|

Eksik iş günü ihracatı geriletti

Ocak ayında Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 düşüşle 10 milyar 804 milyon dolar oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu gerilemede ocak başındaki hava koşulları nedeniyle eksik iş günü ve paritedeki gerileme etkili oldu” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 3/02/2015 Salı
Güncelleme: 20:49 - 2/02/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye’nin ihracatı yılın ilk ayında olumsuz hava şartları, paritedeki gerileme ve eksik iş günü nedeniyle yüzde 9.8 düşüşle 10 milyar 804 milyon dolarla başladı. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 2,5 artışla 156 milyar 118 milyon dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Ocak ayı ihracat verilerini Aksaray ilinde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İhracatın Ocak ayında düşmesinde, ay başındaki hava koşulları nedeniyle eksik iş günü ve paritedeki gerileme etkili oldu. 

Ortalama parite değeri, bu senenin Ocak ayında, geçen seneye göre yüzde 14 gerileyerek 1,36’dan 1,14’e indi. Parite geçtiğimiz yılki seviyede devam etseydi 750 milyon dolar daha fazla ihracat gerçekleştirecektik” dedi. 

DÜNYANIN ANA GÜNDEMİ 4 TANE

Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren TİM Başkanı Büyükekşi, Dünya ekonomilerinin gündemini düşen petrol fiyatları, güçlenen Amerikan doları, Euro/dolar paritesindeki dramatik gerileme ve yükselen piyasa ekonomilerindeki faiz artışı olmak üzere 4 ana etmenin şekillendirdiğini söyledi. 

MERKEZ CÖMERT OLSUN

Merkez Bankası’nın faiz indirim politikalarını değerlendiren TİM Başkanı, “Büyümenin yüzde 95’inin ihracattan geldiği bir ortamda tek kanatlı değil, çift kanatlı uçmak adına Merkez Bankamızdan daha cömert faiz indirimleri bekliyoruz. Keza ihracatçılarımız pozitif bir ayrımı hak ediyor. Dünya genelinde ilk 70 ekonomide ihracat 2014 yılının ilk 11 ayında yüzde 1,6 artarken, biz yüzde 4 artış yakalamayı başardık” dedi.  

İran’a ihracatta tercihli dopingi

Ocak ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek ihracat artışı yakalanan ülke yüzde 64 ile İran oldu. Uzmanlar bu artışta ülke ile tercihli ticaret anlaşmasının etkisine dikkat çekiyorlar. İran’ı yüzde 21 ile Suriye ve yüzde 18 ile Birleşik Arap Emirlikleri takip etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv endüstrisi ocak ayında 1 milyar 730 milyon 321 bin dolarla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu.  


Rusya krizine dikkat

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, ocak ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 10 düşmesinin büyük ölçüde parite kaynaklı olduğunu ifade etti.  Tanrıverdi, Rusya ve birlikte hareket eden ülkeler ile Irak’ta ciddi kayıplar olduğunu belirtti.


Temel etken parite

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat da ocak ayındaki daralmanın ağırlıklı parite kaynaklı olduğuna işaret ederek, “ Geçen yıl ağustos ayından bu yana Avrupa Birliği’nin Türkiye’den yaptığı hazır giyim ithalatında yüzde 2,5’lik bir düşüş gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı. 

#Türkiye
#TİM
#Mehmet Büyükekşi
9 yıl önce