|

Enflasyon ücretleri eritti

Çalışanların ücretleri enflasyonun altında kalırken memurlar maaşlarının üçte birini kaybetti.

Yeni Şafak
00:00 - 22/07/2002 Pazartesi
Güncelleme: 11:34 - 20/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot ------------------------------------------------ spot -------------------------

Hükümet "çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz" sözünü tutmadı. Ekonomik krizle birlikte yoksulluk sınırının altına inen çalışan kesimin ücretleri enflasyon karşısında eridi. İmalat sanayiinde, krizden çıkışın sinyallerinin alınmaya başlandığı Mart ayı itibariyle, bir önceki aya göre istihdam artarken, ücretler geriledi.

2001 yılı Mart ayında ortalama saat başına 1 milyon 846 bin lira olan ücret, bu yılın aynı ayında 2 milyon 539 bin liraya çıktı. Mart ayı itibariyle ortalama ücretlerdeki artış ise enflasyonun altında kalarak yüzde 37.5 olarak gerçekleşti. Mart ayı itibariyle yıllık enflasyon TEFE`de yüzde 77.5, TÜFE`de ise yüzde 65.1 dolayında gerçekleşmişti.

Aynı dönemde özel ve kamu kesimi ayrımına bakıldığında ise istihdamın devletten özel kesime kaydığı görülüyor. Memurların saat ücretinde dolar bazında 3 yılda ortalama yüzde 32.6 oranında kayıp oldu.

En düşük kademede maaş alan memurun saat ücreti Temmuz 1999`da 1 dolar 48 cent iken, Temmuz 2002`de saat ücreti, 49 cent kayıpla 99 cent`e indi.

Sendikalar lider turunda

Öte yandan İşçi temsilcileriTürk-İş, Hak-İş ve DİSK Genel Başkanları, İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın yasalaşması için TBMM'de grubu bulunan siyasi parti liderlerini tek tek ziyaret edecekler.

Uslu: Sandık tek çare

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Salim Uslu, "Ülkedeki belirsizliğin giderilmesi için sandık tek çare" dedi.

Uslu, Hizmet-İş Sendikası Çorum Şubesi`nin olağan genel kurulunda yaptığı konuşmada, seçimlerin, "demokrasinin olmazsa olmazı" olduğunu ifade ederek, "Hükümet içinde ikna edecek adam, muhatap bulmak mümkün değil. Ülkede yarına umutla bakan, mutluyum, refah seviyem arttı diyen tek bir kişi bulursanız hükümetten özür dileyeceğim" dedi.

Uslu "Tek isteğimiz, bir an önce ilgili yasaların değiştirilerek seçime gidilmesi" dedi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce