|

Engel kalmasın talimatı

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında sıklaşan üst düzey temaslar, etkisini ekonomik ilişkilerde gösterdi. Ortak ticaret merkezleri kurmaya karar veren iki ülke, karşılıklı ticaretin artırılması amacıyla bir çalışma ekibi kurulması konusunda da anlaştı. Yüksek düzeydeki memurlardan oluşacak bu ekip, iki ülke arasındaki bütün iş birliği fırsatlarını ele alacak ve ticaret hacmini artıracak görüşmeler yapacak. Bu adımlarla yetinmeyen Türkiye, Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması için hazır.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/04/2016 Cuma
Güncelleme: 23:54 - 14/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler sıklaşıyor. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al-Suud'un Antalya'daki G20 toplantısına katılmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaklaşık 4 ay önce Suudi Arabistan'ı ziyaret etti. Kral Salman dün İstanbul'da başlayan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesi öncesinde Ankara'ya resmi bir ziyaret yaptı. Karşılıklı yapılan üst düzeydeki temaslar, etkisini ekonomik ilişkilerde göstermeye başladı.



ORTAK ÇALIŞMA EKİBİ


Kral'ın Ankara'daki temasları sırasında iki ülke arasında ortak ticaret merkezleri kurulması kararlaştırıldı. Dün İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan İş Fırsatları Forumu öncesinde ise iki ülke arasındaki ticaretin artırılması amacıyla bir çalışma ekibi kurulması konusunda anlaşmaya varıldı. Yüksek düzeydeki memurlardan oluşacak bu ekip, iki ülke arasındaki bütün iş birliği fırsatlarını ele alacak ve ticaret hacmini artıracak görüşmeler yapacak.



ELİTAŞ: STA İÇİN HAZIRIZ


Forumda konuşan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye ile Suudi Arabistan arasında ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmenin yolunun Türkiye ile Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) arasında imzalanacak bir Serbest Ticaret Anlaşmasından geçtiğini söyledi. Elitaş, “Türkiye olarak buna hazırız, müzakere masasına en kısa sürede oturmak istiyoruz” dedi.







BU BAŞLANGIÇ OLSUN


Bu forumun istişareler için başlangıç niteliğinde olduğunu söyledi. Elitaş, “Önümüzdeki dönemde Suudi Arabistan'da yapılacak altyapı ve üst yapı projelerinde Türk iş adamlarının daha yüksek pay almalarını istiyoruz” dedi. Suudi iş adamlarını da Türkiye'de görmekten mutluluk duyacaklarını belirten Elitaş, ticaret hacminin geliştirilmesi adına turizm alanında yapılacak iş birliklerinin de önemli olduğunu söyledi.



TALİMATLARI VERDİK


Suudi Arabistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Tawfiq bin Fawzan Al-Rabiah ile birlikte önemli gelişmelere imza atacaklarının bilgisini veren Bakan Elitaş, şunları kaydetti: “ Karşılıklı iki ülke birbirine yatırım yapmak için elinden gelen gayreti gösterecek. Bugün her iki Bakan olarak, bürokratlarımıza talimat verdik. İki ülke bürokratları, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri artırabilmenin yollarını bulacaklar. Ve en kısa zamanda ya Türkiye'de ya da Suudi Arabistan'da bu anlaşmayı hayata geçireceğiz, imzalayacağız.” İki Bakan olarak müsteşarlarına talimat verdiklerini bildiren Elitaş, bundan sonra ticari ilişkilerin geliştirilmesinin üst düzey olarak masaya yatırmaya başlayacaklarını aktardı.



VİZE UYGULAMASI ARTIK KALKMALI


DEİK/Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir, Türkiye-Suudi Arabistan ticari ilişkilerinde vize uygulanması konusunda yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Cevahir, iki ülke arasındaki yakın ilişkinin ticarete de yansıması gerektiğine vurgu yaptı. Suudi Arabistan vatandaşlarının 2002'den beri Türkiye'ye vizesiz giriş yaptığını belirten Cevahir, aynı durumun Türk vatandaşlarının Suudi Arabistan'a girişinde de geçerli olmasını istediklerini belirtti.



EL-RABİA: ENGELLERİ AŞMAYA KARARLIYIZ


Suudi Arabistan Krallığı Ticaret ve Sanayi Bakanı Tevfik bin Fovzan El-Rabia de “Türkiye ile Suudi Arabistan arasında bir çalışma ekibi oluşturulması üzerinde anlaşmaya vardık. Yüksek düzeydeki memurlardan oluşacak bu ekip, iki ülke arasındaki bütün iş birliği fırsatlarını ele alacak ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini artıracak görüşmeler yapacak” dedi. Bakan Elitaş ile ticaretin önündeki engellerin de görüştüklerini belirten El-Rabia, böyle bir engel varsa bunların ortadan kaldırılması için konuştuklarını aktardı.



İKİLİ TİCARET VE TURİZMDE ARTIŞ


Dünya nüfusunun yüzde 22'si İslam ülkeleri tarafından oluşturuluyor. Ama İslam ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret, dünya ticaretinin ancak yüzde 18'i. Türkiye'nin Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ile olan ikili ticaret hacmi ise son 10 yıl içinde üç arttı. 2005'te 5,2 milyar dolar olan Türkiye-KİK ülkeleri ticareti 2015'te 15,8 milyar dolara yükseldi. Geçen yıl Suudi Arabistan'a 3,5 milyar dolar ihracat yapan Türkiye, bu ülkeden 3 milyar dolar da ithalat yaptı. Türkiye'ye Suudi Arabistan'dan önceki yıl 342 bin, geçen yıl ise 451 bin turist geldi. Karşılıklı işbirliğinin arttırılmasıyla hem ikili ticaret hacmi hem de turist sayısında önemli artış olması bekleniyor.





#Suudi Arabistan
#İslam ülkeleri
8 yıl önce