|

Cezayir'de dev anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Cezayir İş Forumu'nda konuştu. Cumhurbaşkanı, konuşmasında Türkiye'nin 2002'den bu yana ekonomi alanındaki değişimlerden bahsederken, Türkiye ve Cezayir'in ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkması gerektiğini savundu. Erdoğan, konuşmasında Cezayirli bir enerji şirketiyle bir Türk enerji şirketinin Adana'da petro kimya tesisi kurmak için 1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladığının müjdesini de verdi.

Yeni Şafak
15:13 - 27/02/2018 Salı
Güncelleme: 16:34 - 27/02/2018 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı'nın Afrika ziyaretinde ilk durağı Cezayir oldu.
Cumhurbaşkanı'nın Afrika ziyaretinde ilk durağı Cezayir oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye-Cezayir İş Forumu'ndaki konuşmasından bazı notlar:

Cezayir'in bizde önemli bir yeri var. İstihdam sayımızda nitelikli iş gücü konusunda önemli bir yerdeyiz. İhracatımızı 36 milyar dolarken, 158 milyar dolara çıkardık. Turizmde 36 milyon dolar rakamlarını yakalamıştık, şimdi ise bir düşüşten sonra turist sayımız 32 milyona ulaştı. Merkez Bankası'nda ilk göreve geldiğimizde 27,5 milyar dolar rezerv vardı şimdi 120 milyar dolarlık bir rezerv oldu. Göreve geldiğimizde 2002'de IMF'e olan borç 23,5 milyar dolardı. 2013'te borcumuzu sıfırladık, IMF'e borç söz konusu değil. IMF bizden 5 milyar avro borç istedi. Arkadaşlarım sordular "Verelim mi?" dedi, "Verelim" dedim.

SAĞLIKTA DÜNYA MARKASI OLACAĞIZ

Şehir hastaneleri projelerimiz var. Bu benim hayalimdi, ayrı bir sevdamdı. Hastanelerimizde sedye üzerinde bir bloktan bir bloğa gitmeyecek. Böyle bir dönem başladı. Bu hastanelerimizi açmaya devam ediyoruz. Sağlık hizmetlerimizi tüm dünyada marka düzeyine çıkarıyoruz.

"ABD'DEN SONRA İKİNCİYİZ"

Ulaşımda 20 bin kilometreye yakın bölünmüş yolla, 29 yeni havalimanı açarak dünyayı vatandaşlarımıza yakın hale getirdik. Geçen sene 246 milyar liralık sosyal yardımla vatandaşlarımızın mağdur olmamasını sağladık. Mazlumlara el uzattık. OECD'ye göre ABD'ye göre ikinci sıradayız. Suriye ve Irak'taki çatışmalardan kaçarak ülkemize gelen kardeşlerimizi 30 milyar dolar gibi harcamalarla misafir ettik. Avrasya Tüneli, Marmaray gibi projelerimizi özellikle belirtmemiz gerekiyor. İnşallah bu yıl sonu ilk etabı bitecek olan yeni havalimanımız tamamı bitince dünyanın bir numarası olacak. 2023'te tamamı bitecek ve 150 milyon yolcu kapasitesi olacak. Dünyada inşaası süren 10 büyük projenin 6'sı Türkiye'nin.

5 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ TEKLİFİ

Türkiye deneyimlerini paylaşmaktan çekinmeyecek. Bize bir adım yaklaşana koşarak gideceğiz. Buradaki birlikteliği Türkiye ve Cezayir dayanışması olarak tarihe kayıt olarak düşelim. Buradaki ilişkilerimizi geliştirmenin anlamlı olacağını düşünüyorum. Afrika'daki en büyük ticari ortağımız Cezayir'dir. 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmini az buluyorum, bunu 5 milyar dolara çıkarmamızda fayda var. İnşallah bu rakamı 10 milyar dolara, daha ileri seviyelere çıkarabiliriz.

1 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

Cezayir ile Türkiye'den Rönesans Enerji Adana Yumurtalık'ta bir petro kimya tesisi kurulması için 1 milyar dolarlık anlaşma imzaladı.

Cezayir'in ekonomisinin çeşitlendirilmesi bakımında tarım, gıda, enerji kapsamında önemli yatırım imkanları var. Cezayir devasa büyük bir yüzölçümüne sahip. Tarım endüstrisi alanında yatırımlar yapmak mümkün. İş dünyamızdaki herkesi buradaki imkanları değerlendirmeye davet ediyorum. Türk şirketleri Cezayir’de en çok istihdam sağlayan yabancı şirketlerin başında geliyor.

7 ANLAŞMA İMZALANDI

Dün ilgili bakan arkadaşlarımız tarım alanında işbirliğini geliştirmek için anlaşmalar hazırladılar. 7 anlaşma dün akşam imzalandı. Karma ekonomik komisyon toplantısı da kısa sürede yapılmasına önem veriyoruz. Gelecekteki adımlarımızı daha hızlı atabileceğiz. Cezayir'in enerji fiyatlarında yaşanan düşüşten olumsuz etkilendiğinin farkındayız. Tüm zorluklara rağmen karşılıklı ticareti arttırmaya yönelik girişimleri çoğaltmalıyız.

ENERJİ ALANINDAKİ PROJELERE TAM DESTEK

Yeni gıda, tekstil ve demir çelik konusunda Cezayir önemli bir potansiyele sahip. İşadamalarımızın Cezayir'deki çalışmaları ne kadar kolaylaşırsa karşılıklı ticaretimiz de o kadar artacaktır. Enerji alanında ortak projeler geliştirmeliyiz. Bu alanda yatırım yapacak işadamlarına biz gerekli desteği vermeye hazırız.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Cezayir
#Cezayir-Türkiye İş Forumu
6 yıl önce