|

Doların hızlı düşüşü dünyayı korkutuyor

ABD Doları'nın hızlı düşüşü yabancı yatırım kuruluşlarını endişelendiriyor. OECD Genel Sekreteri Johnston, asıl sorunun düşüş eğiliminin hızından kaynaklandığını söyledi.

Yeni Şafak
01:00 - 10/01/2004 Cumartesi
Güncelleme: 12:47 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

ABD ekonomisinde oluşan açıklar ve terör endişesi ile dolardan kaçışın hızlanması uluslararası yatırımcıları endişelendiriyor. ABD Dolarının uluslararası piyasalarda hızla değer kaybetmesinin temel nedeninin ABD'nin bütçe açığı ve yüklü cari işlem açığı olduğu belirtiliyor. ABD'de dolar faiz oranı düşük olduğu için yatırımcılar da sterlin ve euroya geçiyorlar.

11 Eylül sonrası terör endişesi de yatırımcıları dolardan kaçmasına neden oluyor. Cari işlemler açığını düşürmek için düşük dolar politikası uygulayan ABD ise doların düşmesinden şimdilik rahatsız değil gibi gözüküyor. Para piyasası uzmanları Türkiye'deki düşük dolar kurunda, parite dışında, hükümete olan güvenle birlikte dövizden TL'ye geçişlerin de etkili olduğu belirtiyorlar.

OECD ülkeleri kaygılı

Öte yandan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Donald Johnston, dolardaki sert düşüşün bir sorun olduğunu ancak bunun bir panik havasına dönüştürülmemesi gerektiğini kaydetti. Johnston asıl problemin düşüşün hızından kaynaklandığını belirtti.

Dolar ile euro bölgesi ekonomisi arasındaki ilişkiyi inceleyen HSBC, dolarda yaşanan yüzde 10'luk düşüşün, euro bölgesinde şirket karlarını yüzde 4 aşağı çekeceğini kaydetti. Yatırım bankası Merrill Lynch analistleri, 2004 yılında euro/dolar paritesinin 1,33 seviyelerini göreceğini 2005 yılınında da 1,4 düzeyine ulaşabileceğini öngördü.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce