|

Berat Albayrak'tan heyecanlandıran açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan Orta Vadeli Plan'a ilişkin heyecanlandıran açıklama geldi. Bu zamana kadar görülmemiş bir Orta Vadeli Program açıklayacaklarını söyleyen Bakan Albayrak, 2019'da faiz ve enflasyonda tek haneli rakamların görüleceğini belirtti.

Yeni Şafak
11:05 - 3/08/2018 Cuma
Güncelleme: 12:07 - 3/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak katıldığı canlı yayında soruları cevapladı. ABD yaptırımları, enflasyon ve ekonomik tedbirlere değinen Bakan Berat Albayrak Orta vadeli Program'a yönelik ise bu zamana kadar görülmemiş bir plan açıklayacaklarını söyledi.

'MASADA ÇÖZÜM İRADESİ VAR'

Albayrak'ın açıklamalarından satır başları şöyle;
(ABD yaptırımları)
İki ülkenin güçlü tarihi ilişkileri göz önünde bulundurup süreci böyle yönetmeliyiz. İradenin güçlü bir şekilde masada olduğunu belirtmek isterim.

Devlet ağırlığını elden bırakmamamız gerekiyor. ABD ile ilişkilere bugünden yarına bakmamak lazım.

Bu sabah Dışişleri Bakanımızla da görüştüm. İki ülkeninde çözüm yönünde bir irade ortaya koyduğunu belirtmek isterim. İlişkilerimiz hiç bir zaman kopmaz.
(Orta Vadeli Program)
Türkiye olarak biz sürdürülebilir sağlıklı bir büyümeyi, bütçe disiplinini ve dengeli mali disiplinle birlikte eşgüdüm halde yürütmek durumundayız. Hiçbir dönemde olmadığı kadar güçlü ve koordineli yapı ortaya çıkacak. OVP’nin esas mantığını şunu ortaya koyduk. Çok daha güçlü, çok boyutlu farklı kesimlerin de işin içinde olduğu, hazine merkez maliye paydaşları değil, ekonomistlerin de olduğu, katkıyı ortaya koyarak çok daha gerçek ayakları sağlam yere basan bir OVP’den bahsediyoruz.

BU ZAMANA KADAR GÖRÜLMEMİŞ BİR OVP AÇIKLANACAK

Biz artık katılımcı bir düzeyde yoğun bir çerçeveyi ortaya koymamız gerekiyor. Yeni Türkiye vizyonu dediğimiz resmi ortaya koymamız gerekiyor. Küresel değişimi doğru ması ve net hedefleri destekleyen politikaları ortaya koyması gerekiyor. Uyum ortaya koymak gerekiyor. OVP için ilk toplantımızı bu hafta yaptık.
Eylül ayının ilk yarısında açıklayacağız. Bu zamana kadar ki hiç bir OVP'ye benzemeyen bir Orta Vadeli Plan açıklamış olacağız. Bu OVP ile çok sağlam bir ekonomik dönüşüm sağlamış olacağız.

YÜZDE 30 TASARRUF

(Ekonomik tedbirler)
Mali tarafta tedbir noktasında çok önemli adımlar attık. Bakanlıklarla konuşarak tasarruf sürecini başlattık. Kamuda yüzde 30'a varan tasarruf hedefliyoruz. Bu adımlar daha somut görülmeye başlayacak. Piyasadaki kırılganlığı önlemek için çok sıkı somut bir önlemimiz var. BDDK'nın ve Merkez Bankası'nın adımları da bu yönde son derece önemli.

'2019'DA TEK HANEYİ GÖRECEĞİZ'

(Enflasyon)
Piyasadaki dalgalanma ve oluşabilecek kırılganlığı azaltma noktasında enflasyonun dizginlenmesi için ciddi bir hedefimiz var. 2019'da biz tek haneli rakamları tekrardan göreceğiz. Biz 5 yıllık çok güçlü bir resim çizeceğiz. Bu resimde atacağımız adımların hepsinin birbiri ile nasıl senkronize bir şekilde uygulandığını herkes görecek. Enflasyon ve faizlerin aşağı yönlü inmesini önümüzdeki dönemde göreceğiz.



#Hazine ve Maliye Bakanı
#Berat Albayrak
#Enflasyon
#ABD yaptırım
#Dolar
#Orta Vadeli Program
#OVP
6 yıl önce