|

Günlük 50 TL'ye iş arıyorlar

İstanbul'daki işçi pazarı el değiştirdi. Türkiye’ye gelen Afganlar, İstanbul Beykoz’da yol kenarlarında gruplar halinde iş bulabilmek için saatlerce bekliyor. Özellikle inşaat, yük taşımacılığı ve bahçe bakımı gibi işlerde çalışan Afgan mültecilerin günlük kazancı ise 50 ila 120 TL arasında değişiyor.

Yeni Şafak
10:41 - 21/04/2018 Cumartesi
Güncelleme: 10:54 - 21/04/2018 Cumartesi
Diğer
Afgan mülteciler
Afgan mülteciler

İstanbul’un Beykoz ilçesi Küçüksu Mahallesi Afgan mültecilere ev sahipliği yapıyor. Binlerce kilometre uzaktan Türkiye’ye gelen Afganlar, Küçüksu Mahallesi’nde gruplar halinde bekleyerek kendilerine iş arıyor.

İŞÇİ PAZARI EL DEĞİŞTİRDİ

Geçmiş yıllarda sıklıkla görülen ancak son yıllarda azalan ‘işçi pazarları’nı artık daha çok Afgan mülteciler oluşturuyor.
Afganlar daha çok inşaat işleri, yük taşımacılığı, bahçe bakımı gibi işlerde çalışıyor.

Hürriyet'in haberine göre; Bekleyenlerin çoğunluğunu Afgan mülteciler oluştursa da içlerinde Suriyeli de var, Türk Cumhuriyetleri’nden gelenler de. Hatta az da olsa bekleyen Türk işçiler var.

GÜNLÜK 50 TL’DEN BAŞLIYOR

Küçüksu’da yol kenarında iş için bekleyen bir Afgan şöyle konuşuyor;


“Yaklaşık 1 aydır İstanbul’dayım. Daha önce 2 yıldan fazla süre İstanbul’da yaşamıştım. Ancak Afganistan’a geri dönmüştüm. Orada yine iş bulamayınca yeniden Türkiye’ye geldim.
Burada da çalışmak için bekliyoruz. Her gün sabah 05.00’te beklemeye başlıyoruz. İnşaatlarda ya da bahçelerde çalışıyoruz. İşine göre aldığımız para da değişiyor. Günlük 50 lira ile 120 lira arasında değişiyor
.”

BİR EVDE 8 KİŞİ!

Başka bir Afgan işçi ise, ''
Yaşadığımız ev kiralık. Aylık 1500 lira kira ödüyoruz. Evde 8 kişi yaşıyoruz.
Kiramızı bölüşüyoruz. Her gün iş çıkmasa da günde ortalama 80 lira kazanıyoruz. Gittiğimiz işlerde öğle yemeğimizi veriyorlar. Burada kaçak olduğumuz için çok fazla hakkımız da yok. Ancak Afganistan’daki kötü şartlarda olmaktansa burada bu tip işlerde çalışmak daha avantajlı oluyor” ifadelerini kullanıyor.
#Beykoz
#Küçükkuyu
#Afgan işçi
#İşçi
#Göçmen
6 yıl önce