|

Banka hesaplarına vergi ayarı

Cumhurbaşkanı kararıyla Türk Lirası mevduat getirisinden alınan vergi oranı düşürüldü, 1 yıldan uzun vadeli mevduat hesaplarında oran sıfırlandı. Döviz mevduatından alınan vergi oranlarında artışa gidildi, 6 aya kadar vadeli hesaplarda kesinti oranı yüzde 20’ye çekildi.

Haber Merkezi
04:00 - 1/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:16 - 1/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
1 yıldan uzun vadeli mevduat hesaplarında oran sıfırlandı.
1 yıldan uzun vadeli mevduat hesaplarında oran sıfırlandı.

Türk Lirası mevduatlarının faiz getirisinden yapılan vergi kesintisi düşürüldü, döviz mevduatlarında ise artırıldı. 22/7/2006 Tarihli ve 2006/10731 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Eki Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

KATILIMIN KAR PAYINA DÜZENLEME

Döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 18 olarak uygulanan oran yüzde 20'ye, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 15 olan oran yüzde 16'ya yükseltildi. Bir yıldan uzun vadeli hesaplarda uygulanan yüzde 13'lük oran ise değişmedi.

TL MEVDUATLARINDA VERGİ DÜŞTÜ

Türk Lirası mevduatlara ödenen faizlerden, vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 15'lik kesinti yüzde 5'e, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 12'lik kesinti yüzde 3'e düşürüldü. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 10 olan kesinti oranı ise sıfırlandı.

Katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kar paylarından ise bu oranlar vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 5, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 3 olarak uygulanacak. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda sıfırlanacak. Karar, yayımı tarihinden itibaren 3 ay süreyle sınırlı olarak vadesiz ve özel cari hesaplara ve söz konusu tarihten itibaren 3 ay içinde açılan veya vadesi yenilenen vadeli hesaplara ödenecek faizler ve kar paylarına uygulanacak.

DOLAR/TL'DE SERT DÜŞÜŞ

Dolar/TL kuru, mevduat hesaplarına uygulanan vergi değişikliği sonrasında gün içi zirvesinden gerileyerek kazancını geri verdi. Haftanın son işlem gününde sabah erken saatlerde 6.78'e kadar tırmanan dolar kuru, kararın ardından 6.40'ın altını gördü.

YABANCI PARA GERİLİYOR

Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, bankacılık sektörünün toplam mevduatı 27 milyar 699 milyon 912 bin lira artarak 2 trilyon 191 milyar 791 milyon 11 bin liraya yükseldi. Bu dönemde bankalardaki TL cinsi mevduat 1 trilyon 51 milyar 361 milyon 946 bin lira olurken, yabancı para cinsinden mevduat ise 1 trilyon 31 milyar 392 milyon 195 bin lira oldu. Bankalarda bulunan dolar mevduatı 184 milyar 899 milyon dolara geriledi.

  • Mevduat vergisi nasıl hesaplanır?
  • Mevduat hesaplarında vergi faiz kazancı üzerinden hesaplanır. Stopaj adı verilen bu vergi türü nihai vergi kapsamındadır ve beyan usulü ödenmez. Dolayısıyla bankalar anapara hariç elde ettiğiniz faiz gelirini hesaplar. Bu kazanç üzerinden belirlenen orandaki vergiyi düşer ve anapara artı net kazancı öder.
  • Merkez dövizde BİST’i gösterdi
  • Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, banka bünyesinde gerçekleştirilen TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinin yanı sıra Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda da işlem gerçekleştirilebileceğini bildirdi. Duyuruda, “Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihaleleri VİOP’ta da gerçekleştirilebilecek” denildi.
#Banka
#Vergi
6 yıl önce