|

Faiz operasyonu

Yeni Şafak
00:00 - 19/09/2001 Çarşamba
Güncelleme: 14:34 - 16/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot ------------------------------------------------ spot -------------------------

Dünya ekonomisini durgunluktan korumak amacıyla, ABD ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararına, İngiltere ve Japonya'da destek verdi. İngiltere Merkez Bankası temel faiz oranını çeyrek puan düşürerek yüzde 4.75'e indirirken, Japonya Merkez Bankası reeskont faizlerini 0.15 düşürerek yüzde 0.1'e çekti.

İngiltere Merkez Bankası'nın yaptığı indirimle, faizler son 40 yılın en düşük düzeyine geriledi. Dün ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, Kanada Merkez Bankası, İsviçre Merkez Bankası ve İsveç Merkez Bankası faiz oranlarını yarım puan düşürmüştü. Danimarka Merkez Bankası da bugün benzer bir karar alarak faizleri yarım puan indirdi.

Merkez bankalarının faiz indirimlerinin ekonomiye olumlu destek vererek, durgunluğun eşiğindeki ABD ekonomisini canlandırması hedefleniyor.

İngiltere Merkez Bankası, bu yıl beş kez faiz indirimi gerçekleştirirken, toplam 1.25 puanlık indirim yapılmıştı. IMF, Avrupa'nın en büyük ikinci ekonomisine sahip İngiltere'de büyüme hızının yüzde 2 olarak gerçekleşmesini öngörürken, ülkede geçen yıl büyüme oranı yüzde 3 düzeyindeydi.

Japonya'da faiz indirimi

Japonya Merkez Bankası da, faizleri düşürme ve piyasalara daha fazla likidite verme konusunda karar aldı. İndirimle iskonto faizleri 0.15 puan düşürülerek, yüzde 0.1'e çekildi. Japonya Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, mali sisteme verilecek likidite miktarını 6 trilyon yene çıkartırken; BOJ saldırıdan bu yana 2 trilyon para vermiş durumda.

İngiltere Merkez Bankası'nın faiz indirimi Mayıs 1997'den bu yana Yönetim Kurulu toplantıları dışında ilk kez yapılırken; indirimle temel faiz oranı 1960 yılı Mayıs ayından bu yana en düşük düzeyine inmiş oldu. J.P Morgan Chase Ekonomisti Keon Lee, "Merkez bankalarının ortak müdahalesi beklenmiyordu. Bu ortak müdahale, sanayileşmiş ülkelerin doların değerinin düşürülmesini kararlaştırdığı 1985 Plaza Anlaşması'nı gölgede bırakıyor" dedi.

ABD Merkez Bankası, yaptığı indirimle faiz oranını Ocak 1994'ten bu yana en düşük düzeyi olan yüzde 3'e çekerken, Avrupa Merkez Bankası iki saat sonra aldığı kararla temel faiz oranını yüzde 3,75'e çekmişti.

Avrupa borsaları düşüşte

Avrupa borsaları, merkez bankalarının yaptığı faiz indiriminin ABD'ye yapılan terörist saldırı sonrasında ekonomileri durgunluktan kurtaramayacağı beklentisiyle düşüşte. Avrupanın en büyük 600 şirketinin yeraldığı Dow Jones Europe Stoxx Endeksi yüzde 1 gerileyerek 258,07 puana indi. Saldırının yapıldığı geçen Salı'dan bu yana endekse dahil hisselerin piyasa değeri 480 milyar dolar azaldı.

Londra Borsası'nda FT-SE 100 Endeksi yüzde 2,23 kayıpla 4.789,6 puana inerken, düşüşte İngiltere'de tüketici fiyatlarının son iki yılın en yüksek artışını göstermesi etkili oldu. Avrupa borsalarında en fazla değer kaybına uğrayan şirketler HSBC Holdings ve Nokia oldu. Analistler, durgunluğun Avrupa'ya yansımasının büyük olacağı görüşündeler.. Misillemenin de olumsuz etkileyeceğini inanıyorlar.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
23 yıl önce