|

Ayçiçek tohumu ve yağında vergi endişesi

Güney ve Güneydoğu Anadolu Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, Gündeme gelmesiyle sektörü tedirgin eden ayçiçek tohumu ve yağında gümrük vergi oranlarının sıfırlanması veyahut düşürülmesi kararının, ülke çiftçisi adına telafisi mümkün olmayacak zararlara yol açacağını ve Ayçiçek tohumunun yerli üretimini bitireceğini belirtti.

Yeni Şafak
14:14 - 14/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 14:20 - 14/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Ayçiçeği
Ayçiçeği

Türkiye toplam bitkisel yağ üretiminin %45’ini gerçekleştiren Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ev sahipliği yaptığı 95 fabrikanın ürettiği bitkisel yağ üretimi ile bu alanda ilk sırada yer alıyor.

Türkiye yağlı tohum hasadının %45’ini gerçekleştiren bölgenin sorunlarına çözüm üretmek, çiftçi ve sanayicinin birlikteliğine katkı sağlamak adına kurulan GÜNYAĞDER (Güney ve Güneydoğu Anadolu Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği), Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nin de üyesi.

Gümrük vergisi oranlarının sıfırlanması tedirgin ediyor

Gündeme gelmesiyle sektörü tedirgin eden Ayçiçek tohumu ve yağında gümrük vergi oranlarının sıfırlanması veyahut düşürülmesi kararının, ülke çiftçisi adına telafisi mümkün olmayacak zararlara yol açacağını belirten GÜNYAĞDER Başkanı Hüseyin Nuri Çomu; “Bölgemiz sanayicisi, Temmuz-Ağustos dönemindeki bölge ayçiçeği hasadında çiftçinin mahsulünün hemen hemen tamamını alarak yaklaşık 6 aylık bir hammadde stoku yaptı.


Depolama ve stok maliyetini göz önünde bulundurunca 2.400 TL olan hammadde ton fiyatının maliyeti sanayiciye yaklaşık 2.800 TL’yi buldu.

Oysa günümüz döviz kuru, vergi oranıyla dahi zarar eden sanayici, bugün sıklıkla gündeme getirilen ithalatta sıfır vergi kararı alınması halinde, telafisi mümkün olmayan zararlar yaşayacaktır. Sıfır vergili ithalat kararının alınması durumunda, önümüzdeki yıl ve daha sonraki yıllarda sanayici yerli Ayçiçek tohumu almayı bırakıp, ithal hammaddeye yönelecektir. Ülkemiz çiftçisi, mahsulünü satacak sanayici bulamayacaktır. Oysa sanayicimiz yaptığı yüksek fiyatlı alımlarla çiftçinin kazancını gözetmiş ve Devletimizin yükünü hafifletmiştir. İthalatta sıfır vergi kararı alınması halinde sanayici, depolama ve stok maliyeti olmayan ithal hammaddeye yönelecektir.

Bunun en büyük zararını ise çiftçimiz yaşayacaktır. Ülkemiz dış ticaret dengesinde önemli bir yekûnu oluşturan bitkisel yağ sektörü, tamamen dışa bağımlı hale gelerek, cari açığın artmasına sebep olacak ve çiftçimizin yerli üretimi büyük zarar görecektir. Yerli hammaddenin sürdürülebilir bir biçimde yetişmesi adına taşın altına elini sokan çiftçi ve sanayiciler, ithalatta sıfır vergi kararının uygulanması halinde geri dönüşü mümkün olmayan bir yara alacaktır.”

Ayçiçek tohumu ve yağında gümrük vergi oranı minimum yüzde 23 olmalı

“Sektörümüzün bu sıkıntıları bertaraf edebilmesi ve kısmen de olsa rahat bir nefes alabilmesi için, ayrıca yerli ayçiçeği üreticisinin desteklenmesi adına ithal ayçiçek tohumu ve yağında gümrük vergi oranının bir an önce minimum %23-27 arasına getirilmesi tarihi bir sorumluluktur. Ayçiçek tohumu ve yağında gümrük vergi oranı düşürülmesi gündeme alınacaksa, ancak yerli hammaddenin fabrikalar tarafından işlenmesinin bittiği Şubat ayından sonra gündeme alınmalı. Gümrük vergi oranları ile ilgili uygulamalar da ayçiçek hasadının başladığı Haziran ayından önce sonlanmalı ki, sanayici çiftçinin ürettiği yerli hammaddeyi almaya devam etsin” dedi.

#Ayçiçek tohumu
#Vergi
#Tohum
5 yıl önce