|

Enerjiye finansman taahhüdümüz var

Enerji sektörü için 3,5 milyar dolar yatırım taahhüdü bulunan TSKB, bu hedefini bir adım öteye taşımak istiyor. TSKB Kalkınma Finansmanı Kurumları Yöneticisi Balhadır Kocaker, “bankanın finansman sağladığı projelerin toplam kurulu gücü 5 bin megavatı aşacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/05/2017 Salı
Güncelleme: 23:43 - 22/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Enerjiye finansman taahhüdümüz var
​Enerjiye finansman taahhüdümüz var

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Kalkınma Finansmanı Kurumları Yöneticisi Bahadır Kocaker, özel sektörün yenilenebilir enerjinin finansmanında aktif rol aldıklarını vurguladı. Bankanın sektöre 3,5 milyar dolar yatırım taahhüdü bulunduğuna dikkat çeren Kocaker, “Planlanan (yenilenebilir enerji) projelerin tamamlanmasıyla bankanın finansman sağladığı projelerin toplam kurulu gücü 5 bin megavatı aşacak” dedi.

İHRACATÇIYA DESTEK

Bu yıl ikincisi düzenlenen IGC Türkiye 2017 Uluslararası Jeotermal Kongresi’nde Dünya Bankası Çalıştayı’nda konuşan Kocaker, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, kaynak verimliliği, kadın istihdamı ve ihracatçı firmaların desteklenmesi gibi özel temalarda fonlama yaptıklarını söyledi.

227 PROJEYİ FİNANSE ETTİK

Son 12 senedir yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren TSKB’nin şu ana kadar 227 yenilenebilir enerji projesinde finansman sağladığını aktaran Kocaker, “Türkiye’de yıllar itibarıyla hidroelektrik santrallerin payı azalırken güneş ve rüzgar enerjisinin payı artıyor. Bankanın sektöre 3,5 milyar dolar yatırım taahhüdü bulunuyor. Planlanan yenilenebilir projelerin tamamlanmasıyla bankanın finansman sağladığı projelerin toplam kurulu gücü 5 bin megavatı aşacak” dedi.

RİSK ANALİZİ KOLAYLAŞACAK

Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) Kredi Değerlendirme Müdürü Ruken Öztekin ise jeotermal enerji projelerinde en büyük riskin keşif ve sondaj aşamasında olduğuna işaret etti. Öztekin, "Belirli bir jeotermal rezervde üretimi tahmin etmek için bir veya birden fazla kuyu kazılmalı. Bankamız bu anlamda kaynak, kalkınma için destek sağlıyor" dedi. Sektörde risk analizini kolaylaştırmayı hedeflediklerini belirten Öztekin, jeotermal enerji projelerinde uygulanan ve Türkiye Jeotermal Geliştirme Projesi’nin bir parçası olan Risk Paylaşım Mekanizması’nın (RPM) bu alanda jeotermal enerji sektörünü teşvik etmeye yönelik oluşturulduğunu da anlattı. Öztekin, RPM kapsamında asıl amacınkarbondioksit salımını azaltılmak olduğunu bunun için de çalışmalar yapıldığını söyledi.


#Enerji
#Finansman
7 yıl önce