|

Devler yatırım için kapıda

Dünya ekonomisinin devlerini ağırlayan Davos'ta Türkiye adına olumlu hava esiyor. Türk varlıklarına yatırım yapanların kazandığı bir yıl geçirdiklerini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2020'nin ertelenen yatırımların hayata geçirileceği bir dönem olacağını söyledi. Temaslarını sürdüren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da yabancı yatırımcı ilgisinden memnun olduklarını belirterek "Türkiye’de yatırım yapmayı düşünen dünya çapındaki bazı firmalardan randevu talepleri oldu. P&G ve Alibaba'nın da görüşme talepleri var" dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 23/01/2020 الخميس
Güncelleme: 23:48 - 22/01/2020 الأربعاء
Yeni Şafak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Davos’ta bu yıl ilk kez oluşturulan Türk Evi’ni ziyaret etti. Albayrak, Türkiye Varlık Fonu tarafından oluşturulan Türk Evi hakkında Türkiye Varlık Fonu Başkanı Zafer Sönmez’den bilgi aldı. İstanbul Finans Merkezi projesine büyük ilgi olduğunu söyleyen Bakan Albayrak, Türkiye’ye ilginin yoğun olduğunu söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Davos’ta bu yıl ilk kez oluşturulan Türk Evi’ni ziyaret etti. Albayrak, Türkiye Varlık Fonu tarafından oluşturulan Türk Evi hakkında Türkiye Varlık Fonu Başkanı Zafer Sönmez’den bilgi aldı. İstanbul Finans Merkezi projesine büyük ilgi olduğunu söyleyen Bakan Albayrak, Türkiye’ye ilginin yoğun olduğunu söyledi.

Dünye ekonomisinin kalbi Davos'ta atarken, zirvede Türkiye adına da pozitif gelişmeler yaşanıyor. 50'nci Dünya Ekonomik Forumu'nda temaslarını sürdüren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2020 yılının ertelenen yatırımların hayata geçirileceği bir yıl olacağını söyledi. 2020'nin özellikle ABD ve Avrupa üzerindeki sorunların buzdolabına kaldırılıp daha sakin geçeceği beklenen bir yıl olacağını ifade eden Albayrak, "Beklentilerin olumlu olduğu bir yıl. Bu bizim için de olumlu. Biz çatışmadan uzak iklimden yana olduk. Türkiye'nin bu yıldan itibaren daha pozitif ayrışacak. Büyümeye katkıda bulunacak ülke sayısı azalıyor. Bizim yüzde 5 hedefimiz gayet gerçekçi bir hedef" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE GÜVENEN KAZANDI

Davos'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan, "Ertelenen yatırımların hayata geçtiği bir yıl olacak. Ataklardan ne kadar güçlü çıkarsak kredibilitemiz artar" dedi. Geçen yıla kıyasla Türkiye'nin bu yıl gayet olumlu ve pozitif bir seyir izlediğini dile getiren Albayrak, "Geçen yıl zirve vesilesiyle yaptığımız görüşmelerde olumlu dönüşler alıyoruz. Türk varlıklarına güvenenlerin kazandığı bir yıl geçirdik. Ağustostan bugüne kadar rakip yatırım araçlarından açık ara getiri anlamında öne çıktı. Türk varlıklarına güvenenlerin bırakın kaybetmeyi kazandığı bir süreç oldu. Türkiye'nin politika yapıcı anlamda senkronize bir dönemden geçiyor" değerlendirmesini yaptı.

YENİ BİR DÖNEME GİRİYORUZ

Davos'taki temasları hakkında da bilgi veren Berat Albayrak şunları söyledi: "Dün akşam geleneksel yemeğe katıldık. Bugün de mevkidaşlarımız, ekonomi finans dünyasının temsilcileriyle bir araya geleceğiz. Bu seneye baktığımızda 50. yıl olması itibarıyla önemli. 20. yüzyılın artık ekonomik ve finansal okumalarının güncellenmesi gerekiyor. Biz küresel ekosistemin ve Türkiye'nin gündemi açısından önemli görüşmeler yapıyoruz. ABD ve Çin arasındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz." Türkiye'nin yeni bir döneme girdiğine de değinen Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye son 6 yıldır yaşadığı badireleri atlatıp yeni bir döneme giriyor. Güçlü altyapı ve dirençli kapasitesiyle yeni döneme güçlü bir şekilde giriyor. Türkiye ekonomisi eskisinden çok daha farklı. Bu yılın değişim yılı olduğunu yavaş yavaş göreceğiz. Türkiye badireleri atlatırken kimsenin yardımına ihtiyaç duymadı. İlgi alaka güzel bu bizi daha çok motive ediyor."

TİCARET SAVAŞLARINI İYİ DEĞERLENDİRDİK

  • Davos'ta Türkiye'yi temsil eden bir diğer isim olan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ülkemizde yatırım yapmayı düşünen bazı firmalardan randevu talepleri geldiğini belirterek, "General Electric'in zaten yatırımları var, onlardan talep geldi. P&G ve Alibaba'nın da görüşme talepleri var" dedi. Pekcan, "Türkiye, ticaret savaşlarının olduğu dönemi iyi değerlendirdi. İş dünyamızın ne kadar dinamik olduğunu da biz burada görmüş olduk. Türkiye'de uluslararası yatırımcılarımız var. Bunlar yeni yatırımlara ve kapasite artışına gidiyorlar" diye konuştu.
  • FAİZ İNDİRİMİ MASADA
  • Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal, Davos’ta gerçekleştirilen ekonomi zirvesi kapsamında yaptığı konuşmasında faiz indirimlerinin 2020 boyunca masada olacağını söyledi. Murat Uysal hedeflerinin kademeli olarak faizin tek haneli rakamlara çekilmesi olduğunu belirterek, "Geldiğimiz noktada enflasyon ve para politikasında ince ayar yapılması gereken bir döneme geçtik. O yüzden ocakta ölçülü indirim yaptık. Enflasyon beklentilerindeki iyileşme bize bu adımları ölçülü atma imkanı verdi. Bundan sonra verilere dayalı olacak" bilgisini verdi.
#Berat Albayrak
#Murat Uysal
#Ticaret
#Ruhsar Pekcan
٪d سنوات قبل