|

Erdoğan: Artık yeni Türkiye var

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sincan'da Kazan Soda Elektrik Fabrikasının açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşacağını söyleyerek, "23,5 milyar dolar IMF borcuyla teslim aldık ülkeyi, 2013'te IMF'e borcu sıfırladık. IMF bizden borç alıyor. 150 milyar dolarlık döviz rezervine ulaşacağız. Türkiye eski Türkiye değil, artık yeni Türkiye var" dedi.

Yeni Şafak
13:37 - 15/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 15:39 - 15/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

1.5 milyar dolar yatırım bedeliyle kurulan Kazan Soda Elektrik Üretim AŞ tesislerinin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti.

Açılışta Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

Yatırım maliyeti 1,5 milyar dolar olan bu tesisin 2 bin 200 kişiyi istihdam edecek. Bu da iftihar verici bir tablo. Soda deyince yemekten sonra içtiğimiz sodayı demiyoruz. Camdan deterjana kullanım alanı geniş olan stratejik bir üründen bahsediyoruz. Kazan bölgesi bu madenin en zengin olduğu yerdir. Bu yatırımın önemli parçası da içindeki elektrik santralidir. Burada üretilen elektriğin büyük kısmı ülkeye katkı verecektir. Tüm bu tesislerin ülkemizin milletimize, bölgemize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu tesisin inşasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Her gün Derince Limanı'na yük taşıyacak 400 kamyon şoförüne kazasız belasız Rabbimden mesailer diliyorum. Ülke ve millet olarak 15 Temmuz gecesi merkezi hemen şuradaki hava üssü olan hain bir darbe girişimiyle karşı karşıyaydık. Darbenin hedefi ekonomimizdi. Saldırının omurgasını döviz spekülasyonu oluşturuyordu. 15 Temmuz'da darbecilerin silahlarına eyvallah etmeyen Türk milleti, ekonomik saldırı konusunda da dimdik bir duruş sergiledi. Ankara'da darbecilerin en çok kan döktüğü yerlerden biri de Kazan. Bu vesileyle şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize şifa diliyorum.

"TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL"

Milletimiz, saldırının ekonomik ayağını da çökertti. PKK ve DEAŞ'ın da sahaya indiği 2016'da yüzde 3,2 oranında büyümeye ulaştık. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyümeyle şaha kalktığımızı dünyaya ilan ettik. İstihdamda 10 ayda 1,5 milyona yakın artış sağladık. 2017'de 157 milyar dolarlık ihracat rakamıyla geleceğe çok daha ümitli bakıyoruz. Bugün de ihracata da farklı bir dinamizm katacak bu tesisleri hizmete alıyoruz. 30 milyona yakın turistle kayıpları telafi etmeye başladığımız dönemi geride bıraktık. Döviz rezervlerimiz 110-120 milyar dolar arasında gidip geliyor. 23,5 milyar dolar IMF borcuyla teslim aldık ülkeyi, 2013'te IMF'e borcu sıfırladık. IMF bizden borç alıyor. 150 milyar dolarlık döviz rezervine ulaşacağız. Türkiye eski Türkiye değil, artık yeni Türkiye var.

"TÜRKİYE ÇADIR DEVLETİ DEĞİL"

Yaşadığımız bunca badireye rağmen hem ana para hem faiz ödemelerimiz azalıyor. Bu şekilde artırdığımız kaynakları teşvik ve yatırım olarak kullanıyoruz. Borsamız uzun zamandır rekor üzerine rekor kırarak büyümeye devam ediyor. Bizim borsa o zamanlar 10 bin civarındaydı, şimdi 110-118 bine tırmandı. Gezi'ydi, darbeydi derken bugünlere geldik. Ne yaparlarsa yapsınlar bizi engelleyemeyecekler, bunun bilinmesini istiyorum. Bazıları bize bazı akıllar veriyor, "Türkiye yerini konumunu bilsin" diyor. Biz Türkiye'yiz, sıradan bir çadır devleti değiliz. Bu millet küllerinden doğmuş bir millet, tarih yazmış bir millet. Şairin dediği gibi, "Bir zamanlar biz de millet, hem nasıl milletmişiz: Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz! Bir zamanlar biz de millet, hem nasıl milletmişiz: Gelmişiz dünyaya milliyet nedir öğretmişiz" biz böyle bir milletiz.



"TOPUNUZ GELİN TEPENİZE İNECEĞİZ"

PYD'ymiş, DEAŞ'mış... Topunuz gelin, ne olursanız olun tepenize ineceğiz. Obüslerle vuruyoruz. Vurmaya da devam edeceğiz. Biz terör örgütlerinin ortadan kalkmasının tavsiyesini yaptık. Bir terör örgütü bir başka terör örgütüyle yok edilemez. Bizim dediğimiz noktaya da gelecekler. Biz kendi kararımızı verdik, veriyoruz, operasyonlar devam ediyor. Hangi tuzakları kurarlarsa kursunlar 2023 hedeflerine ulaşmamıza mani olamayacaklar.

Ekonomide emek, istihdam insanın türevidir. İnsana ihtiyacımız var. Katma değeri enerji kaynakları kadar yüksek olmasa da elimizdeki madenleri en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Madenlerimizin ham haliyle satılmasına eskiden beri gönlüm razı olmamıştır. Madenlerimiz ihraç edilmiştir, oradan işlenmiş halini almışızdır. Yerli otomobil projesini destekliyoruz. Bu ülkenin neler yaptığını Allah'ın izniyle göstereceğiz. Bu pazarda en son teknoloji ve en yeni üretim tesisleriyle kısa sürede önemli bir yere geleceğimize inanıyorum.

"ABD REZİL OLACAKSIN"

Uzun yıllar ülkemizle oynayanların hiçbirine ihtiyacımız kalmadı. 15 yılda hayata geçirdiğimiz projelerle birçok alanda dışa bağımlılıktan kurtulduk. Bununla birlikte birçok dost ülkenin ihtiyacını da karşılıyoruz. Önümüze engeller çıkartıldı. Söz konusu olmayan nice konunun önümüze çıkarılmasına kadar pek çok sıkıntıyı çözmek için uğraştık. Sizler de görüyorsunuz, müttefikimiz dediğimiz bir ülke tüm ikazlarımıza rağmen sınırlarımız boyunca bir terör ordusu kurmakta ısrar ediyorç Türkiye sınırı boyunca kurulacak bir terör yapılanmasının hedefi Türkiye. ABD'nin niyetini açıkça söylemesini istiyoruz. Bir ülkenin başındaki kişi bize terör örgütleriyle mücadele edeceğimizi söylüyorsa bu anlamlı bir sözdür. Aksi ortaya çıkana kadar bu söze değer veririz. Ama ABD ülkemiz sınırları boyunca terör ordusu kurduğunu söylemiştir. Bize düşen de bu terör ordusunu boğmaktır. Orada 30 bin kişilik terör ordusu kurmuş. Silah göndermişler. Ne gönderirsen gönder, o ordu seni temsil edemeyecek ve stratejik ortağının karşısında da rezil rüsva olacaksın. Bizim tüm müttefiklerimize rezil olacaksın.

TSK, Afrin ve Mümbih meselesini halledecektir. Harekat her an başlayabilir. Sınırlarımız boyunca değil 30 bin tek bir terörist bile bırakmayana kadar bu operasyonlar sürecekler. ABD'lilerin teröristleri tanımadıkları ortada. "Bak yanlış yapıyorsunuz, bize güvenin" dedik. "Mümbiç'e, Rakka'ya ordu gönderilecekse biz göndeririz" dedik. Biz bunların nasıl kalleş olduğunu iyi, biliyoruz. Bunlar kalleşler ordusu.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Ankara
#Kazan
#Soda külü
#IMF
6 yıl önce