|

Gayrimenkul hisseleri dalgalı

Gayrimenkulde yaşanan stok sorunu borsa hisselerini de etkiledi. Kurların ve faizin yüksek seyretmesiyle gayrimenkul almayı bırakan yatırımcının yüzü, borsada da gülmedi. 32 gayrimenkul yatırım ortaklığının 17'sinde son bir ayda hise senedi fiyatları değer kaybetti. Bazı hisselerde ise spekülatif hareketler hızlandı.

Mine Açar
04:00 - 10/11/2018 Saturday
Güncelleme: 01:20 - 10/11/2018 Saturday
Yeni Şafak
Borsada işlem gören 32 gayrimenkul yatırım ortaklığının son bir ayda 17'si yatırımcısını üzdü.
Borsada işlem gören 32 gayrimenkul yatırım ortaklığının son bir ayda 17'si yatırımcısını üzdü.

Son dönemde gayrimenkul sektörünün başı haber kirliliğinden, stoklardan ve konkordotolardan yana dertte. Sektörde doğru iş yapmaya çalışanlar bir yandan elde kalan stokları eritmek için arka arkaya kampanya yaparken bir yandan da güven tazelemeye çalışıyor. Basiretli tüccarla fırsatçıların iç içe girdiği bu dönemde gayrimenkul yatırımcısının da yüzü gülmüyor. Dişinden tırnağından artırarak biriktirdiğini kampanyalardan yararlanıp eve dönüştüren, evi teslim edilecek mi, şirkete ve markasına güvenerek imza attığı sözleşmeler usulüne uygun olarak hazırlandı mı endişesi taşıyor. Kurların ve faizin yüksek seyretmesiyle gayrimenkul almayı bırakan ve yönünü borsaya çeviren yatırımcının da yüzü gülmüyor. Borsada işlem gören 32 gayrimenkul yatırım ortaklığının son bir ayda 17'si yatırımcısını üzdü.

ZİKZAK ÇOK YÜKSEK

Gayrimenkul yatırım ortaklığı hisselerinde fiyat hareketleri de dikkat çekiyor. Bazı hisselerde işlem hacmi belirli günlerde günlük ortalamanın 10-15 katı kadar yükselebiliyor. Bu da fiyatın bir anda yukarıya sıçramasına neden oluyor. Bu durumun tam tersi yaşanan durumlarda gözleniyor. Bu durumda da hisse fiyatları olması gereken fiyatın çok altında kalabiliyor. Son bir aylık dönemde yatırımcısını en çok sevindiren hisse senedinin yüzde 33,16'lık getiri ile Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı olduğunu görüyoruz. Söz konusu sürede yatırımcısına en çok kaybettiren hisse ise yüzde 36,03 ile Atakule oldu. Atakuleyi yüzde 29,38 ile Akfen, yüzde 24,31 ile Nurol, yüzde 17,33 ile Reysaş takip etti. Aynı dönemde Bist 100 Endeksi yüzde 2,10, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Endeksi de yüzde 0,62 değer kaybetti.


SPEKÜLATİF HİSSELERE DİKKAT

Fiyatların zikzak çizmesinde zaman zaman yaşanan spekülatif hareketler de etkili oldu. Borsa İstanbul yönetimi bu dönemlerde devreye girerek yatırımcıyı korumaya aldı. Konkordato ilan eden Yeşil Kundura’nın bünyesinde bulunduğu Yeşil Holding’e ait Yeşil GYO hisseleri tüm bunlara rağmen son bir aylık dönemde yüzde 15,38 değer kazanmış görünüyor. Uzmanlar hissede yoğun spekülatif işlem gerçekleştiğini dile getiriyor. Hem küçük yatırımcıların korunması hem de hisse senetlerinde alım- satım işlemlerinin belirli kurallar içinde yapılması amacıyla devre kesici uygulaması yürürlüğe girmişti. Bu hissede de Borsa İstanbul 31 Ekim'de iki kere 5 Kasım'da ise bir kere hisseye devre kesici uyguladı. Aşırı hareketli seyreden Özderici GYO hissesi de 1.5 liradan 6.58 lira seviyesine kadar yüksellince 7 Mart'ta Borsa İstanbul tarafından 3 gün süre ile işleme kapatıldı.

  • Hisse alırken iyi araştırın
  • Analistler, borsada gayrimenkul hisselerine yatırım yaparken küçük yatırımcının spekülatif hisseden uzak durmasını öneriyor. Genel tavsiye ise tüm hisse senedi yatırımlarında olduğu gibi burada da temel ve teknik analizlerin iyi yapılması şeklinde sıralanıyor. Şirketin portföyündeki mal varlığının kira getirileri ve gelecek dönem alacaklarının gelecek dönem borçlarına oranının da yakından takip edilmesi gerekiyor.
#Gayrimenkul
#Konut
#Hisse
5 years ago