|

Fed’i haşladı

Dünyadaki hakim güçlerin gelişen piyasalarla adeta oyun oynadığını savunan Saxo Capital Baş Ekonomisti Jakobsen, Fed’i yerden yere vurdu. “Fed, araba farı görmüş geyik gibi” diyen Jakobsen, “Benim Danimarka milli takımında futbol oynamam Fed’in faiz artışı yapmasından daha olası” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 9/10/2015 Cuma
Güncelleme: 01:53 - 9/10/2015 Cuma
Yeni Şafak

Türk yatırımcılara özel düzenlenen seminerde finans piyasalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Saxo Bank Baş Ekonomisti Steen Jakobsen, Amerikan Merkez Bankasını (Fed) piyasaları yanlış yönlendirmekle suçladı. Gelişmekte olan piyasaların “bugünümüze şükür" tutumunu eleştiren Jakobsen, gelişen piyasalardaki otoritelerle kamuoyunun hak talebi için hırslanmasını istedi.



FED ARABA FARI GÖRMÜŞ GEYİK GİBİ


“Benim Danimarka milli takımında futbol oynamam Fed'in faiz artışı yapmasından daha olası" diyen Jakobsen, “Dünyadaki hakim güçler gelişmekte olan piyasalarla adeta oyun oynuyor. Fed araba farı görmüş geyik gibi piyasaları yanlış yönlendirdi. Eylülde faizi artıracaklarını söylemişlerdi ama yapmadılar. Geçen hafta Ben Bernanke'yle tanıştım, dediği şu: 'Biz hakikaten piyasayı bilmiyormuşuz, keşke en azından çay yapraklarını okusaydık.' Bana kalırsa yeni parasal genişlemeler bile gündeme gelebilir" diye konuştu.



ABD'NİN ÇÖP TAVİLLERİ


Dünya ekonomilerinde sermaye maliyetinin büyük artış kaydettiğini aktaran Jakobsen, “ABD'de çöp niteliğindeki tahvillerin bile fiyatları iki katına çıktı. ABD'de teminatsız para basma inanılmaz şekilde artış gösterdi, basılan paraların üzerinde 'Tanrıya inanıyoruz' yazar. Ama gelişmekte olan piyasalar Amerika'daki alacaklarını almaya gittiklerinde nasıl yardım görecekler bunu bilemiyorum" dedi.





EN KÖTÜSÜ ABD PASAPORTU


Fed'in kredibilitesinin yerle bir olduğunu iddia eden Jakobsen, şunları kaydetti: “Merkez Bankası ve siyasiler unutmamalı ki dolar eninde sonunda zayıflayacak. Yılda 30 ülke geziyorum, kimse bana demiyor ki Amerika'ya yatırım yapacağım. Her şeyin pasif tarafı Amerika'da. Bu, bankalar için çok korkutucu bir durum. İsviçre bankaları Amerikalı müşteri almıyor artık. ABD bankaları krizden 10 kat daha fazla borçlu."



Faizi Çin durdurmuş


ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 16-17 Eylül'de düzenlenen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantı tutanaklarını yayımladı. Tutanaklarda, uluslararası gelişmelerin ABD ekonomisine yönelik aşağı yönlü riskleri artırdığına işaret edildi. Çin ve diğer gelişmekte olan ülkelere yönelik endişelerin doların daha fazla değerlenmesine ve emtiaların ise daha fazla değer kaybetmesine neden olduğu belirtilen tutanaklarda mevcut verilerin faiz artışına izin vermedi belirtildi.



Türkiye kötümser olmamalı


Türk ekonomisine de değinen Steen Jakobsen, Türkiye'nin, siyasal iklimle çok fazla ilgili olduğu gibi küresel ekonomik sisteme de çok fazla bağımlı bulunduğunu söyledi. Jakobsen, “Türkiye olarak 2. ligde gibi futbol oynuyorsunuz. Türkiye'deki bu muazzam göçmen nüfusunu bal gibi lehinize çevirebilirsiniz. Neden bu kötümserlik? Bu sene faizler dünya genelinde bir parça düşük gideceği ve emtia fiyatları toparlanacağı için 2016'da işler bir parça yoluna girecek Türkiye için… Siyasiler de bunu kullanacak" ifadelerini kullandı.



BREZİLYA'DAN BAŞARILISINIZ


Jakobsen, Türkiye'yi, Brezilya'ya nazaran daha avantajlı bulduğunu vurgulayarak, “Brezilya ve Türkiye aynı şeylerden muzdarip, yolsuzluk, torpil sistemi ve katma değer üretiminde tıkanma… Türkiye ve Brezilya aynı dönemde yükselen ülke konumuna geçti ama diyebilirim ki Türkiye burada bir parça daha avantajlı" yorumunda da bulundu.


#Fed
#Jakobsen
#küreel piyasalar
#faiz artışı
9 yıl önce