|

Enerjide 5,2 milyar dolarlık imza

Türkiye merkezli Metcap Energy ile Katar merkezli Fusion Dynamics toplam 5,2 milyar dolarlık doğalgaz ve petrokimya tesisi yatırımı için protokol imzaladı. 2020’de hizmete girecek tesiste Türkiye’nin yüzde 30 ihtiyacını karşılayacak kadar polipropilen ve polietilen üretilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/04/2018 Salı
Güncelleme: 06:43 - 10/04/2018 Salı
Yeni Şafak
Türkiye ile Katar arasında enerjide 5,2 milyar dolarlık imza
Türkiye ile Katar arasında enerjide 5,2 milyar dolarlık imza

Türkiye merkezli Metcap Energy ile Katar merkezli Fusion Dynamics, Türkiye'de toplam 5,2 milyar dolarlık doğalgaz ve petrokimya yatırımı için protokol imzaladı. Metcap Energy Investments Başkanı Celal Metin ve Fusion Dynamics Başkanı Mohammed Al-Hajri'nin katıldığı imza töreni, Ankara’da gerçekleştirildi.

POLİPROPİLEN'İN %30'UNU ÜRETECEK

İmza töreninde konuşan Metin, "Enerji ve petrokimyayı ayıramazsınız. Bu uluslararası piyasada çok önemli bir alan. Ben lisans, yüksek lisans ve doktoramı kimya üzerine yaptım ve kimya mühendisiyim. Bu ortaklık ve projeler yarım asırlık aşkımın bir meyvesi" ifadelerini kullandı. Türkiye’nin polipropilen ve polietilen ithalatının yüzde 30’una karşılık gelen bir miktarı Türkiye’de üreteceklerinin altını çizen Metin, "Bu da Türkiye’nin toplam ithalatını yaklaşık 1,4 milyar dolar azaltırken, Türkiye ekonomisine önemli bir katkıda bulunacak" diye konuştu.


2020 YILINDA HAYATA GEÇECEK

Fusion Dynamics Başkanı Mohammed Al-Hajri, MetCap ile birlikte enerji ve petrokimya alanındaki bu projeleri hayata geçirmekten ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaktan gurur duyduklarını ifade ederken, “Doğal gaz uzun vadede güç santrallarının en büyük yakıtı olmaya devam edecek” dedi. 2020 yılından itibaren faaliyet geçecek tesisler fazlar halinde devreye alınacak ve 2023 yılında tüm yatırımlar tamamlanmış olacak.

  • DOĞALGAZA DAYALI PETROKİMYA TESİSİ
  • Trakya Havzası'nda kurulacak ve 4 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilecek doğalgaza dayalı kimya tesisi, yıllık 2,6 milyon ton metanol ve 1 milyon tonluk hafif olefin üretim kapasitesine sahip olacak. Söz konusu tesisle Türkiye'nin cari açığının yılda 1,4 milyar dolar azaltılacağı hesaplanıyor. Ayrıca Kırklareli ve Karaman'da inşası devam eden bin 550 megavat kurulu güce sahip ve 1,2 milyar dolar değerindeki doğalgaz kombine çevrim santralleri de Türkiye'nin toplam elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 5'ini karşılayacak.

İLK KEZ TÜRKİYE’YE GELDİLER

Al-Hajiri Ailesi’nin sahibi olduğu Katar merkezli Fusion Dynamics, gayrimenkul, inşaat, turizm, enerji, sağlık üretim, bilişim teknolojileri ve ağır sanayia gibi farklı iş kollarında faaliyet gösteriyor. Fusion Dynamics, dünyanın en prestijli marka ve kurumlarıyla gerçekleştirdiği iş birlikleriyle Katar pazarı ve Körfez coğrafyasına önemli katma değer sağlıyor.


#Metcap Energy
#Türkiye
#Katar
6 yıl önce