|

Bill Clinton Bill Gates'i solladı

11 Eylül, stratejistlere ve politikacılara yaradı; ekonomistler gölgede kaldı. Dünyanın en pahalı konuşmacısı ünvanı Bill Gates'den Bill Clinton'a geçti.

Yeni Şafak
01:00 - 18/01/2002 Cuma
Güncelleme: 15:21 - 16/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

---------------------- manset ---------------------

ABD'ye yapılan 11 Eylül saldırıları ile başlayan yeni süreç, akıl ve vizyon satan ünlü konuşmacıların ücretlerini de alt-üst etti. 11 Eylül'den sonra politik-askeri ve stratejik konuların öne çıkması ve ABD'nin belirleyiciliğinin pekişmesi yüzünden son üç ayda, dünyada en çok talep edilen ve en pahalı konuşmacılar kategorisinde önemli değişiklikler oldu.

Buna göre Amerikan ve İngiliz politikacılar, stratejistler ve uluslararası ilişkiler uzmanlarının yıldızı parlarken, işadamı ve ekonomistlerle Kıta Avrupası'ndan politikacılar geri plana düştü.

Clinton en pahalı konuşmacı

Ünlü Konuşmacılar Ajansı/Celebrity Speakers Associates'in verilerine göre, konferans başına 250 bin dolar alarak dünyanın en pahalı konuşmacısı ünvanını elinde bulunduran bilgisayar dehası Bill Gates'ın konuşma ücreti 150 bin dolara geriledi.

Buna karşılık önceki ABD Başkanı Bill Clinton, konferans ücretini 125 bin dolardan 175 bin dolara yükselterek en pahalı konuşmacı ünvanını ele geçirdi.

Yeni dönemde yıldızı parlayan konuşmacılar arasında ABD Eski Başkan Yardımcısı ve Demokrat Başkan Adayı Al Gore, ABD Eski Dışişleri Bakanları Madeleine Albright ve Henry Kissenger, İngiltere Eski Başbakanları John Major ve Margaret Thatcher de yer alıyor.

Yıldızı sönenler içinde ise ünlü pazarlama gurusu Prof. Dr. Philip Kotler, Almanya Merkez Bankası Eski Başkanı Helmut Schlesinger, Fransa Eski Başkanı, Ekonomist Edouard Balladur, Almanya Eski Başbakanı, Ekonomist Ruud Lubbers, Ekonomist Prof. Dr. Adrian Wooldrige dikkat çekiyor.

Türk konuşmacılar tercih ediliyor

Türkiye'de tersine Ünlü Konuşmacılar Ajansı Genel Müdür Sezai Babakuş, dünyadaki gelişmelerin tersine, ağır kriz yüzünden Türkiye'de dikkatlerin ekonomi üzerine odaklandığını, bu yüzden ekonomistlere talebin devam ettiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Ekonomik kriz yüzünden Türk konuşmacıların ücretleri de düştü. Artık yabancı konuşmacı getirmek iyice zorlaştı. Şimdi daha küçük bütçeli projeler iş yapıyor. Türk konuşmacılar daha çok tercih ediliyor."

ÜCRETİ YÜKSELENLER (Bin USD)
Bill Clinton: 125'den 175'e

Al Gore: 100'den 150'ye

Madeleine Albright: 90'dan 130'a

John Major: 60'dan 90'a

Henry Kissenger: 60'dan 90'a

Margaret Thatcher: 70'den 90'a
ÜCRETİ DÜŞENLER: (Bin USD)
Bill Gates: 250'den 150'ye

Philip Kotler: 90'dan 60'a

Helmut Schlesinger: 70'den 50'ye

Ruud Lubbers: 80'den 50'ye

Edouard Balladur: 90'dan 60'a

Adrian Wooldrige: 75'den 30'a


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce