|

Davos bitti

Küresel ticaret savaşları ve krizler Davos’u da vurdu. Her yıl küresel ekonomi ve siyaset dünyasının ilgi odağı olan zirveye bu yıl ABD, Çin, Fransa, İngiltere, Rusya ve Hindistan’dan lider düzeyinde katılım yok. Bugün başlayacak zirvenin teması “Küreselleşme 4: Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek” ilan edildi.

Yeni Şafak
04:00 - 22/01/2019 Salı
Güncelleme: 09:27 - 22/01/2019 Salı
Yeni Şafak
Dünya Ekonomik Forumu
Dünya Ekonomik Forumu

İsviçre Alpleri’nin zirvesindeki küçük bir kasaba ile aynı isimdeki Davos toplantıları bugün başlıyor. Her yıl küresel ekonomi ve siyaset dünyasının ilgi odağı olan zirve bu yıl sönük geçecek gibi görünüyor. ABD ve Çin arasında başlayan ticaret savaşları sonrası bozulan uluslararası ticarete ilişkin sorunların gölgesinde başlayacak Davos’a katılım da düşük kaldı.

ÇİN’DEN TİCARET SAVAŞI TEPKİSİ

Ülkesindeki hükümet krizini aşamayan ABD Başkanı Donald Trump zirveye yer almıyor. Öte yandan, Brexit anlaşması yüzünden zor günler geçiren İngiltere Başbakanı Theresa May katılmazken, sarı yelek eylemleri yüzünden kritik bir dönemde geçen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron zirvede bulunmayacak. Çin’in devlet başkanı düzeyinde temsil edilmemesi de son dönemde ülkeye yönelik ticari yaptırımlara bir tepki olarak değerlendirildi.

RUSYA VE HİNDİSTAN DA YOK

  • Rusya ve Hindistan devlet başkanlarının da yer almayacağı Davos’a 60’dan fazla ülkenin devlet başkanı ve başbakan düzeyinde temsil edilecek. Toplantılarda öne çıkması beklenen liderde ise Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya Başbakanı Şinzo Abe oldu. 115 ülkeden 3 binden fazla katılımcı toplantılarda yer alacak. Bu yıl 49. kez toplanacak zirvede Türkiye’yi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın temsil etmesi bekleniyor.
#Davos
#Küreselleşme 4
#Zirve
5 yıl önce