|

Doların adı var altının kazancı

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Türk Lirası’na karşı başlatılan algı operasyonlarından sonra toplum olarak doların değerine odaklandık. Herkes doları konuşsa da altın sessiz sedasız yatırımcısına kazandırmaya devam ediyor. Geçen yıl yüzde 38 kazandıran altın, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 6,6 kazançla doları solladı.

Mesude Demirhan
04:00 - 1/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 01:16 - 1/04/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Yediden yetmişe Ayşe Teyze'nin de uzun yıllardır güvenli liman olarak gördüğü altın, yatırımcısına kazandırmaya devam ediyor. Biz her ne kadar son zamanlarda doları daha çok konuşsak da altın sessiz sedasız yatırımcısının yüzünü güldürmeyi başarıyor. Altın yatırımcısına geçen yıl yüzde 38 kazandırırken, dolar ise yüzde 39 getiri sağladı. 2019’a 218 lirayla başlayan altının gram fiyatı yılın ilk çeyreğinde yatırımcısına yüzde 6,6 kazanç sağladı.

Yeni yılda özellikle dolar kurundan bulduğu destekle yükseliş eğiliminde hareket eden altının gram fiyatı 22 Mart'ta son 6 ayın en yüksek seviyesi olan 246,7 lirayı gördü. Bu yılda altında yeni rekorlar bekleyen uzmanlar, şu an tasarruf yapmak için “altın almanın tam zamanı” diyor.

ONS FİYATINDA BİN 450-550 BEKLENTİSİ


Yeni Şafak'a değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzman İslam Memiş, Uluslararası piyasalarda ve yurtiçinde özellikle gram altının son 10 yılda yatırımcısına yüzde 400 kazandırdığını söyledi. 2018 yılında ABD'nin Türkiye'ye karşı başlatmış olduğu ekonomik saldırısından sonra ülkemizde hep doların konuşulduğunu dile getiren Memiş, altının her zaman değerli bir emtia olduğunu ve yatırımcısına en çok kazandıran bir yatırım aracı olmaya devam ettiğini vurguladı. Altının dövizden daha çok kazandırmaya devam edeceği yorumunu yapan Memiş, “Doların adı var ama altının değeri var. Yer altından çıkıyor. Çıkarılması ve bunun maliyetleri her geçen yıl artıyor. Yer altında altın azalmaya devam ediyor. Yer üstünde de değeri artıkça insanlar altın biriktirmeye, tasarruf yapmayı düşünecekler. Talebi artan bir şey her zaman değer kazanacaktır” dedi.

DOLARIN ALGISI VAR

“Dolar yükseldiği zaman ekonomi kötü, düştüğü zaman ekonomi iyi gözüyle bakıyorlar” diyen Memiş, şöyle devam etti: “Bunu çok iyi kullanıyorlar. Ama gerçek şu ki; özellikle Ocak ayından bu yana Fed'in politikası, ABD - Çin arasında ticaret savaşları, Brexit sürecinden dolayı emtia fiyatlarında ciddi bir artış oldu. Altının ons fiyatı diğer emtialara kıyasla daha düşük seviyede olduğunu ve daha yükselişlerinin olduğunu gösteriyor. Altın uluslararası piyasalarda psikolojik direnç seviyesi bin 330 dolar seviyesi dediğimiz bu seviyeyi yukarı yönlü kırdıktan sonra özellikle altının ons fiyatında ciddi bir artış görürüz. Teknik olarak da bin 450-550 dolar seviyesine kadar da bir yükseliş bekliyoruz.”

EMTİA FİYATLARI YÜKSELECEK

2019'un ikinci çeyreğinden itibaren Fed'in faiz indirimine gideceğinin sinyalini almaya başladıklarını belirten Memiş, Fed'in faizleri indirme beklentisinin de altının ons fiyatında ciddi yükselişlere neden olacağına işaret etti. Bu sebeple yatırımcıların altın biriktirmeye devam etmeleri tavsiyesinde bulunan Memiş, “Yer altında altın madeni her geçen yıl azalmaya devam ediyor. Dünya altın konseyinin rakamlarına göre, Özellikle 2018'de altın dağılımına baktığınızda altın talebinin yüzde 10'u Merkez Bankaları tarafından olduğu görülüyor. Merkez Bankaları altın stoklamaya devam ediyorlarsa ekonomilerinde özellikle emtia fiyatlarında ciddi bir artış beklediğinin göstergesi olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.

  • GRAM ALTINDA YENİ ZİRVE 290 LİRA OLUR
  • Altındaki bu seviyelerin yatırım için uygun olup olmadığını sorduğumuz İslam Memiş, şu tavsiyelerde bulundu: “Kesinlikle altın almak gerekiyor. Piyasaların biraz daha sakinleşeceğini tahmin ediyorum. Bu da teknik olarak altının gram fiyatında 230 lira seviyesinin altına sarkma ihtimalini güçlendiriyor. Yani altının gram fiyatının 230 liraya sarkması halinde yatırımcılar sürekli alım yönünde tasarruf yapmalı. Yıl içinde özellikle altının gram fiyatında yeni zirveler göreceğimizi tahmin ediyorum. Teknik olarak da cumhuriyet tarihin en yüksek gram fiyatı 290 lira seviyesi bu yılın yeni zirvesi olacaktır. O yüzden hazır altın düşükken önümüzdeki haftada biraz geri çekilmeler beklenirken, altın alınabilir.”

Ayakkabı fuarı kapılarını açıyor


Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı (AYMOD), ayakkabı ve saraciye sektörüne yön veren binin üzerinde markanın katılımı ile CNR EXPO Yeşilköy’de bu yıl 61’inci kez düzenlenecek. Kadın-erkek ayakkabısından, çocuk ayakkabılarına kadar klasik, spor, el yapımı binlerce yeni modelin sergileneceği fuara, Alım Heyeti B2B İkili İş Görüşmeleri organizasyonu kapsamında katılacak 450’nin üzerinde yabancı alıcı AYMOD katılımcı firmaları ile bir araya getirilecek. Rusya, İtalya, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Kazakistan, Polonya, Türkmenistan, Özbekistan, Ürdün, Macaristan, Çekya, Karadağ, Lübnan başta olmak üzere pek çok ülkeden alıcının beklendiği fuara, yerli ve yabancı 25 bin sektör profesyoneli bekleniyor. AYMOD, Türkiye'nin en büyük dünyanın ikinci büyük fuarı olarak biliniyor.

#TL
#Dolar
#Altın
#İslam Memiş
5 yıl önce