|

Borcu olan 3 milyon kişiye son şans

18 Mayıs'ta yürürlüğe giren torba yasa ile başlayan borç yapılandırma düzenlemesine başvuruda bulunup da ödemelerini aksatarak yapılandırmasını bozan 3 milyon kişi için son bir şans daha verildi. Geç ödeme zammı ile birlikte Şubat 2019’a kadar ödeme yapanlar yapılandırmadan yararlanmaya devam edebilecek.

Kenan Biter
09:01 - 27/12/2018 Perşembe
Güncelleme: 10:52 - 28/12/2018 Cuma
Yeni Şafak
6 milyon kişi borcunu yapılandırmak için başvuruda bulunmuştu.
6 milyon kişi borcunu yapılandırmak için başvuruda bulunmuştu.

Milyonlarca kişinin devlete olan borçlarını yeniden yapılandırılabilmesine imkan tanıyan 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ilişkin kanuna geçici bir madde eklendi ve Meclis Genel Kurulu'nda dün akşam saatlerinde kabul edildi.

110 milyar liralık yapılandırma

Geçtiğimiz Mayıs ayında uygulamaya alınan düzenlemeyle birlikte vergi daireleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na borcunu yapılandırmak için 6 milyondan fazla kişi başvuruda bulunmuş, başvurularda 110 milyar liradan fazla borç yapılandırılmıştı.

3 milyon kişi bozdu

Ancak belirtilen sürelerde ödemesini yapmayarak yapılandırma sürecini bozan kişi sayısı 3 milyonu buldu.Tahsilat olarak da şu ana kadar Maliye ve SGK tarafında rakam 16,5 milyar liraya ulaştı.

Şubat 2019'a kadar ödemeleri gerekiyor

Borçlarını yapılandıran ancak ödeme yapmayarak hakkını kaybeden 3 milyon borçluya ise eklenen geçici madde ile son bir şans daha tanınıyor.
Yapılandırmasını bozanlar, ödemeleri gereken tutarları geç ödeme zammı ile birlikte şubat 2019’a kadar ödemeleri şartıyla yapılandırmadan yararlanmaya devam edebilecek.

Taksit süreleri de uzatıldı

Kanun kapsamında 2018 yılı Aralık ve 2019 yılı Ocak ayında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri de 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar uzatıldı.

Zor durumda olan borçluyu da kapsayacak

Vadesinde ödenmeyen alacaklar ve kanun hükümlerini ihlal etmiş olan borçluların ihlale neden olan tutarları 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre
çok zor durumda olduklarının tespit edilmesi halinde söz konusu kişiler bu düzenlemeden yararlanmaya devam
edebilecek.

Cezalardan vazgeçilecek

Yapılandırmaya başvuruda bulunduğu halde kanun hükümlerini ihlal eden borçluların ihlale neden olan tutarları, kanunda öngörülen şekilde tamamen ödemeleri halinde ilgili mevzuat uyarınca kesilmesi gereken vergi ve idari para cezalarının da tahsilinden vazgeçilecek.

Hakkını kaybeden tamamını öderse yararlanacak

Matrah veya vergi artırımında bulunduğu halde tahakkuk eden vergileri süresinde ödemeyerek maddeden yararlanma hakkını kaybetmiş olanlar da belirtilen süre ve şekilde, öd
eme süresi gelmemiş taksitleri ise Kanunda öngörülen şekilde tamamen ödemeleri halinde yapılandırma hükümlerinden yararlanabilecek.

Açılan davalar durdurulacak

Yine aydı düzenleme çerçevesinde vergi borcundan ötürü inceleme başlatılmış, dava açılmış, mahkemelerce verilmiş kararlar var ise
kanunun öngördüğü şekilde ödeme yapılması halinde bu davalar ve incelemer sona erdirilip verilen kararların da infazından vazgeçilebilecek.
Kanun hükümlerine uygun ödeme yapılmadığı takdirde ise duran süreler ve işlemler, ihlale neden olan taksitin ödeme süresinin son gününü takip eden günden itibaren devam edecek.
#Sosyal Güvenlik Kurumu
#7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yenide
#Vergi
#SGK
#Maliye
#Borç
#Torba yasa
#Kenan Biter
5 yıl önce