|

Bakan Nebati: GES'te talep beklentilerimizi aştı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kültepe Ekonomi Zirvesi-2022 programında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin pandemi sınavını başarıyla atlatmakla kalmadığını aynı zamanda büyüme başarısını sürdürmeye devam ettiğini belirterek, "250 milyar dolarlık ihracat hedefimize daha kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı. Gelire Endekli Senet (GES)'e yoğun talep gösterildiğini vurgulayan Bakan Nebati, "83.816 bireysel yatırımcı 6.6 milyar TL'lik talep gösterdi" dedi.

11:44 - 24/06/2022 Cuma
Güncelleme: 12:03 - 24/06/2022 Cuma
AA
​Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati
​Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kültepe Ekonomi Zirvesi-2022’de konuştu. Önemli açıklamalarda bulunan Nebati, Türkiye'nin pandemiye rağmen ilk çeyrekte yüzde 7.3 büyüme ile dengeli şekilde büyüdüğünü belirtti.

Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başlıkları:

2021 yılında 220 adet teşvik belgesiyle 4.5 milyar lira sabit yatırıma destek olduk. Orta Anadolu'nun kalbindeki Kayseri, tarımda önemli aktör konumunda. Kayseri'nin doğal güzellik, tarihi eser ve kültürel değerleriyle öne çıkıyor. Dillere destan mutfağı, Erciyes dağıyla ziyaretçilerine farklı imkanlar sunan Turizm açısından da oldukça avantajlı bir şehir.

Yeter ki inanalım, yeter ki güvenelim, yeter ki bu ülkenin nereden nereye geldiğini bilelim. Menzilimize doğru koşarak gidiyoruz. Bütçedeki güçlü görünümümüzü devam ettirdik. Mayıs ayında vergi gelirinde en büyük pay yüzde 497 oranında artışla kurumlar vergisi geçici vergisine ait oldu. Küresel enflasyonist baskıların zaruri hale gelen bütçeyi Meclis'e sunduk.

'250 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşacağız'

Ek bütçe teklifimiz plan bütçe komisyonunda kabul edildi. Uygulamaya aldığımız Türkiye Ekonomi modeli sayesinde ülkemiz dünyadan önemli ölçüde pozitif olarak ayrıştı. Türkiyemiz pandemi sınavını başarıyla atlatmakla kalmamış, büyüme başarısını sürdürmeye devam etmektedir. İlk çeyrekte yüzde 7.3 büyüme ile dengeli şekilde büyüyoruz. Uluslararası kuruluşlar 2022 yılı büyüme tahminlerini ülkemiz için yukarı yönlü revize yapıyor. 250 milyar dolarlık ihracat hedefimize daha kısa zamanda ulaşacağımıza inanıyorum.

'Başarmaya devam edeceğiz'

Türkiye yeni ticaret düzeninden pay alacağı inancımız tamdır. Tokyo'dan New York'a 16 saat dilimindeki pazarlara erişim imkanı sunuyoruz. İstanbul'u merkeze koyduğunuzda 1.3 milyar insan pazarına, 26 trilyon ticaret hacmine ulaşabilen ender ülkelerden bir tanesidir. Bu Türkiye'yi vazgeçilmez ve üretim üssü olma haline getiren bir imkan. 2020'de dünya küçülürken biz 1.8 büyüdük. 2021'de yüzde 11 büyüdük, çift haneli olarak. Türkiye tüm bileşenleriyle birlikte hareket edip 2020-2021'i adeta başarı çıtasını yükselten bir dönem olarak gördü ve bunu başardı, başarmaya devam edeceğiz. Yıl sonu için belirlenen 35 milyar dolarlık turizm hedefi aşılacak.


#nureddin nebati
#kayseri
2 yıl önce