|

Fırsatçıya karşı üreticiye destek

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte kırmızı ve beyaz et fiyatlarında yüzde 20’lere kadar varan bir artış yaşandı. Mübarek ayı fırsata dönüştürmeye çalışan uyanıklara prim vermek istemeyen hükumet harekete geçti.

Haber Merkezi
04:00 - 26/04/2019 Cuma
Güncelleme: 01:18 - 26/04/2019 Cuma
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Et ve Süt Kurumu’na, fiyat dalgalanmalarını önlemek amacıyla et alım satımında oluşacak fark için 150 milyon liraya kadar destekleme ödemesi yapılacak. Et Piyasasının Düzenlenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak, 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

150 MİLYON LİRALIK ÖDEME

Karara göre, ihtiyaç duyulması halinde et fiyatlarındaki dalgalanmayı önlemek amacıyla Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından yapılacak alım satımlardaki fiyat farkı için 2019’da tarımsal destekleme bütçesinden 150 milyon lira destekleme yapılacak.ESK’nin, et fiyatlarındaki dengenin üretici ve tüketici aleyhine bozulmasını önlemek amacıyla yaptığı alım-satımlar neticesinde oluşacak fark, kurum tarafından hazırlanacak icmal karşılığında, 2019 yılı tarımsal destekleme bütçesinden karşılanacak. Kararın uygulanmasıyla ilgili olarak Ziraat Bankası’na hizmetlerinden dolayı, ödenen tutarın yüzde 0.2’si komisyon olarak ayrıca ödenecek.

YÜKSELİŞİ ÖNLEYECEK


Konuyla ilgili Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulunan Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, et fiyatlarının 28-29 lira civarında olduğunu belirterek, fiyatların iki hafta içerisinde 33 liraya kadar çıktığını ifade etti. Yükselen fiyatla birlikte talebin azaldığını aktaran Yücesan, uygulamayla birlikte fiyat yükselişinin önüne geçileceğini bildirdi.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise, federasyon olarak hiçbir Ramazan ayında et fiyatlarına zam yapmadıklarına işaret ederek, bu Ramazan ayında da zam yapmayacaklarını söyledi.

#Et
#Türkiye Kasaplar Federasyonu
#Fazlı Yalçındağ
#ESK
5 yıl önce