|

Bir tek kimlik numarası yeterli

Emekli olmak her çalışanın hayali. Artık eskisi gibi direkt bankaya gidip emekli maaşını sorgulamaya gerek yok. Teknoloji sayesinde e-devlet, SGK internet sitesi üzerinden emekli maaşı ve emeklilik konuları sorgulanabiliyor. Peki T.C. kimlik numarasıyla emeklilik nasıl sorgulanır, e-devlet ile emeklilik nasıl öğrenilir gibi soruların yanıtları haberimizde.

Yeni Şafak
15:46 - 22/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 15:56 - 22/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Emeklilikle ilgili her bilgiye SGK internet sitesi ve e-devlet üzerinden ulaşabilirsiniz.
Emeklilikle ilgili her bilgiye SGK internet sitesi ve e-devlet üzerinden ulaşabilirsiniz.

Çocukluğumuzdan beri hayattaki en büyük amacımız çalışarak bir işe girmek ve emekliliğimizi garanti altına almaktır. Kimseye muhtaç olmadan yaşamak için belirli bir eğitim alırız ve ardından eğitim aldığımız alanla ilgili bir işe yöneliriz. Çalışmaya başladığımız andan itibaren ise bir sigorta başlangıcı yapılır. Bu sigorta, bizlerin çalışırken sağlık güvencesinden yararlanmamızı, meslek kazaları ya da maluliyet durumlarında gelir elde etmemizi ve ailemizin de mağdur olmamasını sağlar. Bunlarla birlikte bizlere bir de emekli maaşı alma ikanı sunan bu sigortanın bir iş yerinde çalışıyorsak SSK üzerinden, kendi işimizde çalışıyorsak BAĞ-KUR üzerinden ve devlet memuru olarak çalışıyorsak emekli sandığı üzerinden yatması gerekir. Belirli bir süre yatan primler sonucunda ise belirli bir yaşa geldiğimizde emekli olmaya hak kazanabilir ve emekli maaşı alabiliriz. Emekli maaşı hesaplama işlemini ise kendimiz yapabiliriz.

T.C. KİMLİK NUMARASIYLA EMEKLİLİK SORGULAMA

Maaş hesaplama işlemleri daha önce dilekçe yazılmak suretiyle SGK müdürlüklerinden yapılıyordu. Ancak teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygın olarak kullanılması, kamu sektörünü vatandaşları mağdur etmemek ve kâğıt israfını önlemek amacıyla internet üzerinden hizmet sunmasını sağlamıştır. Bunun sonucunda vatandaşlar maaş sorgulama, hesaplama ve emeklilik sorgulama gibi işlemlerini internet üzerinden kolaylıkla yapabilmektedir. T.C. kimlik numaranız ile yapacağınız bu sorgulama işlemleri sayesinde, vakit kaybetmeden ortalama değerleri öğrenme imkânınız bulunur. Sizlere bu sorgulama işlemleri hakkında detaylı bilgi verelim;

KİMLİK NUMARASIYLA EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA

T.C. kimlik numarası ile emekli maaşı hesaplama ve emeklilik sorgulama için SGK internet sitesi kullanımı;

Emekli maaşı hesaplama ve emeklilik sorgulama işlemlerinizi SGK’nın kendi internet sitesi üzerinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bunun için internet adresine giriş yapınız. Karşınıza gelen ekranda yer alan T.C. kimlik numaranızı, SSK sicil numaranızı, baba adınızı, nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve doğum tarihinizi yazın ve ‘sorgula’ kısmına tıklayın. Bu ekrandan emekli maaşınızı kolayca sorgulayabilirsiniz.

Ne zaman emekli olacağınızı öğrenmek istiyorsanız da
adresine tıklayabilir ve burada yer alan bilgileri eksiksiz doldurarak, hangi tarihte emekli olacağınızı hesaplayabilirsiniz.

E-DEVLET İLE EMEKLİLİK SORGULAMA VE EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

T.C. kimlik numarası ile emekli maaşı hesaplama ve emeklilik sorgulama için e-devlet kullanımı;

T.C. kimlik numaranızı kullanarak, e-devlet üzerinden de tüm sorgulama işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Ne zaman emekli olacağınızı sorgulamak ya da emekli maaşı hesaplama işlemini yapabilmek için e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekir. Eğer şifreniz yoksa PTT şubelerinden alabilir, e-imza yoluyla sisteme giriş yapabilir ya da bankaların internet bankacılığını kullanıyorsanız, bu kanalla da işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bankacılık şifreniz ile sisteme giriş yaparak, cep telefonunuza gelen güvenlik şifresi ile hemen e-devlete bağlanabilirsiniz.

e-devlete girdikten sonra ise e-hizmetler kısmından SGK başlığını tıklamanız gerekir. Bu başlığı da tıkladıktan sonra ne zaman emekli olabileceğinizi ya da emekli olunca ne kadar maaş alabileceğinizi, ilgili bölümleri kullanarak hesaplayabilirsiniz. Buradan 4A, 4B ve 4C için ayrı ayrı hesaplama yapılır. Hangi birimde sigortanız yatıyorsa, o birimden hesaplama işleminizi yapabilirsiniz.

Sisteme giriş yaptıktan ve SGK alt başlığını bulduktan sonra, burada bulunan ‘ortak hizmetler’ kısmından normal şartlarda ne zaman emekli olabilirim bölümünü tıklayıp, emekli olacağınız günü hesaplayabilirsiniz.

4A kısmından ise ‘emekli aylık bilgisi’ bölümünü seçerek, buradan da emekli olduğunuzda ne kadar maaş alabileceğiniz hesaplayabilirsiniz.


#T.C. Kimlik no
#T.C. Kimlik Numarası
#Emeklilik
#Emekli maaşı
#Sorgulama
#E-devlet
6 yıl önce