|

Bu çelişkiyle buraya kadar

15 milyon çalışanın bulunduğu ülkemizde sendikalı çalışan sayısı 1,5 milyon kişi. Buna neden olarak taşeron firmaların NACE kodlamasına uygun davranmamaları gösteriliyor. Konuyu Başbakana ilettiklerini belirten Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "Taşeron işçi konusunu da konuştuk" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 12/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 09:37 - 15/08/2017 Salı
Yeni Şafak
Bu çelişkiyle buraya kadar
Bu çelişkiyle buraya kadar

Türkiye’de 15 milyon çalışana karşılık, sendikalı çalışan sayısı 1,5 milyonu buluyor. Bunun nedeni ise taşeron işletmelerin faaliyetlerini Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE) kodlamasına göre işyerlerini göstermemesinden kaynaklanıyor. NACE’de işletmelere faaliyetlerine göre 6 haneli bir kod veriliyor. İşletmeler o koda göre iş kolunda yer alırken, işçilerini de o koda göre gösteriyor. Ancak taşeron işverenlerin ise bir ameliyathane çalışanını şirketinin iş kolu inşaat ise orada elektrikçi olarak gösterdiği dile getiriliyor. Sağlık iş kolunda sendikal örgütleme yapmak isteyen bir sendika karşısında inşaat şirketini ve elektrikçi olarak gösterilmiş bir sağlık çalışanını görüyor.

ACİL SORUNLAR MERCEK ALTINDA

Türk-İş Başkanlar Kurulu Başkanı Ergun Atalay Başkanlığı’ndaki heyet önceki akşam Başbakan Yıldırım’la bir saate yakın bir araya geldi. Sohbete ilişkin Yeni Şafak’a bilgi veren Atalay, görüşmede çalışma hayatında acilen çözülmesi gereken sorunları, bu kapsamda da sendikal örgütlülük önündeki çelişkileri, geçici işçilerin durumlarını ve taşeron işçilerin sıkıntılarını da Başbakan Yıldırım’a anlattıklarını dile getirdi.


SAĞLIK ÇALIŞANI İNŞAATTA GÖRÜLÜYOR

Sorunları bir rapor halinde sunduklarını belirten Atalay; “Örgütlenme ile ilgili en büyük sorun mahkemelerin 5 yıl sürmesi. Davalar bitinceye kadar ne iş yeri kalıyor, ne çalışan işçi” şeklinde konuştu.

Konuşmasında örnekler de veren Atalay, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Son olarak sağlıkta bir işyerinde 8-10 yıldır hasta bakıcı, sağlık çalışanı var, ameliyathane personeli var. Bu işyerinde örgütlenmeye gittiğimizde karşımıza iş yeri inşaat olarak çıkıyor. Sağlık iş yerinin işletilmesi bir taşeron işletmeye verilmiş. Sağlık çalışanları işletmede elektrikçi görünüyor. Adam ameliyathanede 8-10 yıldır çalışıyor ama iş yeri sağlık iş kolunda çalışan bir işletmecide değil. Bunun gibi birçok örneği Sayın Başbakan’a anlattık.”

  • KİŞİ ÇALIŞTIĞI İŞ KOLUNDA GÖSTERİLMELİ
  • Bu sorunun tek çözümünün ise kişi ne iş yapıyorsa ve nerede çalışıyorsa o işkolunda gösterilmesi olduğunu anlatan Atalay, “NACE kodlarına net olarak uyulmasını bekliyoruz. Çünkü mahkemelere gidildiğinde davalar 5 yıl sürüyor. Mahkemeler sürerken örgütlenmeye kalkıştığımızda işyeri Yargıtay’a gidiyor. O dava sürerken insanlar iş bırakıyor. İşyeri kapanıyor” diye konuştu.
TAŞERON İŞÇİ VE GEÇİCİLER DE MASADA

Atalay örgütlenme sorunun yanı sıra bu iki konunun da çalışma hayatında acil çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bu konular Türk-İş olarak çözülünceye kadar masamızın üzerinde. Başbakan Yıldırım’la görüşmemizden sonra Başkanlar Kurulu üyelerimizle yaptığımız istişarede onların edindiği izlenime göre, bu konular hükümetin de masasında.”

#Ergün Atalay
#Taşeron
#İşçi
7 yıl önce