|

Dalgalanma bertaraf edildi

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, ağustos ayının başından bu yana ekonomide yaşanan dalgalanmanın bertaraf edildiğini belirtti. Bilecik, “Piyasalar için şu ana kadar alınan tedbirler ve teşvikler olumlu. İş dünyası verilen desteklerden memnun” ifadesini kullandı.

Yeni Şafak
04:00 - 27/12/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:10 - 27/12/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Erol Bilecik, ikinci 100 günlük eylem planını olumlu karşıladıklarını fakat bu adımların artık daha uzun vadeli olması gerektiğini dile getirdi.
Erol Bilecik, ikinci 100 günlük eylem planını olumlu karşıladıklarını fakat bu adımların artık daha uzun vadeli olması gerektiğini dile getirdi.

Yıl sonu değerlendirmesinde bulunan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, “Piyasalarda şu ana kadar alınan gerek tedbirler gerekse teşvikler açısından iş dünyası verilen desteklerden memnun. Bu teşvik ve destekler doğrultusunda da en azından ağustos başından şu ana kadar yaşadığımız dalgalanmanın önemli kısmı bertaraf edildi” diye konuştu. Özellikle enflasyon açısından bakıldığında sıkı para politikasında olumlu adımların atıldığını ifade eden Bilecik, bu adımlarım 2019 yılında da kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini dile getirdi. Ekonominin en önemli kaldıraçlarından birinin yabancı yatırım olduğunu belirten Bilecik, yatırımın getirisinden çok bu yatırımın uzun vadeli emin adımlarla yürüdüğünden emin olunmasının önemli olduğunu söyledi.

DÜNYA EKONOMİSİ KÜÇÜLECEK

Uluslararası finans kuruluşlarının neredeyse tamamının gelecek yıl dünya ekonomisinin bir miktar küçüleceği konusunda hem fikir olduğunu aktaran Bilecik, emtia fiyatlarının geçen yıla göre büyük artışlar göstermeyeceği, Fed’in faiz arttırımı konusunda aceleci olmayacağı mesajlarının alındığını söyledi. Türkiye’nin önüne sorunları çözmek adına zamanı olduğunu söyleyen Bilecik, “2019’da sürdürülebilir yüksek büyüme çok önemli” dedi.

TEDBİRLER OLUMLU

Türkiye ekonomisinin 2018 yılına da değinen Bilecik, yüzde 4-5 civarında dengeli büyüme beklentilerinde sapma yaşandığını belirtti. Bu öngörülerinde ihracatı başrole koyduklarını aktaran Bilecik, “İhracat rakamları olumlu fakat ağustos itibarıyla başlayan kur şokları ve buna bağlı yaşanan bütün gelişmeler sıkılaştırıcı tedbirlere yol açtı” diye konuştu. Sıkı para politikası, mali disiplinin devamı ve enflasyon ile mücadelede son derece başarılı çalışmalar yapıldığının altını çizen Bilecik, “Özellikle ekonomide başınıza gelenlerden daha öte onlarla nasıl mücadele ettiğini daha önemli. Şu ana kadar bu dalgalanmayı biz kontrol altına aldık. Artık önemli olan büyümeyi nasıl gerçekleştireceğimizi tartışacağımız günlere geçiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘RÜZGARI ARKAMIZA ALACAĞIZ’

Özellikle 2019’un ikinci yarısında dünyadaki konjonktürel gelişmelerle birlikte Türkiye’nin rüzgarı arkasına alacağını belirten Bilecik, “Bu rüzgarı arkamıza alarak ve zamanı iyi kullanarak yola devam edeceğimizi düşünüyorum” dedi.

KURDA ÖNEMLİ OLAN İSTİKRAR

Döviz kurunda seviyeden ziyade kurun istikrarlı seyrinin daha önemli olduğunu vurgulayan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, dolar/TL’de açısından şu an içinde bulunulan 5,30-5,40 bandının fevkalade memnun edici olduğunu söyledi. Bilecik, “7 TL sınırlarına gelmiş bir dolardan bu seviyeleri görmek son derece olumlu. Asıl değerli olan kurun seviyesinden çok nasıl bir istikrarda devam ettiğidir” dedi. Finansa erişebilirlikte ana formülün öngörülebilirlik olduğuna vurgulayan Bilecik, finansal istikrar ile kur seviyesinin de dengeleneceğini şu anda bunun emarelerini aldıklarını belirtti.

  • GÜÇLÜ YATIRIM İŞTAHI VAR
  • Yüksek finansman maliyetlerine rağmen hem içeride hem yabancı yatırımcılarda güçlü bir yatırım iştahı olduğuna değinen Erol Bilecik, “Yatırım iştahımız yükseliyor. 2018 sonu itibarıyla iş dünyasının nabzını tutsanız; herkeste yatırım iştahı kabarmış durumda” diye konuştu. Türkiye’deki yatırımcıların memnun olmasının ve yatırımlarını genişletmesinin de önemli göstergelerden olduğunu anlatan Bilecik, özellikle mevcut yatırımcıları kati surette ürkütmememiz gerektiğini dile getirdi.
  • DARALMA EN BÜYÜK SORUN
  • Bankaların zaman zaman kredi musluklarını kapattığına yönelik eleştiriler hakkında da bilgi veren Bilecik şunları söyledi: “Kredi daralması reel sektörün en büyük sorunu. Burada ister istemez yeteri kadar kredi bulamamak kredi faiz oranlarının da dengelenmesini sağladı. Bankalardaki sıkıntılı kredilerinin temizlenmesine ilişkin belki çalışılıyordur ama biz kamuoyu olarak bunu daha işitmedik. Banka bilançolarındaki sıkıntılı kredilerin mümkün olduğunca hızlıca normale döndürülmeli. Bu gerçekleşirse reel sektör de daha rahat finansmana erişebilir.”


#TÜSİAD
#Erol Bilecik
#Döviz
#Yatırım
#Daralma
5 yıl önce