|

Babacan: Cari açık konusu abartılıyor

Cari açıkla ilgili eleştirilerin eski ekonomik yapılanmaya göre yapıldığını söyleyen Bakan Babacan, "Şartlar değişti. Bu şartlarda cari açığın bir tehlikesi olmaz" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 1/09/2004 Çarşamba
Güncelleme: 17:51 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Devlet Bakanı Ali Babacan, cari açık konusunun gündeme getirildiği kadar önemli bir konu olmadığının altını çizerek vurgulamak istediğini ifade ederek, "Dikkatle takip ediliyor, bu konuda kimsenin kuşkusu olmasın" dedi. Bakan Babacan, uluslararası yatırımcıları bilgilendirme turunun ilk ayağı olan Hollanda'ya gitmeden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Türkiye ekonomisinin çok ciddi ve köklü bir yapısal dönüşüm geçirdiğini kaydeden Babacan, bunun herkesin farkında olması gerektiğini söyledi.

Ekonomi ciddi bir dönüşüm geçirdi

Babacan, şöyle konuştu: "Bugünkü ortamla ilgili bazı analizler, bundan 5-10 yıl önce yapılmış analizlerin adeta tozlu raflardan indirilip gündeme getirilmesinden ibarettir. Bugün ayrı bir ortamdayız, ayrı bir ekonomik durum söz konusu. Ciddi bir yapısal değişimin, dönüşümün ortasındayız. Dolayısıyla bu analizlerin bugünkü şartlara göre yapılmasında büyük önem görüyorum. Bu yeni ortamda cari açık miktarı daha önce yılbaşında öngördüğümüzün bir miktar üzerinde çıkacak ama bunu çok ciddi bir sorun, büyük bir problem gibi işlemenin de çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Kaldı ki bütçe performansı hedeflenenin çok üzerinde gidiyor. Bütçedeki bu fazla performansı biz tutuyoruz, ihtiyat olarak kenarda bekliyor."

Kartlarda aşırı kısıtlama yapılmayacak

Babacan, kredi kartlarının kullanımıyla ilgili konunun, böyle konuşulduğu kadar büyükbir problem olduğuna inanmadığını söyledi. Babacan, kredi kartlarıyla ilgili hazırladığı yasaya da değinerek, şunları söyledi ''Devletin düzenleme görevleri vardır. Ancak AB ülkesinde uygulanan, bir başka ülkede uygulanan sistemden daha farklı, daha kısıtlayıcı bir şey kimsenin aklına gelmesin. Dünyadaki en iyi uygulamalar neyse, bu iyi uygulamalar örnek alınır, bakılır.''

Maliye Bakanı Unakıtan'dan Brezilya'ya cari fazla tebriği
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 70 milyar dolar ihracatı olan Brezilya'nın 48-50 milyar dolar civarında da ithalatı bulunduğunu kaydederek, "Bizdekinin aksine orada bir ticaret fazlası var. Cari hesaplarında fazlalık var. Çok güzel bir şey. Kendilerini tebrik ediyorum" dedi. Unakıtan, İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) düzenlenen Türkiye ve Brezilya ilişkilerinin ele alındığı toplantıda yaptığı konuşmada, Ekim ayı başında işadamlarıyla Brezilya'ya gideceğini, orada yapılacak Karma Ekonomik Konsey Toplantısı'nın Eşbaşkanı olduğunu anlatarak, "Oranın imkanlarını biz de göreceğiz ama şuna inanıyorum ki, Brezilya ile Türkiye'nin şu andaki alışverişi bana göre yok. 50 milyon dolar bizden gitmiş, 250 milyon dolar oradan gelmiş. Bunlar iş değil. Ben bundan sonrası için geldim. Gelişme potansiyeli yüksek olan 2 ülkeyiz" diye konuştu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, sigara ÖTV düzenlemesinde dikkate alınan şark tütünü oranının yükseltilmesiyle ilgili olarak, "Kanunun verdiği yetkiyi kullanarak bir kararname hazırladık. Herkes yeni düzene göre hareket edecek" dedi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce