|

Büyümeniz halen güçlü

Moody’s’in Başkan Yardımcısı Alpona Banerji, Türkiye’nin ekonomik büyüme görünümünün gelişen büyük ekonomilere kıyasla halen güçlü seyrettiğini söyledi. Türkiye'deki kamu borcunun milli gelire oranının bir çok ülkeye kıyasla istikrarlı olduğunu kaydeden Banerji, mali ölçütlerin ihtiyatlı ve güçlü duruş sergilediğini de belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/03/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:07 - 2/03/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Başkan Yardımcısı ve Türkiye Başanalisti Alpona Banerji'den, Türkiye'nin Orta Vadeli Program'daki büyüme hedeflerini güçlendiren nitelike bir açıklama geldi. Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu ve görünümünü (Baa3/negatif) aralık ayında teyit ettiğini hatırlatan Banerji, “Ekonominin gücü, büyüklüğü ve çeşitliliğini teyit, kararımızın temel dayanaklarını oluşturuyor. Gerçek şu ki Türkiye'nin ekonomik büyüme görünümü gelişen büyük ekonomilere kıyasla halen güçlü” dedi. Türkiye'nin mali pozisyonunun, “yatırım yapılabilir” notun korunmasında önemli rol oynadığına işaret eden Banerji, “Türkiye'nin mali ölçütleri diğer gelişen ekonomilere kıyasla halen ayrışıyor. Mali ölçütler ihtiyatlı ve güçlü. Borcun milli gelire oranı istikrarlı” ifadelerini kullandı. Banerji ayrıca, asgari ücretteki artışın Türkiye için bu yılki büyüme beklentilerini etkileyen önemli unsurlardan olduğunu da dile getirdi.



BREZİLYA'DAN DAHA İYİ


Türkiye'nin yatırım yapılabilir notunu nasıl koruyabildiğini anlatmak için Brezilya örneğini veren Banerji, Brezilya'nın büyümesinin Türkiye kadar güçlü olmadığını söyledi. Yakın zamanda Brezilya'nın reytingini iki basamak birden indirdiklerini hatırlatan Banerji, şöyle devam etti: "Bunu daha çok Türkiye'den büyük oranda farklı olan mali sebeplerle yaptık. Türkiye'nin borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranı istikrarlı bir şekilde yaklaşık yüzde 34 seviyesinde. Öte yandan Brezilya'nın, geçen yıl yüzde 66'ya ulaşan kamu borcunun giderek artması bekleniyor. Bu durum, şu an 'yatırım yapılabilir' seviyenin altındaki Brezilya ile kıyaslandığında Türkiye'nin nasıl bir pozisyonu olduğuna dair bir fikir veriyor.”



HİNDİSTAN'LA YARIŞIYOR


Banerji, Türkiye'nin asıl, aynı kategorideki bir diğer gelişen piyasa olan Hindistan ile yarıştığını da ifade etti. Hindistan için Banerji, "Türkiye'den daha hızlı büyüme gösteriyor ama onun da farklı mali zorlukları var” dedi.







ÇİN'İN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ


Moody's Çin'in kredi notu görünümü ekonomik reformların uygulamaya geçirilmesindeki belirsizlik, artan kamu borcu ve gerileyen döviz rezervlerini gerekçe göstererek “durağan”dan “negatif”e çevirdi. Moody's değerlendirmesinde, “Borçların yarattığı yük şirketlerin yatırımlarının gerilemesine yol açar ve nüfus demografisi giderek daha elverişsiz olurken güvenilir ve verimli reformlar yapılmaması halinde ekonomik büyüme daha da belirgin yavaşlayacaktır” denildi.



CARİ AÇIK YIL SONU % 4'E İNER


Orta Vadeli Programda GSYH'ye oranı % 4,4 olan cari açık, Moodys'e göre daha olumlu gelecek. Moody's Başkan Yardımcısı Banerji, cari açık oranının bu yıl ve gelecek yıl yaklaşık % 4 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti. Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen cari finansmanın oynaklığını korumayı sürdürdüğüne değinen Banerji, “Türkiye'nin cari açığı diğer gelişen ülkelere kıyasla halen büyük. Bu durum, ekonomiyi gelişen ülkelere dair algı değişimlerine karşı daha hassas yapıyor” diye konuştu.



ENFLASYON BEKLENTİSİ %8


Türkiye'de enflasyonun birçok nedenle hedefin üzerinde seyrettiğinin de altını çizen Moody's Türkiy Başanalisti Banerji, “Enflasyon üzerinde daha çok yukarı yönlü baskılar var. Enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl yaklaşık yüzde 8 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Önümüzdeki en az 12 ay boyunca para biriminin dolar karşısındaki zayıflığını da koruyacağını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Orta Vadeli Program'da enflasyon hedefi ise yüzde 7,5 olarak açıklanmıştı.


#Kredi derecelendirme
#Moody's
#Alpona Banerji
#ekonomik büyüme
8 yıl önce