|

Erdemir rekorlarla anılıyor

1997-2002 yılı arasında toplam 244 milyon dolarlık net zararı olan Erdemir'in, 2003 yılı faaliyet kârı 236 milyon dolar olarak gerçekleşti. Firma yaptığı yeni yatırımlarla 2007 yılında net kârını 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Yeni Şafak
01:00 - 18/02/2005 Cuma
Güncelleme: 12:00 - 22/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Erdemir'in özelleştirilmesi için kıyasıya bir rekabet devam ederken, özelleştirilmemesi konusunda da yavaş yavaş tepkiler gelmeye başladı. Özelleştirilme kapsamında bulunan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) için Özelleştirme İdaresi'nin mart ayının sonunda kararını açıklaması bekleniyor.

Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, Erdemir'in rekorlarla anıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Bu bir yönetim farkıdır. Örnek vermek gerekirse; 2003 yılın öncesindeki 5 yılda toplam 244 milyon USD net zarar Erdemir'in 2003 yılı faaliyet kârı 243 milyon USD, vergi öncesi kârı 284 milyon USD, net dönem kârı ise 236 milyon USD (360 trilyon TL) olarak gerçekleşmiştir. Bu sonuçları yönetim farkından başka hiçbir şeyle anlatmak mümkün değildir."

Dünya çelik devleri Erdemir için kapışacak

Dünya çelik devleri, Erdemir için sıraya girdi. Mart ayında özelleştirme süreci başlayacak olan şirket için, Avrupa, Amerika, Rusya, Japonya'dan 39 firmanın devreye girmesi bekleniyor. Recai Berber, Erdemir'in değeri icin telaffuz edilen rakamların çok düşük olduğunu, yabancı fon analistlerinin 4-5 milyar dolar civarında değer biçtiğini söyledi. Berber, Erdemir'in borsa değerinin de mayıs sonuna kadar 3 milyar doların üzerine çıkmasını beklediğini söyledi.

2 milyar dolar üzerinde cirosu ve 426 milyon dolarlık net kârı ile özelleştirmenin yıldız şirketlerinden olan Erdemir, yatırımlarını da hızlandırdı. Kapanmak üzere olan İsdemir'i satın alarak ayağa kaldıran ve 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacak olan şirket, kendi bünyesinde de 500 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirecek. Erdemir, bu yatırımlar sonunda 3,5 milyon ton olan kapasitesini 7 milyon tona çıkaracak. Recai Berber, 2007'den sonra 1 milyar dolarlık kâr rakamlarını ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Berber, otomotiv sanayiinde Renault dışında tüm otomobil şirketlerine sac verdiklerini söyledi. Renault'un Fransız Arcelor'dan sac ithal ettiğini belirten Berber, Toyota'nın A grubu tedarikçisi olduklarını söyledi. Ford Otosan ve Toyota ile birlikte özel çelik ürettiklerini belirten Berber, otomotivdeki sıçramada önemli paylarının olduğunu ifade etti.

Recai Berber, "Eskiden sanayiciye direkt mal verilmiyordu. Tüccar alıp sanayiciye satıyordu. Bunu ortadan kaldırdık. Artık İnternet üzerinden de online sipariş verilebiliyor" şeklinde konuştu. Berber açıklamasını şöyle sürdürdü: "Direkt sanayiciye pazarlama yapmaya başladık. Tüccarlar rahatsız oldu ama işin doğrusu buydu. Tüccarlara da 'siz de teklif verin size de verelim' dedik. Önceliğimizi sanayiciye verdik. Şimdiye kadar sadece sipariş alınıyormuş. Şimdi pazarlama birimi kurduk ve direkt pazarlama yapıyoruz."

Çelik merkezleri kuracak

Gebze'deki Çelik Merkezi'ni İzmit Yarımca'ya taşıyacaklarını söyleyen Berber, müşterilerinin büyük kısmının Marmara'da olduğunu, bu bölgeye hem denizden hem tren yolundan ulaşacaklarını söyledi. Berber şöyle konuştu, "Trafikte rahatlayacak. Taşıma maliyetlerimiz yarı yarıya düşecek. İzmit'teki yer için çok aradık. Yarımca Porselen'in yerini bulduk. Bizden önce yabancılarla anlaşmak üzerelerdi. Fiyatta anlaşmışlar. Biz de o fiyattan bize satılmasını ikna ettik. Aynı yerin yarısını bile aldığımız fiyata satabiliriz. Ama biz satmak istemedik. Vatan Gazetesi olayı yanlış yorumladı. Dava açtık onlara. Kazanacağımız tazminatı ise eğitim kurumlarına bağışlayacağız. Denizli, Kayseri, Gaziantep, İzmir ve Manisa'ya da çelik merkezleri kurabiliriz ileriki tarihlerde. Erdemir, Yarımca Limanı ve Çelik Merkezi için 100 milyon dolar seviyesinde bir yatırım yapacak."

Savunma sanayii için yeni yatırımlar var

ABD'den satın alınan 2. el levha haddehanesinin söküm işlemlerinin büyük ölçüde tamamlandığını, fabrika ekipmanlarının da Erdemir'e gelmeye devam ettiğini söyleyen Berber, gemi, köprü, boru, basınçlı kaplar, çelik bina imalatları ile zırh çelikleri ve ıslah çelikleri gibi önemli ürün kullanım alanlarına hizmet verecek olan bu tesisin yılda 400 bin ton üretim gerçekleştireceğini söyledi. Berber, "Bu yatırımla, gemi sanayiinin ihtiyaç duyduğu sac ve savunma sanayiine yönelik mamuller üretilecek" diye konuştu.

Halk, Erdemir'in özelleştirilmesine karşı

Karadeniz Ereğlisi MÜSİAD Başkanı Yusuf Karaoğlu, Erdemir'in zaten özerk bir yapıda olduğunu, mevcut yönetim gelmeden önce zarar eden kurumun, yönetimin değişmesi ile birçok başarıya imza atttığını ve başarılı olduğunu söyledi. Karaoğlu, "Erdemir'in özelleştirilmesi ile sadece Erdemir değil, Erdemir'e bağlı İsdemir, Erdemir-Maden, Erdemir-Lojistik, Erdemir-Romanya, EÇSM, Erenco ve Çelbor da bedavaya satılmış olacak. Alınan bedel tüm bunları yeniden kurar mı?" şeklinde açıklama yaptı.

Karaoğlu, Erdemir'in halka arz yoluyla özelleştirilmesinin daha verimli olacağına da değinerek şunları söyledi: "Karadeniz Ereğli halkı Erdemir'in özelleştirilmesine karşıdır. İlçe halkı, şayet illa özelleştirilme olacaksa da bunun blok satışından ziyade hisselerin halka arz yoluyla özelleştirilmesinden yanadır." Kocaoğlu, Erdemir'in özelleştirme sonrası büyüyeceğini söylemenin yanlış olacağını da ifade ederek, "Zarar eden bir kurum değil ki neden büyüsün. Zaten kâr ediyor ve zaten büyüme sürecinde" diye konuştu.

  • FAHRİ SARRAFOĞLU / K.EREĞLİ

    CHP: Erdemir'i yabancıya sattırmayacağız

    CHP Grup Başkan vekili Kemal Anadol, Erdemir'in yabancı yatırımcılara satılmasının karşısında duracaklarını söyledi.

    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan vekili Kemal Anadol, Erdemir'in yabancılara satılmaması için CHP olarak mücadele edeceklerini söyledi. CHP Grup Başkan vekili Kemal Anadol başkanlığındaki CHP'li milletvekillerinden oluşan heyet, ERDEMİR'deki incelemelerinin ardından, partinin ilçe binasında basın toplantısı düzenleyerek görüşlerini açıkladı.

    Heyetle birlikte ERDEMİR'de yaptıkları incelemeleri açıklayan CHP Grup Başkan vekili Kemal Anadol şöyle konuştu: "Türkiye'deki yurttaşları buradan bir daha uyarıyoruz. ERDEMİR'i satmak, bu blok satışı gerçekleştirmek, yapmak, vatanı satmaktan farklı bir şey değildir. Çünkü bu stratejik kurum, yabancı tekellerin olduğu takdirde, burayı satın alacak yabancı tekeller, üretimi durdurabilir, üretimi azaltabilir, işçilerin yarısından çoğunu kapı dışına bırakabilir. O nedenle bu iş sağ sol meselesi de değil, sadece işçilerin, sanayinin meselesi değildir."

    Ankara'ya döndüklerinde daha geniş bir çalışma yapacaklarını belirten Anadol, ERDEMİR'in, AB'nin 8, dünyanın ise 48. büyük çelik üreticisi olduğunu, maliyetler açısından ise uluslararası rakipleri içinde ilk 5. sırada yer aldığını söyledi. Anadol,"CHP olarak Erdemir'i sattırmayacağız" şeklinde konuştu.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce