|

DOLARIN DÜŞÜŞÜGates'i tahtından etti

Dolar'ın değer kaybetmesi Bill Gates'i 'en zengin kişi' tahtından ederken, İsveçli mobilya zengini Ingvar Kamprad'ı dünyanın en zengin kişisi yaptı.

Yeni Şafak
00:00 - 7/04/2004 Çarşamba
Güncelleme: 14:28 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
DOLARIN DÜŞÜŞÜ Gates'i tahtından etti
---------------------- manset ---------------------

  • YAKUP KOCAMAN


    Son zamanlarda Dolar'ın dünya paraları karşısında karşısında değer kaybetmesi Bill Gates'i 'en zengin kişi' tahtından ederken, Euro'nun dolar karşısında değer kazanması İsveçli mobilya üreticisi Ingvar Kamprad'ı dünyanın en zengin kişisi yaptı. Kamprad'ın kişisel serveti 53 milyar doları bulurken, Gates'inki 47 milyar dolarda kaldı.

    Dünyanın en zengini ünvanının yeni sahibi Kamprad'ın cimriliğiyle, Gates'in ise hayırseverliğiyle ün yaptığı belirtiliyor. Bill Gates ve eşi Melinda Gates çifti Afrika'daki sıtma ve AIDS salgınının önlenmesi için 2000 yılından bu yana toplam 3,5 milyar dolar bağışta bulunduğu belirtiliyor. Gates çiftinin, bu özelliğiyle Afrika'ya yardımda Amerika ve Avrupa ülkelerinin toplamından daha fazla yardım yapmış oldukları belirtiliyor. Bill Gates'in kurduğu William H. Gates Vakfı da 12 milyar dolarlık bütçesiyle sahibi yaşanan en büyük bütçeli vakıf ünvanını elde etmişti.

    Parite etkiledi

    Euro-Dolar paritesinin 2003 yılı başlarından bu yana dolar aleyhine gelişiyordu. Euro lehine yüzde 20'ye ulaşan bu fark dolayısıyla euro zenginleri, dolar zenginlerine fark atmaya başladı. Böylece Kamprad'ın serveti 53 milyar doları bulurken, Gates'inki 47 milyar dolarda kaldı.

    Daha önce Forbes dergisinin dünyanın en zenginleri listesinde 13. sırada bulunan Kamprad'ın ilk sıraya yerleştiği haberi ABD'de soru işaretiyle karşılandı.

    Ikea Mobilya'nın kurucusu ve Başkanı 77 yaşındaki Ingvar Kamprad İsveç televizyonu SVT2'nin haberine göre, cimriliğiyle tanınıyor. Uçak bileti satın alırken ekonomi sınıfını seçen ve 10 yaşında bir Volvo otomobil kullanan Kamprad, şirketinin son yıllık toplantısında, bin kadar çalışanının tek tek elini sıkmıştı. 14,3 milyar dolar satış rakamına ulaşan ve 1943'te kurulan IKEA Mobilya'nın 31 ülkede 186'dan fazla mağazası bulunuyor.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce