|

Faizsiz konut talebi iki kat arttı

Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, yüksek konut kredisi faizi sebebiyle, faizsiz konut edindirme sistemine talebin iki katına çıktığını söyledi. Akbal, “2017’de 27 binlerde olan faizsiz konut satışı 2018’de yüzde 110 artışla 60 bin adede çıktı. Türkiye’de halihazırda bu sistemle konut alabilecek 5 milyon aile var” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 16/04/2019 Salı
Güncelleme: 01:08 - 16/04/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Kredili ev almak ile faizsiz sistemde konut edinmek arasında toplam ödenen ücret en az yarı yarıya fark ediyor. Kredi ile bir ev alınan parayla, faizsiz sistemde 2 ev alınabiliyor. Bu da sisteme son dönemde ilgiyi artıran en önemli gerekçe olarak karşımıza çıkıyor. Rakamlar da faizsiz konut edindirme sistemine talebin ciddi oranda arttığını gözler önüne seriyor. Fuzulev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, yüksek konut kredisi faizi ve bunun getirdiği yük gibi sebeplerle faizsiz konut edindirme sistemiyle 2018’de 60 bin konut satıldığını söyledi. Akbal, “2017’de bu rakam 27 binlerdeydi. 2018’de ise faizsiz konut satışı yüzde 110 artışla 60 bin adede çıktı” dedi. Akbal, son yıllarda konut kredilerinde yaşanan artıştan bahsederek, Türkiye genelinde satışı gerçekleştirilen toplam konutların içerisindeki ipotekli konut satışlarının payının da son 6 yılda yüzde 40’lardan yüzde 20’lere gerilediğini söyledi.


500 BİN KİŞİ YARARLANDI

Akbal, tasarrufa dayalı faizsiz ev alma sisteminde tamamen kişinin bütçesine göre plan çizdiğini belirterek, bu sayede ev almanın kolaylaştığını söyledi. Türkiye’de bugüne kadar 500 bin ailenin faizsiz konut edindirme sistemi ile ev sahibi olduğunu dile getiren Akbal, “Sistem sayesinde faiz, peşinat ödemeden ev sahibi olunabiliyor. Sistem aracılığıyla satılan konut adedi toplamın yüzde 4’üne denk geliyor. Katılım bankacılığının da toplam sistemdeki payı yüzde 5’e yaklaşmış durumda. Aslında birbirleri ile paralel gidiyorlar. Ancak ben faizsiz konut sistemiyle satılan ev oranının hızlıca artacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu. Geçen yıl kendilerinin 21 bin kişiyi faizsiz sistemle konut sahibi yaptıklarını ifade eden Akbal, Türkiye’nin her ilinde hizmet verdiklerini bildirdi.

240 AYA KADAR VADE YAPILIYOR

Tüketicinin istediği projeden ev sahibi olabileceğine dikkat çeken Akbal, “Taksit oranını, taksit sayısını ve toplam ödeyeceği ücreti tüketici belirliyor. 40 aydan 240 aya kadar taksitle ev sahibi olunabiliyor. Biz tüketiciden sadece evin maliyetinin yüzde 6-8,5 arasında katılım bedeli alıyoruz” dedi. Sektörün faizsiz ev almak isteyenler için çok başarılı bir enstrüman sunduğunu dile getiren Akbal, bu sistemin korunarak güvence altına alınması gerektiğini bildirdi.

BİR EV YERİNE İKİ EV FIRSATI

Akbal, faizsiz sistemle alınan konutların ortalama 170 bin lira olduğunu belirterek, şu an bankaların sunduğu ortalama aylık kredi oranının da yüzde 1,68 olduğunu söyledi. Akbal, “Şimdi biz 200 bin liralık bir ev için 10 yıl vadeyle ortalama aylık kredi oranından kredi çektiğimizi düşünelim. En az 40 bin lira peşinat ödeyeceğimiz için 160 bin lira kredi çekiyoruz. Yüzde 1,68 faiz oranıyla 10 yıl vadeli bir krediye 373 bin lira ödüyoruz toplamda. Buna 40 bin liralık peşinatı da eklersek 413 bin lira ödüyoruz. Faizsiz konut edindirme sisteminde ise 200 bin liralık ev yüzde 9 katılım bedeli ile 218 bin liraya mal oluyor” hesabını aktardı. Akbal, toplam ödenen ücretin en az yarı yarıya fark ettiğini belirterek, kredi ile bir ev alınırken, faizsiz sistemle iki ev alınabileceğine de dikkat çekti.

  • VADE 120, EV EN GEÇ 60. AYDA SİZİN
  • Eyüp Akbal, Fuzulev’in faizsiz, peşinatsız, kredisiz kolayca ev sahibi olma sistemi FPK sayesinde 100 bin lira değerinde bir eve günde 14 TL ve 240 aya varan vadelerle sahip olunabileceğini söyledi. Akbal, “Almak istediğiniz evin fiyatı eğer 100 bin lira üzerinde veya altındaysa birlikte almak istediğiniz evin fiyatını belirleyip sonraki süreçte kaç taksitte ödeyeceğinizi planlıyoruz. Bunun ardından sizi altın gününe benzeyen sistemle ev sahibi olmak isteyen kişilerden oluşan ‘FPK ev alma sistemine’ dahil ediyoruz. Noter huzurunda belirlenen sırayla her ay binlerce aileyi ev sahibi yapıyoruz. Diyelim ki seçiminizi 10 yıl yani 120 ay vadeden yana yaptınız bu durumda evinizi en geç 60. ayda alabiliyorsunuz.Yani vadenizin yarısına geldiğinizde sıra halen size gelmemişse Fuzulev yine de sizi ev sahibi yapıyor” bilgisini verdi.
#Fuzulev
#Eyüp Akbal
5 yıl önce