|

Hazır giyimciden altı stratejik adım

Türk hazırgiyim sektörü gelecek vizyonunu açıkladı. Halen dünyanın 6’ncı Avrupa’nın ise 3’üncü büyük hazır giyim ve konfeksiyon oyuncusu olan Türkiye, belirlediği altı adımı atarak zirveye çıkmayı hedefliyor. İHKİB Başkanı Tanrıverdi, “Küresel ilk 100’de 5 Türk markasıyla temsil edileceğiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:33 - 25/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Çin tehdidinin gündeme geldiğini anımsatan Tanrıverdi, “Türkiye dahil dünya pazarları Çin mallarının istilasına uğradı.
Çin tehdidinin gündeme geldiğini anımsatan Tanrıverdi, “Türkiye dahil dünya pazarları Çin mallarının istilasına uğradı.

Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İHKİB’in araştırma şirketi McKinsey’in analitik desteği ile hazırladığı “Hazırgiyim Sektörü Vizyon Belgesi” raporunun tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, sektörün rekabette uzun ince bir yol katettiğini belirterek, 2005 yılında kotaların kalktığını, bu nedenle hem rekabetin hem de rakiplerin sayısının arttığını kaydetti.

DÜNYA ÇİN İSTİLASINA UĞRADI

Daha sonra Çin tehdidinin gündeme geldiğini anımsatan Tanrıverdi, “Türkiye dahil dünya pazarları Çin mallarının istilasına uğradı. Bunun sonucu olarak dünya ticaretini fiyat bazlı rekabet belirler oldu. Türkiye’de ise üreticiler ekonomik gelişime ve artan refaha bağlı olarak istihdam ve üretim maliyetleriyle karşı karşıya geldi. Son yıllarda ise çevre ülkelerdeki jeopolitik sorunlar tüm sektörleri olduğu gibi bizi de etkiledi" dedi. Söz konusu tüm gelişmelere karşın sektörün dünya ihracatında önemli bir konuma gelmeyi başardığını anlatan Tanrıverdi, “Bugün dünyada 6. ve Avrupa Birliği devletlerinde 3. tedarikçisiyiz” diye konuştu.

  • AVRUPA YENİDEN KEŞFEDİLMELİ
  • Geleneksel pazarlar yerine şehir bazlı yeni gelişim alanlarının çıkmaya başladığını ifade eden Tanrıverdi, şunları kaydetti: “E-ticaret de hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Dünyadaki e-ticaret rakamlarına baktığımızda fashion grubu altında 2016 yılında 322 milyar dolarlık bir satış olduğunu görüyoruz. 2020 yılındaki beklentimiz ise 535 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin deri ürünleri dahil toplam hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 20 milyar dolarlarda olduğunu düşündüğümüzde aradaki pazardaki büyüklüğünü siz de tahmin edersiniz. Dolayısıyla rekabette farklı bir oyun oynama gereği ortaya çıktı. Sektörümüzü ileriye taşıyacak hamleler için bir çalışma başlattık.”
İHRACATIN %70’İ AVRUPA’YA

Çalışmanın en önemli sonuçlarından birinin Avrupa pazarının yeniden keşfedilmesi gerekliliği olduğunu belirten Tanrıverdi, “Sektör olarak zaten ihracatımızın yüzde 70’inden fazlasını Avrupa pazarına yapıyoruz, ancak ortaya çıkan o ki kimsenin oynayamadığı oyunu oynayabileceğimiz ve yeteri kadar büyük ölçeği olan pazar Avrupa gözüküyor. Bunun için başta yakın bölge ülkelerimiz olmak üzere her türlü alternatif pazar olanağını mutlaka değerlendirerek, yeniden Avrupa’ya odaklanmamız gerekiyor” diye konuştu.


5 MARKA İLE İLK 100'DE OLMALIYIZ

Tanrıverdi, bu vizyon belgesinde sektörün ihracatını orta vadede 60 milyar dolara çıkarmak için hedeflenen 6 stratejik hamleye ilişkin şunları anlattı: “Üreticilerimizin dijitalleşmeye yatırımını teşvik edeceğiz. Küresel alım gruplarıyla stratejik iş birliğimizi artıracağız. Küresel ilk 100’de Türkiye’yi 5 Türk markası ile temsil edeceğiz. İhracatın geliştirilmesi için şansı olan markalarımızı destekleyerek bu rakamı en az 5’e çıkarmak için kamu otoritesinin gücünü de arkamıza alarak çalışacağız. Üretimde birim maliyetleri düşürebilmek için üyelerimizi verimlilik odaklı yatırımlara teşvik edeceğiz."

#Tekstil
#Teşvik
#Hikmet Tanrıverdi
7 yıl önce