|

Hayatı kolaylaştıracak Torba Tasarı TBMM’de

Maliye Bakanlığı’nca hazırlanan 130 maddelik Torba Tasarıda asgari ücretten hazinenin borçlanma limitine, savunma sanayi fonuna ilave destekten, cep ve ev telefonlarından yapılan görüşme ücretlerine kadar birçok alanda yeni düzenleme getiriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:26 - 28/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Hayatı kolaylaştıracak Torba Tasarı TBMM’de
​Hayatı kolaylaştıracak Torba Tasarı TBMM’de

Söz konusu düzenlemelerin bir kısmı şöyle:

Çalışmaları içeren torba tasarıda asgari ücretin altında maaş alan vatandaşın kalmaması sağlanıyor. Hazine Müsteşarlığına verilen borçlanma yetkisi Yeni OVP ile revize edilen Bütçe-Hazine nakit dengesi hedefleri çerçevesinde 37 milyar lira yukarı çekiliyor.

FİNANSA VERGİ KOLAYLIKLARI

Bankalar tarafından yapılan türev işlemlerde BSMV istisnası getiriliyor. Finansal kiralama ve finansman şirketlerine özel karşılık ayırma ve bu karşılık tutarı kadar vergi matrahından indirme imkanı getiriliyor. Kamu özel işbirliği projelerinin finansmanında yurtdışından kaynak teminini kolaylaştırmak amacıyla özel şirketler ile getirilecek finansman için sözleşmelerden damga vergisi ve harç alınmaması öngörülüyor.

Ayrıca Gümrük Vergisinden muaf olan ürünler için muafiyetler kaldırılıp, bunun yerine vergi had ve nispetleri sıfır olarak belirleniyor. Böylelikle dış ticaret politikasının gerekleri çerçevesinde Bakanlar Kuruluna bu ürünler için de vergi getirme imkanı sağlanıyor.

ENGELLİ ÖTV’SİZ ARAÇA SINIR

Engellilere sağlanan ÖTV’siz binek aracı alma imkanı vergisiz fiyatı 70 bin liranın altına olan araçlarla sınırlandırılıyor. Öte yandan Terörle Mücadele Kanununun ek 1 inci maddesince istihdam hakkı olan hak sahiplerinde yaş sınırı aranmayacak. Baba veya annesini kaybeden şehit çocuklarının kamuda istihdamda yaş engeli kalkacak. Şehidin anne, baba ve kardeşlerinin istihdam hakkını kullanmaması durumunda bu hakkın şehit çocukları veya şehidin eşi tarafından kullanabilmesi sağlanıyor. Yine terörle mücadele kapsamında vazife malulü ilköğretim, ortaokul ve ilkokul mezunlarının memur unvanlı kadrolara atanmalarının önü açılıyor. 

#Ekonomi
#TBMM
#Torba Yasa
7 yıl önce