|

Böyle ilerici bir dinle nasıl geride kaldınız?

Harvard Üniversitesi'nden Juan Enriquez: "İslam dünyası insan medeniyetinin ve başarısının öncüsü olmuştu. Bu medeniyetler Avrupa'dan 300 yıl daha ilerideydi. Şimdi Kosta Rika'nın gerisinde kaldı" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 19/12/2003 Cuma
Güncelleme: 12:28 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Böyle ilerici bir dinle

nasıl geride kaldınız?
---------------------- manset ---------------------

  • YAKUP KOCAMAN


    Harvard Üniversitesi İşletme Fakültesi Yaşam Bilim Projesi'nin yöneticisi Juan Enriquez, 34 İslam ülkesinin 30 yıl önce bilim ve teknolojide, Güney Kore, Singapur ve Kosta Rica gibi ülkelerle aynı seviyede olmasına rağmen bugün onların çok gerisinde kaldığını söyledi.

    Sunumu sırasında İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in üç hadisini tablolarla dinleyicilerine gösteren Juan Enriquez, müslümanlara seslenerek, global dünyada bilim ve teknoloji üretemeyen toplumların geride kalacağını söyledi. Müslüman ülkelerin bir zamanlar bilim ve teknolojide lider olduklarını belirten Enriquez, şu anda neden geri kaldıklarını sordu. Harvard'lı profesör Enriquez, Hz. Muhammed'in "Alimler peygamberlerin varisleridir" ve "Beşikten mezara kadar ilim" hadislerini hatırlattı.

    Günümüzde en önemli haritanın insan geni haritası olduğunu belirten Enriquez, bu haritanın global ekonomi üzerinde büyük etkisi olacağını bildirdi. "Eczacıbaşı'nda Yaratıcı ve Yenilikçi Buluşmalar" etkinliği çerçevesinde "Gelecek Peşinizde" konulu özel bir sunum yapan Enriquez, Türkiye'nin de üzerinde bulunduğu bölgenin, bir zamanlar dünyanın en fazla bilim üreten bölgesi olduğunu, en büyük medeniyetlerin bu bölgeden çıktığına dikkat çekti. Enriquez, "İslam dünyası insan medeniyetinin ve başarısının öncüsü olmuştu" dedi.

    Bugün durumun tersine döndüğünü ifade eden Enriquez, dünyanın, ülkelerin ve medeniyetlerin değiştiğini, değişimle ülkelerin sektörlerin ve bireylerin konumunun da değiştiğini söyledi.

    Yenilikten korkmayın

    Bazen yaratıcılık ve yenilikçiliğin çok korkutucu olduğunu, bazı insanların genetik olarak yetiştirilen gıdalardan korktuklarını söyledi. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tavuğa 3. kanadın eklendiğini ifade eden Enriquez, "Çok fazla insan böyle birşey istemiyor. İğrenç göründüğünü düşünüyor. Tüp bebeklerde de ilk başta aynı tepki olmuştu. Artık dünyanın her yerinde tüp bebek uygulanıyor. (3. kanat tavukta iğrenç, yapmamalısınız) derseniz, bir sürü şey kaçırırsınız" dedi.

    Bugün artık insanların kaza sonucu kopan kollarının kendi gen kodları ile oynanarak yenilenebileceğini belirten Enriquez biyoteknolojinin her şeyin kökeni olduğunu ve bütün sektörleri değiştirdiğini ifade etti.

    Türkiye'nin teknoloji ve bilime bakış açısını değiştirmesi ve patent geliştirmesi gerektiğini belirten Enriquez, "Sizin rakipleriniz İngiltere, Fransa değil, Singapur ve Kore'dir. 21. yüzyılda da Asya ile rekabet etmeniz gerekiyor" diye konuştu.

    En önemli harita insan geni haritası

    Juan Enriquez, Kristof Kolomb'un yanlış da olsa Amerika'nın ilk haritasını çizdiğini, bu haritayı doğru okuyan İspanyolların da kıtayı ele geçirdiklerini belirtti.

    Enriquez, bugünkü en önemli haritanın insan geni haritası olduğuna dikkat çekerek, bu haritanın global ekonomi üzerinde büyük etkisi olacağını bildirdi. İnsanlarla hayvanlar arasındaki gen kodunun çok yakın olduğunu, şempanze ile insan arasındaki farkın yüzde 1,2 olduğunu anlatan Enriquez, "Hayvanlar veri için 5 duyularıyla hareket ederken, insanlar veriyi aktarabiliyor. Fiziksel olarak orada olmasına gerek yok" değerlendirmesinde bulundu.

    Enriquez, "Önemli olan imalat tesisleriniz, ya da tarlalarınız değil, beyninizin içindeki bilgi. Çin, 2 milyar nüfusuyla dünya zenginliğinin yüzde 5'ini oluşturuyor. Çünkü oyunun kurallarını oynamakta geç kaldılar" dedi. Enriquez, günümüzde patentlerin ana kaynağının beşte dördünün biyoloji kaynaklı olduğuna dikkat çekti.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce