|

Faizler gelir vergi matrahından düşsün

Bu yıl 16'ncısı düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'ne faiz ve teşvik damga vurdu. Müteahhitler, KDV ve tapu harcı gibi teşviklerin yeniden uygulanmasını istedi. GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin de faizlerin gelir vergi matrahından indirilmesini talep etti. Yetgin, “Yüksek faiz sorun, bu durum satışlarda durgunluğa yol açıyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:07 - 18/04/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Gayrimenkul zirvesine yüksek faiz ve teşvik damga vurdu
Gayrimenkul zirvesine yüksek faiz ve teşvik damga vurdu

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından, “Türkiye Gayrimenkul Sektörünün DNA’sı Mercek Altında” sloganıyla düzenlenen 16. Gayrimenkul Zirvesi başladı. Zirveye çok sayıda müteahit katıldı. Görüşlerine başvurduğumuz birçok müteahhit yüksek faizden ve teşviklerden gem vurdu. GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin de zirvenin açılış konuşmasında yüksek faizin sektörü nasıl etkilediğine dikkat çekti. Yetgin, “Faizlerin makul seviyeye inmesi gerekiyor. Gayrimenkul sektörü olarak yüksek faizlerden direkt etkileniyoruz. Faizler konut satışlarında durgunluğa yol açıyor. Bu nedenle oranların makul seviyelere indirilmesi gerekiyor. Faizlerin gelir vergi matrahından indirilmesini de talep ediyoruz” dedi.

Teşvik paketi yasalaşsın

Zirvede görüşlerine başvurduğumuz İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım gayrimenkulün Türkiye’nin lokomotif sektörü olmaya devam ettiğini söyledi. Durbakayım, “Geçen yıl yapılan teşvik, kampanya ve indirimler satışları artırdı. Bu teşviklerin bir kısmının bu yıl da tekrarlanması satışlara olumlu yansır. KDV konusunda bazı uygulamaların tek KDV oranı üzerinden ortak hale getirilmesi de sektörü canlı tutar. Bunlar talebi satışa çevirecek gelişmeler” dedi. Konuyla ilgili Feyzullah Yetgin de İstanbul Uluslararası Finans Merkezindeki işlerin belli takvimde bitirilmesi ve teşvik paketinin biran önce yasalaşmasının önem arz ettiğini söyledi. İstekler arasında alternatif finansman çeşitliliğinin artması ve yabancıya vatandaşlıkta limitin esnetilerek 300 bin dolara indirilmesi de yer aldı.


Erdoğan: İnsanla barışık projeler geliştirin

Devleten destek isteyen sektörden Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın da talepleri oldu. Zirveye yazılı mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gayrimenkul Zirvesi’nde sektörümüzün geleceğini konuşacak olan mimarlarımızı, mühendislerimizi, akademisyenlerimizi, müteahhitlerimizi ve yatırımcılarımızı, şehirleşme konusundaki bakış açımızı değiştirme gayretlerimize destek vermeye davet ediyorum. Bu önemli zirvenin, konutlarımızın daha sağlıklı, güvenli ve konforlu olması yanında şehirlerimizin daha güzel, kişilikli, tarihle ve insanla barışık olmasına katkıda bulunacağına inanıyorum. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefimize ulaşmada ekonomimizin lokomotif sektörlerinden biri olan gayrimenkul sektörüne de çok önemli görevler düşüyor. “Milletin Meclisini Millet Yapar” konsorsiyumu ile, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onarımını üstlendiği için derneğimize ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum” dedi

  • Gayrimenkulden servet yaptım
  • Zirveye konuşmacı olarak katılan Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili gayrimenkulün en iyi yatırım aracı olduğunu söyledi. Bilgili, “33 yıldır iş hayatındayım. Kazandığım her şeyi gayrimenkule yatırdım. Günlük işimde para kazandim ama gayrimenkulde servet yaptım. Bazen 5’te 1’ine satamazsınız, bazen ise kapınızda kuyruklar olur. Gayrimenkulde finansmanı uzun vadeli yapmak lazım” dedi. Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin de sektörde işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Sektör temsilcileri ucuz konut üretimini de masat yatırdı. Ev hayali kuranların yüzde 85’inin metrekaresi 3 bin TL'den ev alabileceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, “Oluşturulacak pilot şehirlerle bu mümkün” dedi.
#Faiz
#Gelir
#Gayrimenkul
6 yıl önce