|

E-ticarette üçlü ittifak

KOBİ’lerin uluslararası alanda ticaretini kolaylaştırmak için önemli bir iş birliğine gidildi. Türkiye-Azerbaycan ve Gürcistan arasında anlaşma imzalandı. Türkiye'deki işletmelere KOBİ. Market Azerbaycan'da ise AZEXPORT portalı hizmet verecek. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, anlaşmanın KOBİ’lerin gelişimine önemli ivme kazandıracağını belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2017 Cuma
Güncelleme: 06:04 - 2/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Türk, Gürcü ve Azeri KOBİ’ler ‘KOBİ.Market’ te buluşuyor.
Türk, Gürcü ve Azeri KOBİ’ler ‘KOBİ.Market’ te buluşuyor.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) uluslararası alanda ticaretini kolaylaştırmak için güçlü bir işbirliğine gidildi. Dünya KOBİ Forumunun oluşturduğu, Türk, Gürcü ve Azeri KOBİ’leri dünya pazarına açmayı hedefleyen Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan E-Ticarette İşbirliği Anlaşması İstanbul’da imzalandı. KOBİ.Market platformu 31 Mayıs itibarıyla kullanıma açılacak. Projenin Türkiye eğitimleri ağustos ayından itibaren başlayacak. Platformun pilot uygulaması ilk etapta Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında olacak. Bu ülkelerin KOBİ’leri, sistem üzerinden ürünlerini yurt içi ve yurt dışı pazarda satabilecek. Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, KOBİ’lerin Türkiye için önemine dikkat çekerek, ihracatın yüzde 55’inden fazlasının KOBİ’ler aracılığıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

İSTİHDAMIN % 74’ÜNÜ KOBİ'LER KARŞILIYOR

İhracatın 79,2 milyar dolarının KOBİ'ler tarafından yapıldığını ifade eden Tüfenkçi, “İthalatımızın yüzde 37’si de KOBİ’ler aracılığı ile yapılıyor. Bu da 78,1 milyar dolara denk geliyor. İstihdamın ise yaklaşık yüzde 74’ü KOBİ’ler eliyle yapılıyor” diye konuştu. Oluşturulacak sanal dükkanlar ile şirketlerin birbirlerini tamamlayacağını ve satışlarını anında yapabileceklerini söyleyen Tüfenkci, “Buraların gelişmesi, gümrüklerdeki belki KOBİ’lere yönelik iyileşmeleri de beraberinde getirecek. Çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel de bakanlık olarak E-ihracat Stratejisi ve Eylem Planı hazırladıklarını, planın onay aşamasında olduğunu bildirdi.

Anlaşmalar e-ticarette

Azerbaycan İktisadi Islahatların Tahlili ve Komünikasyon Merkezi İcra Direktörü Vusal Gasımlı, verinin günümüzde diğer doğal kaynaklardan daha önemli olduğunu söyledı. Gasımlı, “Günümüzde veri madenciliği çok önemli. Bu platformla KOBİ’lerin dünya piyasalarına erişimini kolaylaştıracağız. Azerbaycan adına platforma tam destek vereceğiz” şeklinde konuştu. Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kaha Baındurashvılı ise, KOBİ’lerin Gürcistan için önemine değinerek, “Dünyada en önemli anlaşmalar e-ticaret ortamında gerçekleşiyor, bizim açımızdan dijital dünyaya açılmak çok önemli” dedi.

Bölgesel
işbirliği şart

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kayseri’de 4 Mayıs’ta tanıtımı yapılan Çin-Türkiye Sınır Ötesi Elektronik Ticaret Pilot Projesini hatırlattı. Yasal düzenlemelerin elverişli hale geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, ”Şu anki ticaretin ve sanayinin önünde müthiş bir fırsat var, e-ticaret. Türkiye’de, Azerbaycan’da ya da Gürcistan’da üretilen herhangi bir ürünü Güney Amerika’daki bir ilçeye satabilme şansımız var. Dünyada artık tek başınıza birşey olmak mümkün değil, bölgesel iş birliğine gitmek şart” diye konuştu.

#KOBİ
#E-ticaret
#Gümrük ve Ticaret Bakanı
#Bülent Tüfenkci
#TOBB
7 yıl önce