|

Fındık fiyatı yüzleri güldürdü

Giresun kalite fındığa serbest piyasanın üzerinde gelen 27 liralık taban alım fiyatı üreticilerin yüzünü güldürdü. Böylelikle kilo başına verilen ücret 3.1 dolara denk geldi. Üreticiye sağlanan destekle bu rakam 3,5 dolara yaklaştı. Giresunlu üreticiler, “Alan bazlı gelir desteğiyle bu fiyat 30 lirayı buluyor. Bugünkü şartlara göre açıklanan fındık fiyatından memnunuz” dedi.

Haber Merkezi
00:35 - 14/08/2021 Cumartesi
Güncelleme: 00:42 - 14/08/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Fındık üretiminde açık ara dünya birincisi Türkiye’de üreticiye verilen fiyat yüzleri güldürdü. Giresun kalitede kilogram başı 27 lira, levant kalitede 26,5 liralık taban alım fiyatları serbest piyasanın da üzerinde geldi. Trabzon Ticaret Borsası verilerine göre, bu yıl haziran ayında yağlı fındık en yüksek 23,5 lira, levant kalite fındıkta 22,2 liradan işlem gördü. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı 27 lira ve 26,5 liralık alımlar, fındığa serbest piyasanın da üzerinde fiyat verildiğini ortaya koydu. Söz konusu rakam kilo başına 3.1 dolara denk geldi. Üreticiler, alan destekleriyle bu rakamın 3.5 dolara yaklaştığına dikkat çekti. Fındık üreticileri ve sektör temsilcileri, TMO müdahale alım fiyatlarından memnuniyetlerini dile getirdi.

BUGÜNKÜ ŞARTLARDA İYİ

Giresun’un Bulancak ilçesi Ahmetli köyündeki bahçesinde hasat yapan fındık üreticisi İsa Gündoğdu, fındıkla ilgili tüm soruların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fiyatları açıklamasıyla aydınlığa kavuştuğunu vurguladı. Gündoğdu, “Geçen yıla göre tabii ki daha fazlasını istiyorduk ama şu andaki fiyattan da memnunuz" dedi.


YEVMİYELER DE ARTACAK

Fındık hasadı yapan Hasan Gülle de beklentilerinin 28-27 lira civarında olduğunu açıkladı. Gülle, "Geçen yıl ile 4 lira civarında bir fiyat farkı var. Zaten alan bazlı gelir desteğiyle bu fiyat 30 lirayı buluyor. Daha hasattayken fındık fiyatlarının açıklanması her kesim tarafından iyi oldu. Herkes ayağını yorganına göre uzatıyor, işçi yevmiyeleri de fındık fiyatlarına göre belirleniyor” diye konuştu. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin ise TMO’nun son üç yıldır devreye girmesinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Açıklanan fiyatın üretici, tüccar ve sanayiciye yarayacağını aktaran Şahin, “Tahminlerimize göre açıklanan yeni fiyatla birlikte ilimiz ekonomisine geçen sezona göre 1,5 milyar lira daha fazla para girmiş olacak. Bu paranın tüm sektöre faydası olmuş olacak” diye konuştu.


ÜRETİCİNİN BEKLEDİĞİ RAKAM

AK Parti Giresun Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Kadir Aydın, fındık alım fiyatlarını şöyle değerlendirdi: "Cumhurbaşkanımız, fındık müstahsillerimizin merakla beklediği fındık alım fiyatlarını açıkladı. Alan bazlı mazot ve gübre desteği ile birlikte de kilogram başına 29,5 lira ile 30 lira arasında bir fiyata tekabül ediyor. TMO Genel Müdürümüzle gerçekleştirdiğimiz görüşmede alım noktasında hazırlıkların yapıldığını, en kısa sürede alımla ilgili çalışmayı başlatacaklarını ve sahada yerlerini alacaklarını beyan ettiler."

#Fındık
#Kadir Aydın
#Giresun
#Ordu
#Toprak Mahsulleri Ofisi
3 yıl önce