|

Hep taze kalan çay yaptılar

Antalya’da bir araya gelen yerli firmalar, yenilikçi ürünlerini sergiledi. Aralarında bayatlamayan çay, yelpaze şeklinde tente ve ilik suyundan soğuk içecek yapanlar bile var.

Orhan Orhun Ünal
04:00 - 21/01/2019 Pazartesi
Güncelleme: 13:01 - 21/01/2019 Pazartesi
Yeni Şafak
Antalya’da seralarda özel üretilen yenilebilir çiçeklere büyük oteller, lüks restoranlar ve hediyelik eşya üretenler yoğun ilgi gösteriyor.
Antalya’da seralarda özel üretilen yenilebilir çiçeklere büyük oteller, lüks restoranlar ve hediyelik eşya üretenler yoğun ilgi gösteriyor.
ORHAN ORHUN ÜNAL - SERBEST PİYASA

Küçük detayları keşfedip, ticari ürüne dönüştürenler, Türkiye’nin katma değerli üretim hedefine destek oluyor. İnovasyon dediğimiz şeyin gerçekte ne olduğunu gösterenler, Antalya’da bir araya geldi. Aralarında bayatlamayan çay, yelpaze şeklinde tente ve ilik suyundan soğuk içecek yapanlar bile var.

Hayal kurup, peşinden gitmek, onu kurgulayıp ekonomik bir değere dönüştürmek para ediyor. İnovasyonu yani yenilikçilik dediğimiz şeyi ‘Dünyayı kurtaran adam’ mantığı ile algılamak yerine; zamanın ruhuna uygun hareket edenler, bugünün kazananı oluyor.

Çoğumuzun yanından geçip görmediği, aklına gelip devamını getiremediği küçük ve önemsiz bulunanları fikirle birleştirip, ticari bir değere dönüştürmek artık para ediyor. ‘Yemin ederim bu benim aklıma gelmişti’ diyenlerdenseniz buyurun habere. Nasıl oluyor da başarıyorlar görelim.


KÜÇÜK DETAYLARDAN BÜYÜK İŞLER

Mesela, birileri her dem taze ve lezzetli kalan likit çay üretmeyi başarmış. Antalyalı bir firma ise yenilebilen çiçeklerden ticari marka oluşturmuş. Peki güneşten yelpaze tente geliştirip başımıza icat çıkaranlar olduğunu söylesek. Şimdi sıkı durun. Birileri geleneksel yöntemle elde ettiği ilikli kemik suyundan limonata tadında içecek üretmiş. Dünya devlerine meydan okumaya hazırlanan bu sağlık bombası, dünyanın ilk soğuk kolajenli içecek olma özelliği de taşıyor.

ANFAŞ Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı, dikkat çeken ürünlere, ev sahipliği yaptı. Akıl terinin birçok şeyden önem kazandığı şu günlerde küçük detaylardan büyük işler çıkaranlar ile Antalya’da buluştuk. Yenilikçilik denen ve ağızlara sakız olan şeyi konuştuk.

BAYATLAMAYAN ÇAY

AFC Group Ortağı Cem Avşar, yanlış demleme yüzünden yüzde 70’e varan çay israfını önlemek için likit çay ürettiklerini söylüyor. “1 litrelik likit ambalajdan 250 bardak çay aynı lezzet ve tat da çıkabiliyor” diyen Avşar, “Özellikle toplu tüketimin yoğun olduğu yerler için ideal ürün. Bayatlamayan çayların hepsi eşit kıvamda ve tazelikte oluyor. Üstelik sıfır zayiat” diyor.

YELPAZELİ TENTE

Altında çayımızı içtiğimiz tenteye de yelpaze özelliği yüklenmiş. Biçer firmasının icadı aynı zamanda inovasyon ödüllü. Proje Müdürü Yılmaz Biçer, “En önemli özelliği 90 dereceden 360 dereceye yelpaze mantığı ile dönerek açılıp kapanma sistemine sahip oluşu. İlk defa bu fuarda görücüye çıkan ışıklı tentelere ilgi büyük” bilgisini veriyor.


Erüst Tarım Pazarlama Müdürü Salih Çömezoğlu; “Yenilebilir çiçekler, restoran ve 5 yıldızlı otellerden büyük talep görüyor. Fasulye, erik salatalık gibi örneklerden ürettiğimiz 18 yenilebilir çeşit mevcut. Özellikle elektrik çiçeğine iştah sorunu yaşayan tat hislerinde azalma rahatsızlığı çeken kanser hastaları büyük ilgi gösteriyor” dedi.

  • İÇECEK DEVLERİNE MEYDAN OKUYAN KARIŞIM
  • İzmir’den ZEL firması ise yıllardır geleneksel yöntemlerle kemik suyu üretiyor. Şifası dillere destan ilikli kemik suyundan limonata tadında bir içecek pazara sürülmüş. Kolajen malumunuz son dönemin modası. Yani bizim kemik suyuna artı değer eklemiş. Bu tadı sevmeyenler için reyhan, nane ve limon ekleyip yenilikçi bir formül geliştirdiklerini anlatan Satış Müdürü Gökhan Sevinç, “Ar-Ge çalışmaları sonunda ‘Zel Kolajen İksir’ ürününü ortaya çıkardık. Bu iksir; kemik suyunun sağladığı tüm faydaları insanımıza sunuyor. 250 ml’lik her bir şişede 5 bin 500 ppm kolajen bulunuyor. Bu miktar yetişkin bir insanın günlük kolajen ihtiyacını karşılayacak seviyede. İhracata başlıyoruz” şeklinde konuştu.

Bu gençliğin hali ne olacak be arkadaş?

Antalya’daki etkinlikte ‘869 Yerliye Yeriz’ projesinin de tanıtımı oldu. Türkiye Aşçılar Federasyonu bu işe sahip çıkmış. Konuştuğumuz aşçılar, yerli ürün tercihinin firmaların yenilikçi davranışlarını da geliştireceği konusunda hemfikir.
Gelelim dile sakız olan inovasyon konusuna...

İNOVASYON NEDİR?

Sümerler’in çivi yazılarında şu ifadelere rastlanmış: ‘’Bu gençliğin hali ne olacak?’’ Biz haberi tamamlamak için yola koyulurken, Trabzonlu bir aşçı ağabeye rastlıyoruz, Sümerler kadar dertli. ‘Yeni nesil aşçılara birşey öğretemiyoruz, yaz bunları da’ diyor. ‘Zamanın ruhunu yakalayan bir adım öne geçer’ diyoruz kızıyor, kulağı radyosunda.
Haberi gerçekçi bitirelim diyoruz ne mümkün. Elçiye zeval olmaz orhanorhun yaz gitsin: ‘’Bu hemşine gelenun, İki sebebi vardur, Birisi karli dağlar, Birisi nazli yardur.’’
#​Antalya
#Türkiye
#Salih Çömezoğlu
5 yıl önce