|

Barışın teminatı ticaret

İran ticaret heyetinin MÜSİAD Genel Merkezi'ni ziyaretinde konuşan MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ömer Bolat iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin mutlaka artırılması gerektiğini vurguladı.

Yeni Şafak
00:00 - 26/04/2003 Cumartesi
Güncelleme: 14:12 - 20/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkezi dün İran'dan gelen tekstil, deri, gıda, turizm ve teknik hizmet sektörlerinin temsilcilerinden oluşan 40 kişilik ticaret heyetini ağırladı. MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Dr. Ömer Bolat iki ülkenin ticari ilişkilerin mutlaka artırılması gerektiğini vurguladı.

İran heyetinin ziyaretinden çok memnun kaldıklarını belirten Ömer Bolat, İran ile olan ilişkilerin canlandırılması için bu ülkeye 5 kez gezi düzenlediklerini, yine bu amaçla, önümüzdeki Ekim ayında Tahran Fuarı ile aynı zamanda yapılacak 7. Uluslararası İş Forumu'na (IBF) büyük bir ekiple katılacaklarını açıkladı.

Avrupa bizden fazla ticaret yapıyor

Dr. Bolat, Türkiye'nin özellikle son 3 yıldan beri komşu ülkeler ile ticaretin artırılmasına yönelik yoğun çaba harcadığına dikkat çekerek, "Bu strateji sonucunda da Türkiyenin 2000 yılında komşu ülkelerle olan ticaretinin toplam ticareti içindeki payı yüzde 5,5 iken, 2002 yılı sonunda yüzde 11'e yükselmiştir. Bu gelişme sevindirici olmakla beraber oldukça yetersizdir. Bu rakamın Avrupa ortalaması olan yüzde 60-70'lere çıkması gerekir. 2002 verilerine göre, Türkiye'nin toplam ticareti içinde İran ile olan ticaretimizin payı 1 milyar 200 bin dolar seviyesindedir" dedi.

İşbirliği için Türk şirketlerini bekliyoruz

İran Ticaret Bakanı Yardımcısı Mojtaba Khosrawtaj da yaptığı konuşmada, "İstanbul ve Ankara'da birçok ziyarette bulunarak iki ülke arasında ticaretin artırılmasına yönelik gayret sarfedeceğiz.

"Öncelikle devlet ve özel şirketler arasında neler yapabileceğimizi görmek istiyoruz. Sınır ticaretinin daha rahat koşullarda yapılabilmesi için bazı düzenlemeler yaptık.

"Özel şirketlerin de isteklerini bize iletmelerini ve arraştırmaya dayalı, uzun vadeli projelerle gelmelerini bekliyoruz" şeklinde konuştu.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce