|

Helal pazarın yükselen yıldızı Türkiye

Turizm sektöründe rekor üstüne rekor kıran Türkiye’de alternatif turizme olan ilgi her geçen gün artıyor. BAE ve Malezya’nın ardından üçüncü sırada bulunan Türkiye’de, yatak kapasitesi 35 bini bulurken, alternatif otellere yönelik talep son 5 yılda yüzde 50 arttı.

Arzu Kurum
04:00 - 23/09/2018 Pazar
Güncelleme: 01:15 - 23/09/2018 Pazar
Yeni Şafak
Büyüklüğü her geçen gün artan alternatif turizm pazarında Türkiye etkinliğini iyice arttırdı.
Büyüklüğü her geçen gün artan alternatif turizm pazarında Türkiye etkinliğini iyice arttırdı.

Dünyadaki en büyük ikinci nüfus olan Müslüman nüfusun (1,6 milyar), 2030 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 26.4’ünü oluşturması bekleniyor. Artan nüfusla son yirmi yıldır helal pazarı, Müslüman tüketiciler için özel bir niş pazardan, küresel ticarette önemli rol oynayan dinamik bir küresel piyasaya dönüştü. Yapılan araştırmalara göre helal ticaret 4 trilyon doları aşıyor ve önümüzdeki 5 yıl içinde yıllık yüzde 5-10 oranında artması bekleniyor. Büyüklüğü her geçen gün artan alternatif turizm pazarında ise Türkiye etkinliğini iyice arttırdı.

HARCAMA 283 MİLYAR $’A ÇIKAR

Büyük yatırımların yapıldığı alanda sadece Türkiye ve Avrupa’daki Türklerin değil, dünyanın birçok ülkesindeki Müslümanlar tercih ediyor. 2017-2018 Küresel İslami Ekonomi Raporu’na göre, küresel Müslüman seyahat harcaması 2016’da 169 milyar dolardı. Söz konusu rakamın 2022 yılına kadar yıllık yüzde 9’luk artışla 283 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Alanı değerlendiren HalalBooking Satış ve Pazarlama Direktörü Ufuk Seçgin, “Türkiye'nin dünyada giderek yükselen bu pazardaki payını artırması çok önemli. HalalBooking olarak, 2017 yılında Türkiye'ye 35 bin kişi gönderdik. 2018 sonunda bu sayı 75 bin olacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki İslami otellere yönelik talebin son 5 yılda ortalama yüzde 50 arttığına dikkat çeken Seçgin, Antalya bölgesinde yatak sayısının bu sürede yüzde 450'den fazla artış gösterdiğini kaydetti. Antalya-Alanya bölgesinde 2013'e kadar sadece 5-6 helal konseptine uygun tatil köyü bulunduğunu hatırlatan Seçgin, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu sayı şimdi 25'e yaklaştı. Bu büyümeyle Antalya bölgesi, şimdiden dünya çapında lider helal plaj tatil destinasyonu konumuna gelmiştir. Türkiye pazarını büyütme hedefimizi sürdürüyoruz.” Dünyadaki helal pazarın artış grafiğini ortaya koyan en önemli göstergelerden biri de bu alana yönelik fuar organizasyonları oluyor. 29 Kasım-2 Aralık tarihlerinde İstanbul'da 6. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi düzenlenecek.


YUSUF İSLAM İSTANBUL’A GELİYOR

Organizasyonun yaklaşık yüzde 40’ını yabancı katılımcıların oluşturduğunu aktaran Discover Events’in Üst Yöneticisi (CEO) Yunus Ete, “Zirvemizde yine 100’ü aşkın uluslararası konuşmacı olacak. 40 bin den fazla yerli ve yabancı ziyaretçi bekliyoruz. Programla tüm dünyadan gelecek profesyonel satın almacılar ve fuar katılımcıları arasında ticari işbirliklerine vesile olup sektöre önemli katkılar sağlamış olacağız. Ayrıca açılış konuşmacılarımız arasında dünyaca ünlü ses sanatçısı Yusuf İslam var. Bu da organizasyona olan ilgili ayrıca tetikledi” bilgisini paylaştı. 2017 yılında Helal Akreditasyon Kurumu’nun kurulduğunu hatırlatan Ete, “Türkiye’nin birçok konuda olabileceği gibi helal konusunda da merkez olma potansiyeli var” dedi.

  • YATAK SAYISI 35 BİNE ULAŞTI
  • Uluslararası Helal Turizm Derneği (IHATO) Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çizmeci, Türkiye’de alternatif turizmdeki yatak sayısının yaklaşık olarak 35 bine ulaştığını aktardı. Bu sezon kişi başı gecelik 150-1000 TL arasında satış olduğunu aktaran Çizmeci, “15 Ekim’e kadar bizim oteller dolu gidiyor. Bu sezon talep çok yoğundu” dedi.

HEDEF HELAL TURİZM MASASI OLUŞTURMAK

IHATO olarak kısa vadede Türkiye’de helal turizm standartlarının ve yönetmeliğinin çıkarılması ve helal turizmin tanıtılması çalışmaları yürüttükleri bilgisini paylaşan Çizmeci, “Uzun vadede ise bu standartların Türkiye Cumhuriyeti tarafından dünyaya kabul ettirilmesi ve Dünya Turizm Örgütü içerisinde helal turizm masası oluşturulmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

#Alternatif turizm
#Helal Pazar
#Türkiye
6 yıl önce