruz. 100 milyona yakın nüfusu var. Dünyanın en önemli ekonomilerinden biri. Yapı olarak çok güçlü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelecek yıllar içinde en iyi 10 ekonomiden biri olacaklarını söylemesine katılıyorum” dedi. Avrupanın menfaatleri için Türkiye ile ellerinden geldiği kadar iş birliğine gitmeleri gerektiğini söyleyen Orban, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında güvenlik ve ekonomi açısından stratejik iş birliğinin olması gerektiğini dile getirdi. Orban, “Birçok Avrupa ülkesinin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusunda karşıt görüş belirtmesini anlayabiliyorum. Fakat Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var. Sağlam temellere dayalı bir işbirliği anlaşması lazım. Eğer Avrupa sadece eleştirip çözümü de ortaya koyamıyorsa, nasıl Avrupa olacak?" diye sordu.

İKİ MİLLET İÇİN DE ÖNEMLİ

Macaristan Başbakanı Orban, tamir edilmesinin ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla açılan Gül Baba Türbesi'nin hem Türkler hem Macarlar için önemli yere sahip olduğunu söyledi. Türbenin çok özel olduğunu aktaran Orban, "Gül Baba Türbesi hem Türkler hem Macarlar için aynı derecede önemli bir yer. Cumhurbaşkanı gelmeden önce burası utanılacak kadar kötü durumdaydı. İhmal edilmiş, bir kenara atılmıştı. Birkaç sene önce Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buranın tamir edilmesi için bir konuşmuştuk. Bu fikir bana eski Galatasaray Kulübü Başkanı'ndan gelmişti. Adnan Polat ile Türk-Macar ilişkilerini geliştirmek için beraberiz. Gül Baba Türbesi'nin bunun sembolü olması açısından kendisi beni ikna etti" şeklinde görüş belirtti.

  • TÜRK-MACAR İLİŞKİSİNE SEMBOL OLDU
  • Türkiye ile Macaristan arasında iyi ilişkilerin olduğunu aktaran Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, “Gül Baba, Türk-Macar ilişkilerinde bir sembol oldu. İlişkilerimiz son derece iyi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Orban hemen her konuda mutabık. İki ülke arasındaki ticaret ve yatırım, iyi bir trend içinde” dedi. Gül Baba Vakfının temel amacının Macaristan’da bulunan 600’e yakın Osmanlı eserini tamir edip geçmişe sahip çıkmak olduğunu söyleyen Polat, Gül Baba’nın hem Müslüman hem Hristiyan ziyaretçilerinin olduğunu dile getirdi.
#Türkiye
#Macaristan
#Ekonomi
#Yatırım
٪d سنوات قبل