|

Doğrudan 12 milyar dolar

AK Parti’nin son 12 yıldır sağladığı güven ve istikrar ortamı, yatırımları cezbetmeye devam ediyor. Seçim dönemi olmasına karşın Türkiye’ye, bu yıl uluslararası doğrudan 12 milyar dolarlık giriş bekleniyor. Yatırımcı, enerji, hızlı tüketim, gıda, içecek ve finans sektörlerine odaklanırken, Türkiye, en çok yatırım çeken 22’nci ülke oldu. Çin ise 129 milyar dolarlık doğrudan girişle ilk sıraya çıktı.

Yeni Şafak
04:00 - 25/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:56 - 24/06/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Yabancı yatırımcı, AK Parti iktidarının Türkiye'de son 12 yılda sağladığı güven ve istikrar ortamına gelmeye devam ediyor. Seçim dönemi olmasına karşın bu yıl uluslararası doğrudan 12 milyar dolar yatırım bekleniyor. Yabancı yatırımcıların, enerji, hızlı tüketim, gıda, içecek ve finans sektörleri ile öncelikli olarak ilgileniyor. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından her yıl hazırlanan ve tüm dünyada eşzamanlı olarak duyurulan Dünya Yatırım Raporu açıklandı. 2014 yılında 201 ülkeye ilişkin uluslararası doğrudan yatırımların Türkiye lansmanı, bu yıl yine 35. yılını kutlayan Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından yapıldı.



TÜM DÜNYADA 468 MİLYAR DOLAR GİRİŞ






Rapora göre, 2013 yılında 1.47 trilyon dolar olan Uluslararası Doğrudan Yatırımlar (UDY), geçen yıl yüzde 16 düşüşle 1.23 trilyon dolar oldu. Türkiye 2014 yılında 12.1 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım alarak, dünyada yüzde 1, gelişmekte olan ekonomiler içinde yüzde 1,8, ve Batı Asya bölgesinde yüzde 28 pay aldı. Gelişmekte olan ekonomiler 681 milyar dolar ve yüzde 55 pay ile rekor seviyede yatırım girişi aldı. Bu ülkelerin uluslararası şirketlerinin dünyadaki yatırımları ise 2014 yılında rekor seviye ile 468 milyar dolara ulaştı.Toplantıda konuşan YASED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erdem, küresel ekonominin kırılganlığı, politik belirsizlik ve artan jeopolitik risklerin küresel yatırım girişlerini azalttığını belirtti.



YABANCI ENERJİ, HIZLI TÜKETİM, GIDAYA BAKIYOR


Gelişmekte olan ülkeler arasındaki Türkiye'nin, dünyada uluslararası doğrudan yatırımlardan aldığı payın yüzde 1 seviyesini sürdürdüğünü vurgulayan Erdem, “Hep birlikte ülkemizin ekonomik önceliklerine odaklanarak, yatırım ortamının iyileştirilmesi, küresel sermaye akımından aldığımız payın ve uluslararası doğrudan yatırımlarda verimliliğin artması için tüm paydaşlarla el ele vermemiz gerekiyor” dedi. Türkiye'nin 2015'te de doğrudan yatırımlardan aldığı yüzde 1'lik payı korumasını beklediklerini açıklayan Erdem, “Bu doğrultuda 12 milyar dolar civarında bir giriş öngörüyoruz” dedi. Erdem, Türkiye'ye uluslararası doğrudan yatırım girişleri açısından, sektörel bazda enerji, hızlı tüketim, gıda ve içecek, finans sektörlerinin öncelikli alanlar olmaya devam edeceğini söyledi.



Çin ilk sırayı 129 milyar dolarla kaptı


YASED Genel Sekreteri Özlem Özyiğit de geçen yıl doğrudan yatırım girişlerinin, küresel çapta yaklaşık yüzde 16'lık düştüğünü söyledi. Yatırım girişinde Çin'in 129 milyar dolarla ilk kez ilk sıraya çıktığını belirten Özyiğit, Hong Kong 103 milyar dolarla ikinci, ABD 92 milyar dolarla üçüncü, İngiltere ise 72 milyar dolarla dördüncü sırada yer aldı. En çok yatırım çeken ilk 10 ülkenin yarısı gelişmekte olan ekonomiler" dedi.



Küreselde 1.7 trilyon $
beklentisi


Rapora göre, uluslararası doğrudan yatırımların 2015 yılı için 1.4 trilyon dolar, 2016 yılı için 1.5 trilyon dolar ve 2016 yılı için ise 1.7 trilyon dolar olması öngörülüyor. UNCTAD Trend ve Veri Bölümü Direktörü Astrit Sulstarova da, raporun, uluslararası yatırım anlaşmalarının yeniden düzenlenmesinin artan bir ihtiyaç olduğuna vurgu yaptığını söyledi.




#ekonomi
#yatırımcı
#AK Parti
9 yıl önce