|

Çin ve İran Türkiye ile rekabet edemez

Türkiye ile zıtlaşan Rusya; kendi eliyle oluşturduğu ticaret boşluğunu Çin ve İran ile doldurmaya çalışıyor. Domatesi İran’dan, salatalığı Çin’den almaya çalışan Ruslar, yükselen fiyatlar karşısında hesap kitap yapıyor. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı M. Bülent Aymen, “ İran ve Çin’in Türkiye ile rekabetleri zor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 02:25 - 11/01/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Sekiz farklı birliği bünyesinde barındıran Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı M. Bülent Aymen, İstanbul'da ekonomi basınıyla bir araya geldi. AKİB çatısı altında gerçekleşen ihracatı ve gelecek dönem hedeflerini anlatan Aymen, geçen yılın Türkiye ekonomisi ve ihracatı için iyi bir dönem olmadığını, AKİB ihracatının da bir önceki seneye göre yüzde 14,8 azalarak 11 milyar dolara düştüğüne dikkat çekti.



2016 ZORLU BİR YIL OLUR

Akdenizin ihracatındaik düşüşte özellikle İran, Irak, Mısır, Rusya, Suriye ve Libya'nın yaşadığı sorunların etkili olduğunu anlatan Aymen, "Türkiye narenciye ihracatının yüzde 85'ini tek başına gerçekleştiren birlik olarak maalesef bu yıl da aynı sıkıntıları yaşamamız ve ihracatın düşmesi muhtemel gözüküyor. Geçen yılın ihracat rakamını korumamız başarı sayılır" dedi. Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizine değinen Aymen, “Türkiye'nin Rusya'da yaklaşık 3 milyar dolarlık bir pazarı söz konusu. Bu rakamın 1 milyar dolarını yaş meyve ve sebze oluşturuyor. Rusya şu sıralar Türkiye'den aldığı ürünleri İran'dan telafi etme planı yapıyor. Ancak İran'ın yetiştirdiği ürün kalitesi ortada. Bu konuda Türkiye ile rekabeti zor. Dolayısıyla yaşanan krizden Rusya zararlı çıkacaktır" dedi.



KOMŞU KAYBINI AB İLE TELAFİ EDERİZ

Bülent Aymen, İran ile Suudi Arabistan arasında son günlerde tırmanan siyasi krizin de Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek “Umarız Türkiye iki ülke arasında arabuluculuk vasfını elde eder ve sorunun çözümünde etkili olur. İki ülke arasında yaşanacak bir gerginliğin Türkiye'nin tüm katmanlarına, ekonomiden ihracata, işverenden işçilere her alanda olumsuz etki yapacağı muhakkak" dedi. Aymen, komşu ülkelere yönelik ihracat kaybının, Avrupa ile tolere edilebileceğine işaret etti.


#çin
#iran
#türkiye
8 yıl önce