|

Global ekonomiye yön verecek 15 hikaye

Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi’nin ocak sayısı, bu ay da dopdolu. 2019’da global ekonomiye yön verecek 15 hikayeyi kapağına taşıyan dergi bu yıl “Sarsıntıya hazır olun” uyarısında bulunuyor.

Yeni Şafak
04:00 - 3/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 00:56 - 3/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Derin Ekonomi’nin Ocak Sayısı bayilerde
Derin Ekonomi’nin Ocak Sayısı bayilerde

Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından 2018’de ‘Yılın Dergisi’ seçilen Derin Ekonomi, yeni yıla da dopdolu bir içerikle giriyor. Geçen yılda gelişen olayların ışığında geleceğe ilişkin bir rota çizen kapsamlı dosyalarla şekillenen Derin Ekonomi’nin Ocak 2019 tarihli sayısı, bir yandan 2018’de öne çıkan önemli olayları tek tek ele alırken, diğer yandan 2019’a ilişkin vizyoner öngörüler ortaya koyuyor.

2019, biten yılın ağır yükünü sırtında taşımaya devam ederken, epeydir konuşulan ekonomik, siyasi ve teknolojik gelişmelerin belirgin bir görünürlükle hayatımıza dahil olacağı bir yıl olacak gibi görünüyor.

SARSINTIYA HAZIR OLUN!

2018 yılını geride bıraktığımız, yeni yıla ayak bastığımız şu günlerde, bir zamanların ışıltılı Avrupa’sının, temellerinden sarsıldığını görüyoruz. Kukla terör örgütlerinin coğrafya dizaynı için tek başına yetersiz kaldığı, ABD dolarına endeksli ticaretin ülkelerin bağımsızlığına vurulmuş en büyük darbe olduğu ve demokrasi, insan hakları gibi kavramların Batı merkezli işgallerin maskesi olarak kullanıldığı artık iyice anlaşıldı. Bölgesel ve küresel güç mücadeleleri ışığında 2019 yılında gerçekleşmesi kuvvetle muhtemel bazı olaylar ve çeşitli coğrafyalarda ülkeleri krize götürebilecek fay hatları ana hatlarıyla belirginleşti. Yeni dönemin ipuçlarını ortaya seren olayları tek tek analiz eden Derin Ekonomi, 2019’un Küresel Risk Haritası’nı çıkardı.

HER YAZI 2019 İÇİN BİR PROJEKSİYON

Türkiye’den ve dünyadan seçkin kalemler siyaset ve ekonomideki gelişmelere ilişkin yorumlarını Derin Ekonomi aracılığıyla aktarmaya devam ediyor. 44. sayıya ulaşan derginin Ocak 2019 tarihli sayısında Doç. Dr. Ömer Bolat, Ali Saydam, Aşkın Baysal, Doç. Dr. Kadir Tuna, Prof. Dr. Murat Yülek, Prof. Dr. Mehmet Akif Soysal, Prof. Dr. Ahmet Ulusoy, Dr. Mamdouh G. Salameh, Robert M. Cutler, Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha, Pierre Chiartano, Dimitri Triantaphyilou ve Shuriah Niazi, geçtiğimiz yıldaki gelişmelerin ışığında 2019’a ilişkin öngörülerini yazıya döktüler.

  • 2019'da nelere olacak?
  • Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi’nin ocak sayısında öne çıkan bazı tespitler şöyle:
  • *2019’da, Huawei CFO’sunun Kanada’da tutuklanmasıyla yeni bir boyuta geçen ticaret savaşlarının nasıl seyredeceği, ağırlıklı olarak ABD Başkanı Donald Trump ile ülkedeki ilgili kurum ve güçlerin alacağı kararlar karmasına bağlı olacak.
  • *Siyasi popülizmin hızla tüm küreye yayılması, göçmen ve İslam karşıtı reaksiyonla öncelikle Avrupa’da nüvelenmiş, Trump’ın başkan seçilmesiyle okyanus ötesine de taşınmıştı. Bu tehlikeli eğilim, Hindistan başta olmak üzere Asya ülkelerinde de yükselişte.
  • *Bir zamanlar bilimkurgu masalları olarak görülen teknolojik gelişmeler, 2019’da iş dünyasında ve gündelik hayatımızda gittikçe daha çok yer alacak. Blockchain’in yaygınlaşması, biyoteknolojinin tetiklediği transhümanizm tartışmaları, elektrikli araçların kitleselleşmesi bunlardan birkaçı…
  • *Birtakım politik müdahalelerin de etkisiyle dalgalı bir seyir izleyen petrol fiyatları ve yeşil enerji seçeneklerinin gittikçe ucuzlaması, enerjide altyapısal bir devrimi tetikleyecek.
  • *Yükselen göçmen karşıtı dalganın da etkisiyle Brexit referandumuna evet diyen Birleşik Krallık, ayrılma sürecinin tamama ermeye yaklaşmasıyla, büyük bir belirsizlik ve hayal kırıklığı içinde. Brexit tartışmaları, Birleşik Krallık’ta ve Avrupa Birliği’nde yepyeni siyasi gelişmeleri beraberinde getirecek.
#2019
#Global Ekonomi
#Derin Ekonomi
#Ocak
5 yıl önce