|

Dolara narh konmaz

PROF. DR. Osman Altuğ, ekonominin kuralları ile yönetildiğini, dolara narh koyarak, "ekonomiyi düzelteceğiz" demenin, tutarlı bir yaklaşım tarzı olmadığını söyledi.

Yeni Şafak
01:00 - 11/12/1999 Cumartesi
Güncelleme: 18:02 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Marmara Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Osman Altuğ ise ekonominin parasal ve üretim olarak iki yanı bulunduğunu, bu programın, parasal tedbirlerle üretimi canlandırmaya yönelik yapıldığını bildirdi. Yeni politika ile devletin bant sistemine geçerek, kurların önceden belirlenmesi işlemine geçtiğini ve bunun bir taahhüt olduğunu belirten Altuğ, "Ama ekonomi, taahhütlerle yönetilmez. Ekonomi üretim ve tüketim dengesi ile birlikte yürür" dedi. Altuğ, şunları kaydetti: Bu görünürde gayet yerinde bir tedbirmiş gibi duruyor ama bu parasal tedbirlerle üretim artırılabilecek mi? Yani mevcut sermaye, (dolar artık artmayacak ben yatırım yapayım) diyecek mi? Orada endişelerim var. Bu programı uygulanabilir olarak görmüyorum, çünkü altyapıdan yoksun. Bir tür sabit kur sistemine geçerek bu işi götürmek istiyorlar ama piyasada bu nasıl oluşacak? Buradaki korku dolarizasyon korkusu. Zaten Türkiye'de herşey dolara endekslenmiş durumda milli paradan kaçış var."

Dolar kurunun önceden tespit edilmesiyle, serbest piyasa ekonomisine biraz da risk geldiğine işaret eden Prof. Altuğ, "Çünkü enflasyon girdi fiyatlarını artırıyor. şimdi ihracat enflasyonla artıyor. O zaman dolar enflasyondan daha az fiyatlanacak, o zaman bu ihracatçı nasıl ihracat yapacak?" dedi. Prof. Altuğ, ekonominin kuralları ile yönetildiğini, dolara narh koyarak, "ekonomiyi düzelteceğiz" demenin, tutarlı bir yaklaşım tarzı olmadığını söyledi.

Ekonominin, üretim yanı ile uğraşmak durumunda olunduğunu, onun da disiplini gerektirdiğini bildiren Altuğ, şunları kaydetti: "Bir tür sabit kur sistemine geçiyor, geriye dönüş yapılıyor.

Bant sistemi açık kapı bırakmak için getirilmiş. Bu sonuç alınabilecek bir olay değil. Türkiye disiplini sağlamadıkça, hiçbir yere varamaz. Para politikalarında, ekonomi, maliye politikalarında disiplin. Bunların hepsi bir orkestradır. Bir tarafta disiplini sağlayıp öbür tarafta sağlayamıyorsanız tekrar disiplinsizlik gelir. Bu politikalar ithalatı özendirici, ihracatı caydırıcı, üretimden koparıcı bir hadise. İnşallah biz yanılıyor oluruz, başarılı olurlar." ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
24 yıl önce